Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: maxi133 uff sej ne vem kje bi začela...ugotovila sem namreč, da moja mama malce preveč pogleda v kozarec. To sem posumila že nekaj časa nazaj in sva se z očetom pogovorila in tudi z njo in sva mislila da bo mir. Potem pa sem en dan čisto po naključju našla napol prazno steklenico vina-skrito. Pa sva ji spet rekla in je zanikala, na koncu pa le priznala da je tako. To je bilo že nekaj mesecev nazaj in se mi je zdelo res vse vredu do včeraj, ko sem jo spet zalotila da je spravljala flašo vina v hladilnik in ko me je zagledala, se je delala, da jemlje ven sok....res sem v dilemi, kaj naj naredim. Povem očku? Kako naj stvar rešimo? Ker v prvo je bila zelo užaljena, češ da jo imamo za pijanko, ampak milo rečeno, kaj pa je drugega, če na skrivaj pije Kdaj pa kdaj imam hčerkico v varstvu pri njej, zdej pa ne vem.... Kaj naj??? Prosim kakšen nasvet! Kot prvo zaščiti svojega otroka in ji hčere nikoli več ne dajaj za paziti. Kot drugo se lahko malo pozanimaš in obrneš na: http://www.al-anon.si/ To je društvo, ki združuje svojce alkoholikov. Tu se lahko pogovorijo ljudje z istimi problemi in ugotovijo, da so dali skozi podobne pripetije. Tvoja mati ima čisto vse značilnosti alkoholika: - skrivanje pitja pred drugimi, - če jo zalotite, se laže ali kako drugače izmotava, - če se soočite z njo, se izmotava ali v obrambi napade, da jo mučite in obtožujete po krivici, češ ona pa že ni en pijani klošar - laže vam in laže predvsem sama sebi Lahko ji tudi čisto direktno poveš, da otroka ne bo dobila, dokler ji ne boš zaupala, da bo trezna. Možno je, da ti bo očitala, da si kruta in kako ona nikoli ne bi dovolila, da se kaj slabega zgodi otroku, možno je tudi, da te bo obtožila, da zdaj pa res mora piti, ker si ti tako kruta - vsak izgovor prav pride. Pogovorita se z očetom, koliko časa že to traja in kako se je začelo stopnjevati. V kakšni družbi se gibljeta? V taki, ki ljudi na vsak način sili piti? Morda bi se z očetom morala začeti ukvarjati s kakšno dejavnostjo - planinarjenje, kakšne ekskurzije, nekaj kar bi ji zaposlilo možgane. Če prav razumem, je mati izgubila službo in to resnično ni lahko. So ljudje, ki jim dejstvo, da imajo službo, da imajo delo, veliko pomeni. Če jo izgubijo se počutijo nekoristno. Tudi ne pomaga, če se gibljejo v družbi ljudi, ki jim kar naprej pod nos mečejo, če so dovolj storili, da bi našli drugo, pa kako jim je fino, ko so lahko doma in podobne neumnosti. Ljudje so v takih primerih mnogokrat (pre)kruti. Ne razumejo, kaj vse se v človeku kuha, ko je tako 'fino' doma. Njemu ni čisto nič 'fino', četudi ni finančnih problemov. Skratka, treba jo bo kar konkretno pritisniti ob zid, naj pove, kaj jo muči in zakaj meni, da mora piti. Predvsem pa mora sama spoznati, da ima problem. Kajti dokler njej sami v glavi ne bo kliknilo, bo gonila svoje naprej. Srečno!