Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 23.1.2007 14:52:03
|
|
|
|
ElaM
|
Sisy, če se boš za to odločila, določita dostojno preživnino, da v primeru, če bi slučajno res šla narazen, ne bi potegnila "takratke". Veliko je primerov, ko se zmenijo za simbolično vsoto, potem imajo pa ženske hude probleme spremeniti sodno določeno preživnino. Midva tega ne prakticirava, čeprav tudi nisva poročena. Sicer pa vsak po svoje. Porodniška se izplačuje 100% glede na plačo.
< Sporočilo je popravil Irmy -- 23.1.2007 14:55:55 >
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 23.1.2007 16:03:49
|
|
|
|
April
|
Preživnino bosta morala uredit pred sodiščem. Ni treba, da kdo koga toži, ampak lahko stvari uredita sporazumno. Na sodišče pošljeta sporazum, nato vaju pokličejo, da se zglasita še osebno. Če je mati skrbnica, je otrok pač prijavljen na istem naslovu kot ona. Ne more bit prijavljen na očetovem naslovu. Posledično, če z otrokom ne bi imela istega prebivališča, tako tudi ti ne bošmogla vzet bolniške, če bo otrok zbolel. Bolniščo lahko koristi samo tisti starš, ki je prijavlejn na istem naslovu kot otrok. Otroci so v jaslih lahko tudi po cele mesce bolni. Če bo tebi neugodno v službi ostati toliko časa doma, otroka lahko neguje oče. Ne pa, če nista prijavljena na istem naslovu. Malce tudi razmisli o tem.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 23.1.2007 16:09:58
|
|
|
|
April
|
Pa še ena glede vrtcev. Prvo leto je skoraj boljše otroka dati v varstvo. Tam te pa pri plačilu, nič ne vprašajo ali si samohranilka. Pa tudi kasneje, če praviš, da nimata visokih dohodkov, ne moreš dobiti tako velike položnice. Sicer so pa otroci strošek, Ko bodo v šoli bodo izdatki še večji.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 23.1.2007 21:19:58
|
|
|
|
Ezi
|
Hej Sisy! Kolikor jaz vem in kolikor ljudje govorijo o družinskih financah, ti lahko povem, da se ta "igra samohranilke" pozna le pri vrtcu. Ja, plačaš ga občutno manj. In to je to. Mogoče dobiš kaj višje otroške doklade, česar ne trdim, saj ne vem, kako se pri tem upošteva preživnina. Ja, preživnina pa se odloča pred sodiščem, kjer sta prisotna oba in kjer moraš potrditi, da z očetom otroka pač ne moreš živeti in da ne živiš. Enako naj bi tudi on potrdil. Nenavadno bi bilo potem imeti s tem človekom še enega otroka. Drugo pa sta ti že predhodnice povedale. Je pa zoprno, da si prijavljena nekje drugje kot živiš, saj vsa uradna pošta, vse odločbe, morebitna čekiranja če si na bolniški, hodijo na tvoj naslov, tudi bebica bo dobivala pošto tja. No, moje mnenje, saj veš! Pa pa
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 23.1.2007 23:03:40
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ezi Kolikor jaz vem in kolikor ljudje govorijo o družinskih financah, ti lahko povem, da se ta "igra samohranilke" pozna le pri vrtcu. Ja, plačaš ga občutno manj. In to je to. Na-a. Je še kar nekaj drugih stvari, ampak je pa res, da ne pridejo v poštev v primeru, če je "mati samohranilka" zaposlena. Mogoče dobiš kaj višje otroške doklade, česar ne trdim, saj ne vem, kako se pri tem upošteva preživnina. Višina preživnine ne vpliva na višino otroškega dodatka. Na višino otroškega dodatka vpliva samo plača "matere samohranilke". Nenavadno bi bilo potem imeti s tem človekom še enega