Anonimen
|
Pretirano pitje alkohola je piz**rija. Izkušnje s tem imam iz svoje prvotne družine (mama in njeni partnerji) in sedaj se čemu podobnemu na daleč izogibam. Kjer in kadar se le lahko. Kakor pa si napisala, pa pri tebi oz. pri tvoji mami ni problem v prekomernem pitju alkohola (v časovnih intervalih), ampak v njenem obnašanju, ko pije alkohol. Jaz osebno vidim razliko samo v tem, da ona ni kronični alkoholik (drugače bui pila vsak dan in bila stalno vinjena), ampak da občasno popije toliko alkohola, kolikor ga je zanjo preveč. Vprašati se je treba, zakaj takšni ljudje pijejo. Meni ne pade na pamet nič drugega kakor to, da občasno, ko imajo vsega dovolj, iščejo v alkoholu ali tolažbo ali pa tistih nekaj trenutkov, ko pozabijo na lastne težave. To, da bi tvoja mama pila na zabavah, iz tvojega posta ni razbrati. Torej bi se jaz najprej vprašala, ali ima kakršnekoli osebne težave. Sama s sabo ali s kom oz. s čim drugim. Premisli o stvareh, ki ti jih govori oz. očita v vinjenem stanju. Praviš, da ti "očita", da si v njenem stanovanju. Iz tvojega posta ne znam razbrati, kje kdo od vas živi. Si ti s svojo družino v stanovanju skupaj z očetom? Kje je potem ona? In kako to, da si napisala, da je oče zraven vas samo občasno? Kje pa je večino časa? Tega ne razumem, ampak niti ni bistveno. Živiš v nepremičnini, ki je nisi sama kupila. To je dejstvo. Zakaj bi to njo lahko motilo? Jaz bi najprej pomislila na to, da bi si ona želela biti v tem stanovanju. In da pač ne more biti, ker sem noter jaz. Če predvidevam, da ona živi s svojim možen npr. na vikendu - je morda tam kaj narobe, pa bi se ona rada nekam odmaknila, pa se nima kam? To je eden od možnih razlogov, za katerega je zelo verjetno, da ti ne veš zanj, ker z njo pač ne živiš skupaj in ne veš, kaj se dogaja za njunimi vrati (in kako dolgo se morda že vleče). Očitki, kaj si je ona v tvoji starosti že ustvarila, ti pa si (še) nisi, so lahko ali posledica zgoraj omenjenega ali pa to, da je imela zate visoka pričakovanja, ki ji jih nisi izpolnila. Njena pričakovanja so seveda v vsakem primeru nerealna, saj jih je ustvarila sama, brez tvojega privoljenja ali vednosti. Torej v končni fazi ni razočarana nad tabo, ampak nad samo sabo, ker ji ni uspelo, da bi te vzgojila tako, da bi šla ti po njenih sledeh, za katere je očitno, da jih ima za dobre, tvoje stopinje pa ne. Praviš, da jemlje tablete za živce in za pritisk. Torej je definitvno nekaj narobe z njo, saj so to obvezno tableti, predpisani na recept, kar pomeni, da moraš k zdravniku, da jih sploh dobiš. Kaj je narobe z njenimi živci in verjento posledično s pritiskom? Zakaj je živčna? Ima probleme s svojim možem, kakor sem omenila prej? To verjetno ve samo njen osebni zdravnik, bi bilo pa zanimivo, da o tem povprašaš očeta. Nekaj zagotovo ve. Sploh pa, če občasno pride k vam v stanovanje. Zagotovo ima razlog, zakaj pride oz.l zakaj se umakne od tam, kjer je s svojo ženo. Potrebuje mir? Je živčna in nadležna? Očita tudi njemu kaj? Še eno dejstvo pa je in to tisto, da človek v vinjenem stanju pove oz. naredi tisto, za kar v treznem stanju nima poguma. Alkohol sprosti miselne in čustvene zavore in takrat