|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nasilne pravljice
22.4.2010 9:10:38   
gajči
Spodnja tema o bibarijah me je spodbudila k razmišljanju o tem, pa da ne bom tam smetila...

Koliko starim otrokom berete pravljice, kot so Janko in Metka, Rdeča kapica...
Mi smo zadnjič dobili Volka in 7 kozličkov. Berem jaz to dvoletniku, kako volk požre kozličke in potem mu koza prereže trebuh in ga napolni s kamni in volk pade v vodnjak. Groza... mali je bil pa navdušen user posted image

Se pa spomnim, da ko sem bila jaz mala sem poslušala vse te pravljice, pa sploh niso bile grozljive, pač volk je hudoben in si zasluži umret... Otroci verjetno res vse to veliko bolj črno-belo vidijo, pa kljub temu, ne vem no, zaenkrat ne bom več dvoletniku tega brala.

Kaj vi mislite o tem?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: nasilne pravljice
22.4.2010 9:14:14   
špelin@
Ne vem, verjetno to vsak otrok drugače dojema, razume,... Mene je bilo kot otroka vedno strah takih pravljic, še najraje sem imela Pepelko. Sovražila sem Janka in Metko ter Volka in 7 kozličkov user posted image

Otrokom berem raznorazne pravljice, priznam pa, da mi gredo ti nasilni deli težko z jezika, čeprav je kar večina pravljic s tovrstnimi "vložki" user posted image

Še najraje si v knjižnici izposojam slikanice, v katerih so krasne, poučne zgodbe, ki so všeč tudi meni, ali si pravljice sproti izmislim. Itak se t.i. "klasičnim" pravljicam (Andersen, Grimm,...) ne moremo izogniti, ampak nekako ne delam pompa iz njih.

< Sporočilo je popravil špelin@ -- 22.4.2010 9:16:09 >

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 2
22.4.2010 9:15:24   
kasso
Da imamo zdaj posledično skoraj vsi strah pred divjimi živalmi npr. volkovi. bognedaj, da ga vidim, me kaj srh spreleti, čeprav dobro vem, da se človeka boji in ne napade...mogoče pa je to posledica pravljice Rdeča kapica. user posted image

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 3
22.4.2010 9:39:33   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: kasso

Da imamo zdaj posledično skoraj vsi strah pred divjimi živalmi npr. volkovi. bognedaj, da ga vidim, me kaj srh spreleti, čeprav dobro vem, da se človeka boji in ne napade...mogoče pa je to posledica pravljice Rdeča kapica. user posted image

Ne bi rekla. Volk je zver, je divja žival, to te učijo v šoli. Napada živali in tudi ljudi če je lačen. Ne vem kaj imajo pravljice tu. Jaz se bojim kače, še zvite vrvi se včasih ustrašim, slepec je zame kača, strah pred njim je tak, kot da bi kobro srečala, pa ni nobene pravljice s kačamiuser posted image

Nimam nobenih travm, strahov, grozljivk zaradi pravljic, nobena mi ni bila strašljiva v času otroštva. Zadnjič ap sme kupila našemu malčku knjigo Skrivalnice- otrok se skrije, vsi ga iščejo, še policija, njemu se pa zdi super igra, ne samo da ga vsi iščejo, zdaj je pomemben, še policaj je prišel, obljubljajo mu vse mogoeč zadeve.... a nauka na koncu zgodbe ni nikjeruser posted image , ko to zgodbo prebereš otroku, se mu takoj porodi ideja, kak je to super.

Življenje ni potica. Travme zaradi pravljic so definitivno, ampak ponavadi kratkotrajne, ne dolgoročne. V današnjem svetu se prej ko slej otrok sooči s kruto realnostju, ne moreš ga za vedno obvarovat. Če se ti zdi prekruto, pač prilagajaš pravljice po svojem okusu, vendar prej ko slej bo izvedel pravo zgodbo.

(odgovor članu kasso)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.4.2010 10:49:30   
Jančika_
Pri nas se jim izogibamo, ker ima srednji sin hude nočne more že od Žogice Nogice, kaj šele od česa drugega. Tavečjega ne gane nič, srednji je pa čisto iz sebe.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 5
22.4.2010 11:14:51   
Suzy.
Pri nas takih ne beremo, ker se jih hčerka zeeelo boji. Ima 6 let in pol. Enako je z risankami.

Ta malega pa itak zanimajo samo tovornjaki. No, pa tovornjaki s prikolicami, gasilski tovornjaki, smetarski tovornjaki.... user posted image  

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.4.2010 11:31:05   
emaa
Jih poslušata, eden vztraja, da hoče vsak večer v postelji poslušat rdečo kapico, drugi bi mačka Murija, tako da poslušata izmenično. Drugače pa rada gledata Sneguljčico, Pepelko, Aladdina (ta je sploh popularen zaradi porednega strica), stara sta dobra tri leta. 