otroka. Ampak se dogaja. Dejansko, ne samo "na blef". Kajti to, da greš z nekom narazen oz. da se ne smatrata več kot par in da ne živita skupaj, še ne pomeni, da pa ne moreta biti ljubimca. Posledica = otrok. Je pa zoprno, da si prijavljena nekje drugje kot živiš, saj vsa uradna pošta, vse odločbe, morebitna čekiranja če si na bolniški, hodijo na tvoj naslov, tudi bebica bo dobivala pošto tja. Ni nujno. Samo stopiš na pošto svojega stalnega bivališča, plačaš nekaj eurov za eno leto in vso pošto ti preusmerijo na katerikoli naslov želiš. Izpolniš nek obrazec, ga podpišeš in to je to.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 24.1.2007 9:47:16
|
|
|
|
Sisy
|
hojla Hvala vsem za mnenja,predloge,nasvete.... Moram rečt da sem bila sama skeptična glede "samohranilstva" le zaradi dveh predsodkov: - da gre zadeva dejansko na sodišče,pred sodnika,da je treba tam dejansko "lagat" in seveda da je verjetno postopek kompliciran...Nekje na forumu sem prebrala mnenje neke punce ki je napisala da se samohranilstvo ne splača ker je preveč papirologije -druga "ovira" pa je to da če se dejansko spustim v to najin otrok ne more biti prijavljen na očetovem naslovu (tam namreč živiva) in potem posldično sama ne morem koristit bolniške za nego otroka pa še prednosti do vrtca v svojem kraju nimam ampak tam kjer sem jaz prijavljena Druge t.i. "ovire" kot so recimo: -to da imam jaz stalni naslov tam kjer sem prej živela preden sem partnerja spoznala pa je treba v drugo občino po pošto...tukaj sploh ni problema ker imam stalni naslov že skoz drugje in sem vedno po pošto hodila tja... -četudi se pozna ta znesek le pri plačilu vrtca-razmišljam zakaj pa ne...Če prišparava vsak mesec po 30.000 bivših tolarjev pri plačilu vrtca , je to 360.000 SIT letno!!! To je že en ornk dopust za celo družino!!!! -In če bi imela še enega otroka...No ravno o tem sem govorila zadnjič s sodelavcem ki je rekel da imata onadva prav to isto situacijo,pa da se nič ne sekirata...Češ da bosta rekla tako kot Kerensa pravi-sva občasna ljubimca....No ja,tako daleč sicer še ne razmišljam bomo pa prečkali ta most ko pridemo do njega... Torej bistvo-se vse bolj nagibam k temu... April-mi lahko še prosim napišeš za kakšen sporazum gre,dobiš obrazec,ga moraš preje kje overiti ali kako? No glede na to da je do poletja še dolga imam še kar nekaj časa pa vseeno je dobro vedeti.... hvala vsem še enkrat,vas berem
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 24.1.2007 10:54:18
|
|
|
|
sami_y
|
Glede urejanja preživnine: greš na sodišče in poveš, da si prišla uredit preživnino-sporazumno. Tam ti da en osnutek, kako naj bi tvoja vloga za preživnino izgledala in potem jo ti doma napišeš po tem osnutku. Zraven navedeš koliko naj bi oče plačeval preživnine in zraven moraš utemeljit znesek (navedeš stroške, ki jih imaš z otrokom, npr. cena plenic, hrane, vrtca...), napišeta kako bo oče to plačeval (na roke materi, na trajnik, na trr), oba to podpišeta in zraven dodata priloge: zadnje tri plače obeh partnerjev in mislim da še rojstni list otroka. To morata kolkovati s 1900 sit sodnih kolekov (ne vem, kolko evrov je zdaj) in vse skupaj oddati na sodišču v vložišču. Potem pa dobita čez en čas domov, da se morata tega in tega dne zglasiti pri tem in tem sodniku, kjer to še osebno potrdita. In to je to.
