|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   moram nehat dojit!
24.11.2008 18:44:56   
bimba08
Pozdravljene ringarajevke,

ali mi katera lahko svetuje kako naj preneham z dojenjem? Morala bom zacet jest zdravila, katera imajo vpliv na mleko in zdravnik mi je rekel, da bom morala nehat dojit. Ali se mleko po prenehanju dojenja neha proizvajati ali je potrebno dojke izprazniti s crpalko?

Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: moram nehat dojit!
24.11.2008 18:47:24   
Anonimen
ali je potrebno dojke izprazniti s crpalko?


Ni jih potrebno s crpalko, je pa fajn, da jo toliko spraznis, da popusti napetost, da te ne bo bolelo.

Od naravnih rcnij pomaga baje zajbljev caj in obkladi iz zelja.
Od tablet pa Bromergon; jaz sem jih jemala, samo se nisem dobro pocutila po njih, tako da ti priporocam posvet z zdravnikom (sploh v kombinaciji z ostalimi).

(odgovor članu bimba08)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: moram nehat dojit!
24.11.2008 18:53:35   
Petr_a
na Mon-u imaš ogromno tem.

Načinov za omejitev dojenja in postopno, ljubeče odstavljanje je kar nekaj:

1. metoda: "Ne ponujaj - ne odbijaj"

To je zelo zanesljiva in varna ter postopna metoda odstavljanja. Tak način odstavljanja lahko postopno traja več tednov ali celo mesecev. Bistvo te metode je, da otroku dojenja enostavno sploh ne ponudimo. Včasih, kadar imate polne dojke, otrok pa je že celo popoldne siten, se verjetno večina mamic odloči in vzame otroka k sebi ter ga podoji, ne da bi on pokazal željo za to. Temu se je torej potrebno izogibati. V podobnem položaju se lahko znajdejo tudi mamice, katerih (starejši) otroci se že sami odstavljajo in dojenje zavračajo, one same pa bi želele čas dojenja podaljšati. V času aktivnega odstavljanja ali omejevanja podojev se zgodi, da otrok, ki se že dan ali dva dni ni dojil, nenadoma spet želi dojke. V takem primeru mu jih enostavno spet ponudimo in ne odbijamo njegove želje.

2. metoda: "zamotitev"

Otroka, ki se želi dojiti lahko zamotimo na več načinov: ponudimo mu pijačo (če je žejen), ponudimo mu igračko ali se z njim poigramo, ponudimo hrano (če je lačen), ponudimo mu branje ali pripovedovanje priljubljene zgodbice, preusmerimo pozornost na lepo cvetlico ali metulja, peljemo ga na igrišče med vrstnike,. Ta metoda precej spremeni naš prejšnji način življenja, saj otrok zahteva mnogo več pozornosti in posvetitve kakor pri enostavnem hitrem podoju. Starši moramo biti v pripravljenosti kakor čarovniki s polno malho trikov. Včasih moramo predvideti situacijo vnaprej in ko menimo, da bo otrok prosil ali zahteval dojenje, ga še pred tem preusmerimo. Težje je ponuditi zamotitev takrat, ko se je otrok že odločil, da se bo dojil in to že od nas zahteva. Najbolj uspešna metode za zamotitev otrokove pozornosti pa je že tisočletja enostavna: otroka nosite tesno v naročju, pojete, se pogovarjate z njim in ga nežno zibate (ali celo zaplešete). Če imate težave s hrbtenico in bolečimi nogami ga vzemite v naročje in se le zibajte z ene noge na drugo ali se z otrokom v naročju sedite v na gugalnik ali zibajte otroka sedeč na veliki žogi. Metode zamotitve so še naslednje: namesto da se zvečer kot ponavadi uležete skupaj z otrokom, se zraven le sedite, izogibajte se vajinih prostorčkov za dojenje (določen kot na kavču, gugalnik,.), berite mu zgodbice, prepevajte, ponudite mu nove igračke, ponudite mu nove načine igre s starimi igračkami, popeljita se s kolesom, veliko se crkljajta in žgečkajta, obiskujta sosedove otroke in seveda: tudi partner ali otrokov očka je lahko zelo zabaven in uporaben. Metoda zamotitve terja od starše vsaj dvakrat toliko časa, kolikor ga je preživel pri dojkah, zato se morate na to dobro pripraviti in si drugače organizirati svoj čas. Najboljše zamotitve morajo vsebovati tudi VELIKO ljubezni.