(odgovor članu Suzy.)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.4.2010 12:33:21   
Najaa
Vse jima berem in če je kaj res groznega, grdega, malo priredim.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
22.4.2010 20:10:00   
blaža
teh grozljivih klasik ta malemu sploh ne berem. ( dve leti) Ta starejši nosi take lepe knjigice iz šole, tako, da beremo te, in poslušata oba. ( 7 let)

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.4.2010 20:13:40   
ledenaa
Ne beremo takšnih pravljicuser posted image

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 10
22.4.2010 23:47:10   
rija
otroci nam sami pokažejo, kaj jim ni všeč in česar jih je strah. in potem tega pač ne bereš.

moj ni imel nobenih težav z nobeno pravljico in tudi risanko ne.

zadnje čase pa se skriva za kavč pred risanko mr. beanuser posted image user posted image user posted image  pa v bistvu v njej ni nič strašnega....

mogoče se boji angleškega humorja.....user posted image  jo je pa recimo še pred 2 mesecema znal gledati od začetka do konca v transu user posted image  zdaj pa si ga vedi.....

...vox populi...

(odgovor članu gajči)
Neposredna povezava do sporočila: 11
22.4.2010 23:52:26   
Tanja55
Sem ze enkrat napisala na drugi temi, pa bos se enkrat probala tuki: za vsa ta vprasanja je zanimiva v slovenscino prevedena knjiga Morfologija pravljice (Aleksander Propp). Je pa to klasicno, literarno-teoretsko delo, ki temelji na psihoanalizi in je zelo zanimivo branje (vsaj zame) pri vprasanjih zakaj otroci uzivajo ob teh 'krvolocnih' pravljicah in zakaj so koristne (ce so) za otrokov razvoj.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 12
23.4.2010 6:40:09   
shewolf
Berem ji vse po vrsti, ni panike. Ne vidim problema.

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 13
23.4.2010 10:17:56   
kajajaka
moja verzija rdeče kapice iz otroštva - ona je na koncu z volkom plesala, ker ga je lovec prepričal, da vrne babico iz trebuha user posted image
Tako, da nihče ni umrl, samo volk se je vmes mal spozabil in požrl babico, ampak jo je vrnil in potem so vsi veselo plesali in se zabavali...
No, mal je bilo kruto, ko sem izvedela kakšen je v resnici konec pravljice... in se mi še danes gnusi. Zakaj bi bilo potrebno volka ubiti... user posted image
Mislim, da bom kar nadaljevala tradicijo moje mame in hčerkici zaenkrat še olepševala konce teh nasilnih pravljic. user posted image

(odgovor članu shewolf)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.5.2010 9:04:59   
TiaSara
Ne bi rekla. Volk je zver, je divja žival, to te učijo v šoli. Napada živali in tudi ljudi če je lačen. Ne vem kaj imajo pravljice tu.

Tole že ni res in dvomim, da v vrtcu učijo, da volk napada ljudi, če je lačen. Napade edino živali, ki so od ljudi in zato je bilo ljudjem vedno v interesu, da se čim več volkov ubije, ker so jim delali škodo. Drugo je z divjim prašičem, ti lahko zares napadejo, kadar imajo mladiče - povej koliko ljudi se boji divjega prašiča, pa so dosti bolj nevarni od volkov.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.5.2010 23:48:46   
polma
Meni se zdijo zelo problematične celo vse happy end pravljice za punčke- ljubezen na prvi pogled, pa lepi pametni princi, pa poštene delavne marljive princese, spregledane v svoji lepoti...user posted image
Težko bi se odločila, katere so bolj nasilne za otrokov razvoj...
Sicer pa je Andersen pisal  svoje pravljice za odrasle, da bi odrasli dojeli svet drugače. Brata Grimm  pa po zadnji modi že prodajajo cenzurirana, imamo v zbirki totalno spremenjeno Rdečo kapico.

Ja...se v bistvu izogibam takih knjig, niso  dovolj duhovite.

Še never nisem bla tko bed k hojte!!!

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 16
3.5.2010 9:54:31   
liliana
Jaz ji berem vse kar želi poslušati in gledati.......tudi Janka in Metko, Volka in sedem kozličkov, Rdečo kapico......verjetno pa otrok drugače dojame "skrivnostnost" pravljice kot mi starši, ki bolj razumsko gledamo na svet....vendar otrok je še vedno le otrok....

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Zanimivosti o januarčkih
Začetek novega leta prinese mesec januar. Našli smo 5 lastnosti, ki so skupne otrokom, rojenim v mesecu januarju.

Plazenje.
пеперутка16

Kdaj se je vaš otrok pričel plaziti, opirajoč na roke?

6 mesecev. (44%)

8 mesecev. (44%)

1 leto. (11%)

Ni plazil. (0%)

Število vseh glasov: 9

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!