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 24.1.2007 11:22:06
|
|
|
|
April
|
Sisy ti je že sami_y povedala. Postopek sploh ni zakompliciran, tudi kaj velik lagat ti ni potrebno. Pač rečeš, da se za zdaj še nista odločila živet skupaj in da imaš zato rada urejene zadeve s preživnino. Preživnino pa določita realno.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 27.1.2007 20:54:48
|
|
|
|
plenicka
|
Vse lepo in prav, ampak ali na tiste, ki pa smo dejansko matere samohranilke sploh ne pomisliš/-te? Četudi je vse sporazumno, se bosta morala zglasiti na sodišču in CSD-ju. In vsepovsod lagati. Če sodišče ugotovi, da vajin sporazum ni v korist otroka, se bo situacija zakomplicirala. Določiti pa bosta morala tudi komu se otrok dodeli v varstvo in vzgojo ter stiki tistega starša z otrokom, pri katerem ne bo živel... To je pač moje mnenje, ti/vidva pa bosta naredila tako kot sta si zamislila. Pa srečno.
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:25:46
|
|
|
|
valeri5
|
pozdravljeni! sem nova na tem forumu! mene pa zanima koliko približno dobiš kot samohranilka. imam 13 mesecev staro hčerko in s fanto ozirom az taščo se ne zastopima in moj fant potegnje z njo in tako ne gre.sedaj pa bi se rada prijavla kot samohranilka in šl av svoje stanovanje.rada bi vedela če bi sploh šlo?poleg tega sem pa še študentka. vsem hvala lepa z apomoč!
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:44:55
|
|
|
|
maruškaŠ
|
Prvič kot mati "samohranilka" izgubiš - ves ponos, čast, integriteto, poštenost - pa še kaj in vse to prenašaš tudi naprej na svoje potomce. Pred CSDjem in sodiščem moraš lagat, pa šeprav sporazumno (če se ti zdi vredno tako ponižat zaradi nekaj €). Poleg tega pomisli na vse prave samohranilke. Malha iz katere država jemlje je omejena (proračun) in na račun takšnih "samohranilk" dobijo manj tudi tiste, ki so resnično samohranilke in veliko bolj potrebne pomoči. Sicer jim ne vzameš direktno, na dolgi rok pa sigurno. Pomisli, če morda izzivaš usodo? Problemi. Če se bosta šla to igrico (in če vaju seveda ne dobijo - če vaju dobijo sta denarno in kazensko odgovorna) in se bosta seveda sporazumno dogovorila za čimnižjo preživnino - pomisli - če te bo kdaj partner resnično zapustil - boš težko kar naenkrat uveljavila višjo preživnino. Drug problem, če bo otrok zbolel se zavedaj, da partner ne bo mogel dobiti bolniške za otroka, ker ne bo na istem naslovu. In to JE krast in lagat in ne samo državo okol prnest - torej vse davkoplačevalce, torej vse nas.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:46:59
|
|
|
|
maruškaŠ
|
Če prišparava vsak mesec po 30.000 bivših tolarjev pri plačilu vrtca , je to 360.000 SIT letno!!! To je že en ornk dopust za celo družino!!!! Pa mogoče nimaš moralne ovire it na dopust z ukradenim denarjem? Ker to namreč je in ne prišparan denar?!
