bumerang
|
Ne morem se odločiti katerega od treh vrtcev, ki jih imam na voljo, izbrati. Pri vseh so prednosti in slabosti, do ponedeljka pa se moram odločiti. Katerega bi ve izbrale in zakaj? Mogoče pa mi bo kateri od zapisov odprl nov pogled na zadevo in dal kako dodatno idejo... Trenutna situacija: Sin (2,5 leti) je v vrtcu, oddaljenem cca. 8 min vožnje v nasprotno od tiste, v katero grem v službo, v skupini 12 otrok z obupno vzgojiteljico in zlato pomočnico vzgojiteljice, pripeljem ga okoli 7.20, ponj grem okoli 12.20. Skupina je lušna, otroci so vsi stari od dveh let do treh let. Vrtec je zunaj vseh normativov, igralnica majhna, v obliki črke U (dva največkrat nenadzorovana) izhoda, v nadstropju, v katerega se pride po ozkih dvoramnih stopnicah. Kotičkov ni, radio so pridobile šele zadnja dva meseca. Knjige imajo na policah, da se ne raztrgajo. Igrač kar precej. Risbice in ostale izdelke otrok na panoju menjujejo cca. na mesec in pol. Vzgojiteljica je obupna, ker je strokovno "sto let za kačami", tik pred penzijo so jo dali v jaslice in še septembra se je na boge otročke obupno drla, ker niso izpolnjevali njenih pričakovanj (ampak zdaj ne bi o tem). Nekaj sicer delajo, vendar ne toliko kot bi si želela, pri delu pa otroke, ki ne pritečejo takoj k njej, pusti kar pri miru. Največkrat jih prepusti prosti igri. Vse. Na govorilne ure pride nepripravljena, najraje jih ne bi niti imela. Z njo sem bila odkrito ali prikrito že kar nekajkrat v bolj ali manj ostrem pogovoru. Zaradi vsega zapisanega sem se podala v iskanje novih možnosti, ki so tri. Možnosti: - Ostane v istem vrtcu (5 - 6 skupin). Skupina, v kateri je sedaj, se združi z drugo skupino. V novi skupini bo 19 otrok, vsi letniki 2004. Vzgojiteljica in pomočnica ena od štirih, ki so do sedaj delale s tema dvema skupinama. Skoraj nemogoče, da bi šla z njimi naprej sedanja pomočnica vzgojiteljice, velika možnost, da ostane naprej s sedanjo vzgojiteljico, čeprav zanjo vem, da ji to osebnostno ne leži. Jutranja vožnja, čeprav v nasprotno smer, mi ne predstavlja nobenega problema, do službe odidem naprej po "komot" in varnih cestah. - Prepišem ga v drugo enoto istega vrtca, ki se nahaja v domačem kraju. Imajo dve skupini. Njegova bi bila skupina 19 otrok v starosti od 3. do 6. let. Tudi ta vrtec je star in slabo opremljen. Vzgojiteljica, h kateri bi zagotovo šel, je strokovno dobro podkovana (kljub starosti se je odločila za študij in pred leti tudi diplomirala), na videz zelo srčna in nežna, zagotovo pa umirjena. Pomočnice ne poznam. Vrtec je na z avtom težko dostopnem mestu, obračanje avta je pravo manevriranje, hkrati pa se zna zgoditi, da je pot, ki vodi do vrtca mimo šole, popoldan okoli 12.30 zaprta in moram po otroka do vrtca peš v klanec (v dežju, burji,...). Sicer je vrtec ograjen, koliko se držijo varnostnih navodil, ne vem. Tudi, če bi sin bil v tem vrtcu do všolanja, otroci ne bi bili njegovi bodoči sošolci. Pot naprej do službe ista kot prej. - Prepišem ga v enoto drugega vrtca, ki ima sedež cca. 17 km od domačega kraja vendar le par minut od šole, na kateri učim. Vrtec je krasno urejen, delajo veliko in kvalitetno. Imajo ogromno dodatnih dejavnostih, igralnice so prave umetnine raznih kotičkov. V vrtcu bosta dve skupini 19. otrok, ena od 1. do 4. let, druga od 2. do 6. let, prišel bi v prvo skupino. Ena od vzgojiteljic je krasna, otroci delajo vse in še več, druge ne poznam ampak verjetno dela tudi ona precej kvalitetno čeprav zagotovo ne toliko kot prva. Otroci imajo tudi škorenjčke in pelerince in hodijo ven tudi v deževnem vremenu. Prvo vzgojiteljico poznam osebno, učila sem njenega sina, z njo vsako leto sodelujem pri vpisu šolskih novincev, vem, da z vsakim otrokom dela tako kot da bi bil njen. Seveda bi želela, da bi prišel k prvi, ni pa za to nobene garancije. Prva polovica poti je ista kot pri prvih dveh variantah, "komot" in varna, drugi del poti je podeželska cesta, ki vodi sicer po dolini in je kar ravna in pregledna, vendar precej ozka. Če je sila, lahko do vrtca pridem tudi po hitri cesti in mestni cesti vendar zna to v jutranji gneži vzeti kar nekaj časa. Za domov ni problema, ker ob tisti uri ni gneče nikjer. Vrtec je ograjen, varnostna navodila upoštevajo. Parkiranje pred vrtcem zjutraj sicer ni tako komot kot pri prvi varianti vendar se da. V tem vrtcu se poldnevni program izvaja od 7.30 do 13.30, kar pomeni, da bi otroka v vrtec pripeljala 20 minut kasneje kot v prva dva. Tudi kosilo imajo pol do ene ure kasneje tako da ga imam lahko, če je sila in kakšna dodatna obveznost v službi, pri njih do 13.30. Če je še hujša sila ali imam popoldanske obveznosti, sina za par minut skočim iskat v vrtec, in ga pripeljem s seboj v službo. Hkrati pa je ta vrtec precej oddaljen od doma tako da mora mož, ki iz službe prihaja iz smeri prejšnjih dveh vrtcev, narediti dodatnih 20 km, če želi po otroka. Dodatna slabost je moja "prepoznavnost" v tem okolišu glede na to, da vsi otroci kasneje pridejo k meni v šolo. No, kaj in zakaj bi izbrali? Pa hvala, ker ste me tako dolgo brali.