sirenetta
|
Sicer vidim, da je že stara tema, ampak mogoče bo moj odgovor komu drugemu v pomoč: Nam se je tudi to dogajalo pa sem prebrala tu na RR, da se zgodi, da je otročič preobremenjen z vsemi dražljaji in dogajanji iz okolice in zato se ne zna in ne zmore umiriti in trdno zaspati. Sama sem doživela ravno to. Kaj je bila rešitev: čez dan mirno okolje, ukinila sem radio, televizijo in seveda vse svoje ravnanje stišala kar se da (torej nič galame in ropotanja po stanovanju) in malega dajala spat TUDI čez dan v njegovo posteljico. Mirila sem ga z dudko in nežnim prigovarjanjem. Če ni palilo in je kričal še bolj, sem ga pustila nekaj minut (2-5 minut) - šla v drug prostor in ko sem se vrnila mu ponovno ponudila dudko, ki jo je po tej kratkotrajni osamitvi z največjim hlastom sprejel in tudi moje tolaženje je sprejel. Vajo sem ponovila tolikokrat dokler ni zaspančkal. Odpadlo je seveda nošenje, zibanje, ujčkanje, branje pravljic, prepevanje - vse, kar ga v bistvu morda za hip ali dva potolaži, vendar istočasno vznemiri in odvrne od spanja in počitka. Skratka otročič je rabil MIR, MIR, MIR in še enkrat MIR. Pri nas je mirno okolje obrodilo sadove in iz 15-20 minut spanja smo prešli na 2, 3 celo 4 ure! Sicer pa je naš dan potekal in še poteka takole: E-eating, A-activity, S-sliping, Y-your time (ni moj recept, ampak preplonkan). Torej hranjenje(E), previjanje ali kakšna druga aktivnost npr. kratek sprehodek (15min, pol ure, uro, vse do trenutka ko otrok pokaže prve znake nemira) (A), takoj ko postane nemiren pa postelja in uspavanje (S). Sledi seveda Y :) Včasih se pa zgodi, da se "zbudi" že po kratkem času in začene gledati okoli ali celo tarnati - ne prehitro odreagirati, ker se včasih zgodi, da samo malo prečekira kako pa kaj in spi naprej, torej ne takoj skočit z dudo in akcija, mogoče bo sam spal naprej.
< Sporočilo je popravil sirenetta -- 1.7.2008 22:03:20 >
|