tlb
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Mah, to je tako, kot če bi se otrok polil z vročim kakavom - a mu boste takrat pridigali/e, da kaj je pa vročo šalco šel prijemat, ali ga boste nesli/e pod hladno vodo? Zdaj je kar je - ima tega partnerja, ki je očitno sicer ok - otroka ga imata rada, ona pa tudi. Vsega ne vemo vnaprej - ona želi samo nasvet, kako ga prepričat, ad se otrok res lahko poškoduje - ker v tem je keč - on ne verjame, da bi se malemu res lahko kaj zgodilo. Ne, da bi mu bilo vseeno, samo ne predstavlja si. Sama imam take probleme občasno z babicami: pazile bojo na vsak vetrič, da se punci ne bi prehaladili, za kake bolj življenjsko nevarne stvari pa ne toliko - ker "tega si pa sploh ne bom predstavljala, ker je preveč grozno". Ja, hudiča, le predstavljaj si! zato pa teživa, ker nočeva, da bi se to kdaj zgodilo! Sva se ravno zadnjič z lubijem menila o tem in se jezila nanje . tlb, da boš bolj mirna, uredi stvari, ki jih lahko: če imate na vrh stopnic itak vrata, namontirajta gor zapiralni mehanizem - da se sama zaprejo - to ni ne vem kaka huda investicija, tvoj mir v službi je gotovo toliko vreden... Dejstvo je tudi, da malo staršev ni še nikoli zadremalo ob budnem otroku - saj navadno ti otrok ne dovoli tega kaj dolgo izvajat, se pa gotovo zgodi. Sama sem enkrat šla na wc zjutraj, predno sem naredila "obhod po stanovanju" - ko sem bila dop. sama z malima na porodniški, sem šla navadno najprej vse pogledat, če je ok. Enkrat sem šla pa direkt na wc in v tistem času je tavelika dala tamali čilije, ki jih je lubi ponosno nastavil na rob pulta, da bi jih videla, kaj je pridelal . Verjetno ni treba rečt, da sta se obe še drli cel dan . Hočem rečt, da noben starš ni čisto "dangerproof". Lahko bi takrat bilo kaj drugega na mizi in bi potegnili dol, lahko bi mi kdaj kaka padla iz igral, nisem jima non stop za ritjo, tudi po stopnicah ju pustim sami (sta že večji: 2 leti in 3,5 let) in lahko bi me takrat cela rr zmasakrirala, kako neodgovorna mama sem... Mogoče bi lažje prišla do njega, če bi začela iz tega konca. Da veš, da se lahko marsikaj zgodi, česar ni mogoče preprečit. Pa da bi malo brala skup o raznih posledicah, pogledala kako statistiko, koliko jih pade, itd... Dostikrat fante v tem primeru najbolj izučijo izkušnje: lubiju se je tudi zdelo brezveze Ronjo privezovat v voziček. Ona se je seveda tudi rajši vozila neprivezana. Sama sem jo privezovala, ko sva šla pa skupaj, pa pravi: pa saj ni treba... Meni se je sicer zdelo, da je treba, ampak sem rekla, ajde, mogoče pa res kompliciram (ne bi bilo prvič ). Tamala je čez par metrov vstala in čmoknila iz vozička. Na srečo ji ni bilo nič, ampak od takrat vedno oba privezujeva dojenčke. Fora je v tem, da smo me navadno bolj previdne po naravi, poleg tega smo fizično malo manj zmožne in zato rajši pazimo, ad se ne bi zgodilo kaj hudega. Oni pa so navajeni, da bojo itak lahko opravili s posledicami (ala ujeli otroka) in jih prepriča to, da vidijo, da se to ne da. Kako bi inscenirala eno možnost, kaj se lahko zgodi, ne da bi se to res zgodilo oz. tako, da ne bi imelo kakih hudih posledic, pa ne vem... Mogoče da ste vsi na stopnišču, pa tamala prinese nekaj, kar je malemu všeč na dno stopnic in bo mali hotel po to in se podal po stopnišču. Tam ga seveda ti ujameš (si pač na vrhu stopnic). Oči pa to spodaj gleda... Ali pa ga on ujame. Ne vem, vsekakor mu je treba demonstrirat, da se z 11 mesečnikom ne vem kaj še ne da zmenit. Pod kavč namesti kako mehko preprogo - nekje se otrok mora naučit padat - to je dobro zanje! Če se nauči padat, bo manjkrat poškodovan - ker padal bo tako ali drugače - samo če bo spreten, se bo lepo ulovil in se ne bo tolikokrat poškodoval. Ker to, kar v bistvu zahtevaš, je da je non stop njemu za ritjo - mali namreč verjetno lahko že zleze sam na kavč - in lahko tudi takrat dol čmokne. POizkusita malo prerihtat stanovanje tako, da ne bo treba malčka ves čas imet na očeh. Saj je prav, da jih ne pustimo samih, ne me narobe razumet, vendar na kavč ti lahko spleza tudi medtem, ko greš ti na wc... HVALA vsem za vsa mnenja :) ob nekaterih me je kar fajn stisnilo pri srcu.....ampak zelo težko je za potrebe foruma opisat situacije, ki jih pač imamo doma.... stanovanje je kolkor se da bejbi pruf, ampak-kot je Ronja lepo napisala (da te JAVNO pohvailm-IZJEMNO se VEDNO potruiši s svojimi odgovori; užitek te je prebirat! Hvala za ves tvoj čas :))) če se naveličaš biologije (sklepam, da si nekje v tem fahu) odpri svetovalnico) -Torej -nikoli ne moreš bit 100% siguren, da se pa nič ne more zgodit.... moram priznat, da sem pisala seveda v "afektu"-pa sedaj ne branim moža, ker je na žalost vse napisano res..... sva se PONOVNO pogovorila in se je izkazala ta razlika med VEnero in MArsom on večinoma ne predvideva, kaj bi se vse lahko zgodilo......njemu se je zdelo, da se mali pač lepo igra na vrhu stopnic in ga je pustil ter mu pred tem lepo rekel, pa lepo se tukaj igraj (to je to, ko se onadva zmenita....). V bodoče tega ne bo več nredil :) Saj ne zahtevam, da je otroku nonstop za petami; amapk, da uproabi par sivih celicin razmišlja vnaprej in ob tem tudi o možnih nesrečah. Saj jaz tudi nisem nonstop otrokom za petami (saj to je čist nemogoče) ampak sem enostavno bolj organizirana..... ko sem mu naštela vse še enkrat, se je celo sam strinjal, da je bedasto ravnal (čist impulzivno-flegmaitčno-treba je k moji mami po domač sok, ker ga je zmanjkalo (in ga otroci najraje pijejo....), mail itak spi, tavlika ga bo že popazila-hop, v avto po sok....tak pač on odregaira-če rabim kislo smetano-hop, skoči v trgovino.....tile "hop-i" mu nikoli niso v breme; meni pa tudi ne :))) ). Bova skupaj malček poskusla "reprogramirat možgane starega bika-ha, še bik je po horoskopu :))))) Ker sicer pa mislim, da imava en tak "normalen" odnos-gore i dole, pač, lepo po sinusoidi. odnos med moškim in žensko, med dvema karakterjema z različnih planetov :))) otroka pa oba obožuje in ju ima strašno rad. REs vsem še enkrat hvala za vsa mnenja ; vrata na stopnice pa so pri nas sedaj REDNO zaprta :) pa lepe praznike, ki sledijo :) LP T -----------
|