3. metoda: "nadomestilo"

Večina mamic kombinira metodo zamotitve tudi s tem, da otrokom ponudijo nadomestilo. Kadar je otrok lačen ali žejen in se želi dojiti, mu ponudimo hrano in pijačo. Če otroka za dojenje ne motivirata lakota in žeja, bo hrano najverjetneje odklonil. Podobno kot pri "zamotitvi" tudi metoda z nadomestilom ne deluje več, ko se je otrok že odločil za dojenje. Tako je potrebno tudi tukaj situacije predvideti vnaprej in prej ponuditi nadomestilo. Nadomeščanje dojenja s hrano je potrebo zelo previdno uporabljati. Ne ponujajte otrokom sladkarij, sadnih sokov, smokijev ali slanih palčk, piškotov in podobnega. Ko govorim o nadomestni hrani govorim izrecno le o polnih obrokih hrane za skupno družinsko mizo in malicah, kjer otroci dobijo zdravo in svežo hrano (sadje, žitarice, surova zelenjava - npr. korenje,ipd.).

Otroci, ki so v procesu odstavljanja od prsi in za ta proces sami še niso zreli ali odstavljanje ni na njihovo pobudo radi najdejo nadomestilo za sesanja in pričnejo sesati palec ali vogal odejice. Nekateri otroci lahko pričnejo sesati dudo, čeprav je prej niso uporabljali ali so se te navade že zdavnaj odvadili. V takem primeru moramo naše ljubeče vodstvo in pozornost še povečati in otroku ponuditi še več svojega časa, pozornosti in ljubezni. Sesanje dude ali palca nikakor ne sme postati nadomestilo za starševsko ljubezen, ki jo otroci nujno potrebujejo!

4. metoda: "zakasnitev"

To je zelo učinkovita metoda, ki še posebej dobro deluje pri starejših, verbalno že komunikativnih otrocih. Ta metoda je lahko zelo fleksibilna in prilagodljiva. Večina otrok se doji tako ali tako ob nepredvidljivih časih (ne točno po urnikih). Vsakič, ko otroku, ki se želi dojiti reče, da naj počaka trenutek, minutko, pet minut ali kakšen drug časovni interval, se za ta časovni interval podaljšuje tudi odstavljanje samo. Seveda je pri tej metodi pomembno to, ali otrok sprejme časovni zamik dojenja. Kadar vas otrok prosi za dojenje, mu ne recite npr. "NE ZDAJ, počakaj 5 minut, da dokončam pisanje članka" ampak "DA LJUBČEK, toda prsim te, da počakaš 5 minut, da dokončam svoje delo". Obljubo potem VEDNO in dosledno tudi izpolnite. Seveda tudi to metodo uspešno uporabljamo v kombinaciji z drugimi metodami. Nočno dojenje lahko na ta način pri starejših otrocih ukinimo s pogovorom: "kadar je tema in noč - dojke spijo; ko je dan - dojke delajo mleko" in podobnim.

5. metoda: "skrajšanje trajanja podojev"

Nekaterim materam odgovarja naslednja metoda: otrok se lahko doji, kadarkoli in kakorkoli hoče, le trajanje dolžine podoja je omejena. Lahko otroka najprej malce podojite, nato mu ponudite nadomestilo ali zamotitev. S starejšimi otroci se da že lepo pogajati, npr. "dojenje traja toliko časa, dokler ne preštejeva do deset". Starejši otroci se znajo že zelo dobro pogajati in prosijo "le za trenutek dojenja" ali "mami, saj bom hitro končal". Ko res hitro končajo, se jim resno zahvalite, ker so držali besedo.

6. metoda: "sporazumno odstavljanje"

Nekateri starši rečejo svojim otrokom: "Po božiču se ne boš več dojil. Za božič boš dobil veliko daril in igrač in namesto da se boš dojil, se bova raje igrala z njimi". Ali: "Sedaj pa si že zelo velika deklica. Ko bo prišel tvoj rojstni dan, mislim, da bi bilo v redu, da namesto večernega dojenja prebereva tvojo najljubšo zgodbico". Če je mamica noseča, pa: "Sedaj si že velika deklica in mamica nima več mlekca. Mleko bo spet prišlo, ko se bo rodil dojenček. majhni dojenčki potrebujejo materino mleko zato, da zrastejo". Eden od načinov sporazumnega odstavljanja je tudi podkupovanje. Nekateri otroci so se pripravljeni odreči dojenju v zameno zato, da dobijo mucka ali psa (ki ste ga tako ali tako že želeli imeti) ali novega dojenčka. Ta metoda je seveda učinkovita le pri starejših otrocih (tri leta in več), ki že razumno sprejmejo "določila pogodbe" in že razumejo daljše časovne intervale.

7. metoda: "očka - na pomoč!"