vse privre na dan. Takrat se človek pokaže v svoji pravi luči oz. v pravi luči pove tisto, kar dejansko misli. In kar pravilo je, da se to razlikuje od tistega, kar govori in počne v treznem stanju. Takrat se kontrolira (iz kakršnegakoli razloga že). To, da tvoja mama naslednji dan reče, da se ničesar ne spomni, pa je poskus njene lastne samoobrambe pred stvarmi, ki jih je izrekla ali naredila. Zaveda se, da si bila ti takrat trezna in da se vsega spomniš, zato ne more zanikati, da je to rekla ali naredila. Lahko pa prepreči pogovor o tem z izjavo, da se besed ali dejanj ne spomni, saj je logično, da se dva človeka ne bostqa mogla pogovarjati o eni stvari, če pa eden od njiju o tej stvari ne ve nič. Tvoja mama torej najverjetneje blefira, da se ne spomni, čeprav ima kakšno luknjo v spominu zaradi alkohola zagotovo. Odkrito priznam, da sem bila tudi sama nekajkrat pošteno "pod gasom", ampak sem vedno lahko stala, hodila in govorila in vem, da sem se naslednji dan vedno spomnila najmanj polovice stvari. Zagotovo pa to, kje sem bila in s kom, če že ne vsake besede ali dejanja posebej. Ko se strezni, je torej tvoji mami očitno nerodno za vse, kar je rekla in naredila. In za svoje besede in dejanja se potem poskuša odkupiti z vsem tistim, kar ti poimenuješ "super-babica". Svoja dejanje "super-babice" izvaja toliko časa, da samo sebe prepriča, da si ji oprostila ali pa, da si vsaj pozabila, kaj je bilo. Potem pa se spet ne more več upreti steklenici in ponovno seže po njej. Kar pomeni začarani krog. Mislim, da zdravljenja zaradi alkoholizma ne potrebuje, ker se mi ne zdi alkoholik. Potrebuje pa pošten pogovor s človekom, ki mu zaupa, pa naj bo to prijateljica ali pa psiholog. Ti in njen mož to očitno nista. Vidva sta očitno srž njenih problemov, ki pa si jih je seveda ustvarila sama (vsaj tako izgleda). Morda bi bilo za začetek še najpreprosteje, da jo enkrat, ko bo trezna, vprašaš, zakaj sploh pije, ko pije. Kaj jo pripravi do tega, da začne, in zakaj nadaljuje? Vprašaj jo, za kakšno osebo se ima, ko je trezna, in za kakšno, ko je vinjena? Ta vprašanja so možna seveda samo, če sta si toliko blizu, da se o tem lahko pogovarjata. Kajti tak pogovor se zna pošteno razvleči in tudi, če ne bi imela takega namena, ti zna kljub vsemu potem, ko se bo razgovorila, sama od sebe povedati, kaj jo muči, ali pa bi ti to razbrala med vrsticami. Brez razloga namreč nihče ne pije, odvisnik pa tudi nisi, če piješ enkrat na mesec. V vsakem primeru pa jo vprašaj, če želi, da se odseliš. Kaj storiti, boš potem razbrala iz njenega odgovora. Na tvojem mestu jaz stikov z njo ne bi prekinila. Bi pa omejila njene stike z otrokom na minimum, pa da je ne vem kolikokrat njen vnuk. Dejstvo je, da ona s svojim pitjem alkohola na otroka ne vpliva dobro, še slabše pa s svojim obnašanjem, ko je vinjena. Koliko denarja ona da za otroka, ne odtehta tega, kaj se otroku lahko zgodi v njeni prisotnosti. Jaz bi izključila tudi najmanjšo možnost. In bi ji to tudi povedala. Brez sramu bi postavila pogoj, da preneha s pitjem, če želi imeti stike s svojim vnukom (brez moje prisotnosti). Zanima me, kako in kaj (če sploh) boste rešili. Sporoči nam.
|