Gina
|
Fajn, da si odprla to temo, ki se povezuje s tisto prejšnjo o vzgoji, pa s tisto o elektriki, ki je eni otroci nimajo in eni čez rit.... Nekateri otroci nimajo varovalke, ki reče, da je kaj nevarno. Nikdar niti ko so večji. Če bi to, kar si napisala, Taška, veljalo za vse otroke, bi bilo super. Za neustrašne ne velja. konkretni primeri naše ta male: Pri dveh letih se je metala v vodo brez rokavčkov in šlauha, si jih je vedno dol vrgla, vsakič potonila, smo jo ven zvlekli, pa si je spet rokavčke dol metala, ker ona gre v vodo. ko je bila stara 3 leta, je znala plavat z rokavčki in sredi bazena sem en hip stran pogledala, njej so rokavčki, nimam pojma na kak način, v 5 skundah dol zlezli in on je zginila pod vodo, utapljala se je, pa je čez 15 minut hotela skočit v bazen brez rokavčkov....halo? Naučili smo jo plavat brez rokavčkov. Pri štirih letih se je igrala pred prikolico, medtem ko sem kuhala v baldahinu. neki ljudje iz plaže so prišli mimo in ji rekli, če gre z njimi (bili so totalno nori, ker je ženska fantka oblačila v roza oblekice in roza natikačke, laske je imel dolge in spete v kitke z roza pentljicami). Ona je šla z njimi. Jaz sem sicer prec pogruntala, da mi otrok manjka, pa poznala sem cel kamp, ker smo takrat tam imeli paušal, vendar je v tem času otroka odpeljala v tuš, ju skopala (mojo in svojega otroka) in peljala jest pred njihov šotor. Ta mala je jedla z njimi. Meni se je mešalo vmes, tistih 10 ali 15 minut se mi je zdela večnost in ker so jih videli znanci, sem jih celo našla, preden sem šla klicat policijo. hvala bogu ji v kopalnici niso nič delali, niti ji niso dali kaj v hrano....kako sem se ustrašila sploh ne bi, da prvič v življenju nisem bila sposobna odreagirat, ampak poanta ni v tem. Ta isti otrok je šel od takrat naprej še kar z vsakim.....ne glede na zgodbe, razumevanje, ne glede na nič....ta teden je odprla vrata neznancem, ko je bila sama doma, 6 let kasneje! Vsakič naredi isto. zaupa ljudem. Njej se nič ne zdi nevarno. V trgovini je vedno hotela okrog skakat. Se je tudi izgubila nekoč. Potem sem postala jaz zelo tečna in zoprna, kar se tega tiče. Pa še danes bi skakala okrog, če je ne bi jaz striktno ves čas kontrolirala. Ni strahu. Se je spekla na električni plošči. Je naslednjič naredila enako. Pa naslednjič spet. Naučila sem jo pravilne uporabe el. in plina. Je pošlatala vsakega psa, ki ga je srečala, nič ni pomagalo. Potem jo je eden ugriznil. Pa eden jo je zbil na tla, ker je kar nanjo skočil. Je bil en mesec mir vsakič. Še vedno vsakega psa pošlata. samo da sem ji razložila, na kak način naj to počne, če se že ne more ubranit. Takih zgodb na temo varnosti imam še malo morje. Uporablja nevarne reči, izvaja nevarne reči, ne zaveda se nevarnosti. Skratka, rešitev je v določenih rečeh, da otroka naučiš varne uporabe, kot je že spliš napisala, pri nekaterih rečeh imaš pa pri neustrašnih otrocih problem, ki ga jaz ne znam rešit.
|