Proces odstavljanja terja od mamic veliko časa, nežnosti, strpnosti in ukvarjanja z otrokom. Del teh dolžnosti lahko zlahka prevzamejo tudi očetje, tako podnevi, kakor ponoči. Ukinjanje nočnega dojenja je najtežje. Če ne želite, da otrokov jok prebudi celo sosesko ali bratca, ki spi v sosednji sobi, je najbolje, da se v proces aktivnega odstavljanja pridruži tudi očka. Otroka, ki še ni dovolj zrel za gornje metode in ki še ne komunicira verbalno je malce težko prepričati, če se je nekaj že odločil. V takem primeru je najbolje, da priskoči na pomoč očka. Kadar se otrok ponoči prebudi in ga mati vzame v naročje, se otrok čisto avtomatično, še v polsnu vgnezdi in začne iskati dojke. Če takoj ne dobi želenega, se lahko močno razjezi in prebudi pol soseske z glasnim protestiranjem. Seveda pa je nočni čas še posebej občutljiv, ko ne starši in otroci ne zmoremo biti prav hudo racionalni in sposobni pogajanj. Tako lahko otroka ponoči prevzame le še očka: lahko ga nosi, ziba, mu prepeva, mu ponudi vodo, če je žejen ali nahrani (če je otrok še zelo majhen). Ponavadi se moramo mamice tudi umakniti iz vidnega ali slišnega polja otroka. Seveda je tako početje za očeta, ki mora zgodaj zjutraj vstati in oditi v službo lahko kaj naporno početje, zato je pri dogovoru zelo pomembno, da se partnerja popolnoma strinjata z metodo in da kljub neprespanim nočem poskusita vztrajati vsaj teden ali dva.

Nenadna, prehitra odstavitev je stresna tako za otroka kot za mamo. Postopno odstavljanje lahko zahteva veliko napora in potrpežljivosti, vendar ima dolgoročno velike prednosti. Včasih moramo biti fleksibilni in pripravljeni na kompromise, da ne naredimo več škode kot koristi. Če v procesu odstavljanja materina prizadevanja situacijo še poslabšajo pomeni, da otrok še ni pripravljen na odstavitev in je morda pametneje to malo odložiti. Nepriporočljivo je odstavljenje pospeševati v posebnih situacijah, kot so: bolezen otroka, selitev, dopust, rojstvo sorojenca, odhod v vrtec, odhod matere v službo ali druge nenadne spremembe.

V procesu odstavljanja ima pomembno vlogo otrokov oče ali kateri drugi družinski član, ki je lahko pri tem v veliko pomoč (uspavanje, nočno vstajanje, sprehodi, igra,...).

če bodo dojke napete boleče,si masiraj,malce ven istisni mleko,ampak samo toliko da popusti napetos

(odgovor članu bimba08)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
24.11.2008 21:49:31   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Petr_a)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: moram nehat dojit!
24.11.2008 22:01:05   
K_a_t_i
Bimba, če boš zdravila jemala samo kratko obdobje in če potem še vedno želiš dojiti, potem si lahko vmes mleko črpaš in zlivaš stran. Da boš potem še imela mleko.
Če pa bo to trajalo dlje časa, potem so ti pa že punce svetovale - samo malo iztisni, da pritisk popusti (ne rabiš črpalke) pa kake hladne obkladke (pazi, da se ne prehladiš).


_____________________________

Žiga, 27.02.07
Gašper, 22.5.10

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: moram nehat dojit!
24.11.2008 22:17:39   
evi28
Jaz ti svetujem, da se obrneš na svetovalko za dojenje na Med.over.net, ne samo zaradi kako prenehati dojiti, ampak tudi, če obstaja kaka možnost, da navkljub zdravilom dojiš naprej. Če seveda to še hočeš.

(odgovor članu K_a_t_i)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: moram nehat dojit!
25.11.2008 14:29:54   
Seven*
IZVIRNO SPOROČILO: bimba08

Pozdravljene ringarajevke,

ali mi katera lahko svetuje kako naj preneham z dojenjem? Morala bom zacet jest zdravila, katera imajo vpliv na mleko in zdravnik mi je rekel, da bom morala nehat dojit. Ali se mleko po prenehanju dojenja neha proizvajati ali je potrebno dojke izprazniti s crpalko?

Hvala!


Hitro povej katera zdravila, pa ti povem koliko resno moraš nehat dojit. Naj ti povem, da je strašansko malo zdravil ob katerih moraš dejansko prenehat. user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu bimba08)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: moram nehat dojit!
25.11.2008 17:29:43   
bimba08
Jem zdravila za povečano delovanje ščitnice, imenuje se: athyrazol, 4 tablete na dan.

LP!

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: moram nehat dojit!
25.11.2008 17:33:48   
Petr_a
Nič s enisem zmotila,sem dobro prebrala ;)
Ima tukaj nekaj nasvetov,ki sem jih zgoraj dala
Sicer pa bimba preberi tole:

http://med.over.net/forum5/search.php?94,search=athyrazol,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE

(odgovor članu bimba08)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: moram nehat dojit!
25.11.2008 22:22:42   
Seven*
user posted image user posted image  Petr_a!user posted image user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Petr_a)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?