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:54:32
|
|
|
|
Anonimen
|
In misliš, da ti je treba tega
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:56:23
|
|
|
|
Anonimen
|
Ko sem videla kdo je to spraševal, sem bila šokirana.Ostalo sploh ne bom komentirala, da ne bom izpadla nesramna.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 19:57:51
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sisy Torej bistvo-se vse bolj nagibam k temu... A res . Se bom tudi sama vzdržala komentarjev.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 20:01:40
|
|
|
|
Anonimen
|
Je že maruška vse povedala, jst ti bom pa sam še neki....tam kjer zdej živita.....a je kej tvojga? Kej nate pisanga? Ker če ni, se lahko zgodi da čez par let ostaneš pred vrati z dvema otrokoma, z dvema minimalnima preživninama, z vsemi prihranki v njegovem stanovanju....zunaj, sama in revna. Pa ga ni zakona po katerem bi lahko kaj zahtevala-ker se spomniš....ti nisi tam živela . Aja pa glede na to da mal zaostrujejo in preverjajo ker je zanimivo vsaka druga samohranilka.....če te dobijo je najmanj kar se ti lahko zgodi da moreš vrnt vse kar so ti dal(v parih letih se kar nabere) in da si v evidenci in če boš kdaj res potrebovala pomoč bodo pomoje ful radi pomagali. Drugače si pa za to kazensko odgovorna, ker to je kaznivo dejanje goljufije. Jst ti bom predlagala isto k sm že eni zadnjič.....začni še v mercatorju krast, pa na petrolu, pa povsod v glavnem, boste šli lahko trikrat na morje pa še smučat. Aja pa otroku razloži k bo večji da v vrtcu pa ne sme povedat da skupaj živite. Bo verjetn ful ponosn na svoje starše k bo lagal zarad njih. Se mi pa smilte, k morte krast in to ne za dobrobit otrok ampak za svoje lastne lene riti ki si ne znajo prislužit morja, ampak ga morjo ukrast. Bogi ste.... Ne razumem kako lahko nekdo tako poceni proda svoj ponos in dostojanstvo. Lep zgled otrokom.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 20:03:11
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: karin24 Ne razumem kako lahko nekdo tako poceni proda svoj ponos in dostojanstvo. Lep zgled otrokom. Tudi jaz ne.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 20:09:02
|
|
|
|
natasaom
|
in kaj rečeš socialni-ko si drugič samohranilka z istim očetom? men se zdi da se ne splača lagat-ker te hitr po gobcu užge,,vsaj mene bi... pa tud nebi mogla pluvat po nekom ki ga ljubim za par evrov
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 20:27:22
|
|
|
|
Anonimen
|
in kaj rečeš socialni-ko si drugič samohranilka z istim očetom? Rečeš da je oče otrok samo priložnostni je**bač. Kaj pa koga briga. Drgač pa mene vseen zanima kako je človek lahko ob partnerju samohranilec. A ni tko da samohranilec ali SI ali NISI.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 17.1.2008 20:39:29
|
|
|
|
natasaom
|
ma sej če rata-rata jest itak nimam nič več pa nič manj od tega ..sam res me zanima kako se pol pogovarjaš al zagovarjaš ko in če imaš še 1 . pa glumit samohranilko jest nebi mogla,pa bi se mi mogoče splačal
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 18.1.2008 6:44:07
|
|
|
|
maruškaŠ
|
IZVIRNO SPOROČILO: valeri5 pozdravljeni! sem nova na tem forumu! mene pa zanima koliko približno dobiš kot samohranilka. imam 13 mesecev staro hčerko in s fanto ozirom az taščo se ne zastopima in moj fant potegnje z njo in tako ne gre.sedaj pa bi se rada prijavla kot samohranilka in šl av svoje stanovanje.rada bi vedela če bi sploh šlo?poleg tega sem pa še študentka. vsem hvala lepa z apomoč! Še enkrat samohranilka SI ali pa NISI - se ne prijaviš kot takšna. Če vama skupno življenje ne gre, pojdita narazen, za vsa ostala vprašanja pa se obrni na CSD. V bistvu nič ne "dobiš" samo zato, ker si samohranilka. Edino to je, da ko se odseliš, se za otroški dodatek, vrtec in ostale pomoči upošteva samo tvoj dohodek.
|
|
|
|
RE: mati samohranilka/porodniška in še nekaj ... 18.1.2008 10:16:44
|
|
|
|
TamaraJ
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sisy Saj ne da želiva državo okol prinašat,vendar če se to pozna vsaj malo pri plačilu vrtcov in ostalega zakaj pa ne...(dohodkov ravno nimava bajnih...) Seveda jo želita al kaj? Ne vem... da se vama sploh da. Luštno je, če te dobijo in potem? In da gresta res enkrat narazen? No.. sicer pa vsak po svoje, čeprav tega ne odobravam, ker zaradi takšnih naj... tisti, ki res rabijo.
|
| Stran: [1] |
Ritka.
пеперутка16
Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?