|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   mali drobižek
14.7.2009 21:57:58   
Anonimen
Včeraj sem imela pregled pri ginekologu in mi je delal ultrazvok. Otroček naj bi imel presuhcan trebušček, glede na tedne nosečnosti. Vse ostalo je normalno, le trebušček ima za dva tedna manjši. Je rekel, da še ne bomo delali panike, da pa mi bo naredil ponoven ultrazvok čez tri tedne. Vprašal me je tudi s kakšno težo se je rodil moj prvi otroček, ki je bil tudi bolj med drobižki, teden pred rokom. Pred mesecem, ko sva delala UZ, je rekel, da bo drugi definitivno težji kot prvi, zdaj pa je kar naenkrat suhec. Razložil je, da tudi glede na mojo konstrukcijo telesa otrok ne more bit debelušček, vendar vseeno pa me skrbi, tale obseg trebuščka. Na vprašanje, če jaz premalo jem, če kaj narobe jem, je rekel, da nikakor, da so izvidi krvi dobri, da jem je vitaminsko dobro uravnoteženo prehrano itd. itd. in da tudi če ne bi, bi otrok črpal kar bi potreboval, pomanjkanje bi se prej videlo na meni. In ko sem prišla domov, sem seveda razmišljala o vsem tem in ne morem prenehati razmišljati, da ni kaj narrobe pri prenosu hranil do otročička. Ne vem, morda posteljica oz. popkovnica ne opravlja več dobro svoje funkcije al kaj vem kaj.
Ima oz. je imela katera podoben primer? Kaj je lahko vzrok temu? Me mora biti kaj strah?
No, danes dr. ni delal, jutri pa ga moram tako poklicati zaradi nekih izvidov in ga bom še povprašala glede zgornjih strahov, vendar vseeno, do jutri popoldan je še dolga...
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: mali drobižek
14.7.2009 22:14:45   
Mateja4
ne obremenjuj se.. to je pač samo tabela in  ni rečeno da morajo bit vsi otroci po njej narejeni... saj si tud odrasli nismo vsi isti in nimamo vsi idealne teže in višine... ... Uživaj v nosečnosti in se čimmanj obremenjuj pa bo najbolje zate in za tvojegauser posted image . Lepo nosečnost še naprej ti želimuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.7.2009 23:15:35   
Goldy
Jaz sem imela to. Sum na IUGR, bila 16 dni v bolnici, a je bilo vse ok. Alja se je rodila s 3010g in 48cm.

Nič se bat, če bo čez 3 tedne G kaj sumil, te bo itak poslal v P, kjer bo vse na dosegu roke. In držim pesti, da je vse ok. Itak da je.user posted image

Pa smo 4!!!

(odgovor članu Mateja4)
Neposredna povezava do sporočila: 3
15.7.2009 7:49:13   
tintin
Oj,
ja moj je imel ostale parametre ok oz. celo napovprečne, trebušček je pa tudi zaostajal 2 tedna. Moja G ni delala panike, ker sva oba z možem visoka in razmeroma vitka, Vasja se je pa rodil 6 dni po roku velik 54 cm in težek 4200g. user posted image Je pa še danes pri skoraj 2 letih čez pas pretrgan (=suh), pa zelo velik.

(odgovor članu Goldy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.7.2009 8:14:19   
Najaa
Kot pravijo predhodnice, ne obremenjuj se s tem, ker UZ ni verodostojna naprava. Po mojih izkušnjah je imela moja druga hčerka dan pred porodom 1500g in premajhen obseg glave in zahirana in zastoj v rasti... Ni da ni. G me je tako prestrašila, da celo noč nisem spala in še ponoči sem po netu iskala razloge, zakaj bi lahko bilo to. Nasl. dan sem pa rodila v 33t in je bila za te tedne tamala čisto normalno težka (1940g) in imela je obseg glavice 29 cm, kar je tudi ustrezno tednom. user posted image
Svetujem ti, da veliko počivaš na levem boku in še naprej ješ normalno in se sprostiš in počivaš. Čez 3t bodo pa čisto ok rezultati. user posted image

(odgovor članu tintin)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.7.2009 8:47:00   
Hope2
Še ena z isto izkušnjo (trebušček za 2 tedna premajhen, glava za 1 teden prevelika) in strahom, ampak strah je bil odveč. Rodil se je 2 tedna prej, 3000g, sem bila prav vesela, da je bil mali drobižek, da je šel lažje skozi kanaleuser posted image

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 6
15.7.2009 9:00:09   
mateyka
Kot pravijo predhodnice, ne obremenjuj se s tem, ker UZ ni verodostojna naprava.

res je. na švedskem sploh ne merijo teže ploda tako in niti ga ne upoštevajo kot nekaj kar bi bilo vredno omenjat. nezanesljiv način merjenja v glavnem. tudi nuhalne ne delajo iz tega razloga.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.7.2009 9:05:35   
Katy78
Meni je pa moj G naredil celo paniko, da je obseg trebušča prevelik in me je takoj pod nujno ponovno poslal na testiranje za sladkorno, pa je bilo negativno. Pa je še enkrat izmeril in spet jamral, da je obseg prevelik in me je totalno prestrašil. No, pa sem šla še na samoplačniški UZ k Pušenjaku in je rekel, da je odvisno od UZ aparata in od izkušenosti pregledovalca ter da trebušček oz. obseg bušija ni prav nič prevelik. In res, ko sem potem rodila, sicer prezgodaj, je bil dojenči idealnih mer za svojo gestacijsko starost. user posted image  Kar brez panike.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
15.7.2009 9:09:02   
Katy78

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
tudi nuhalne ne delajo iz tega razloga

Saj na nuhalni ne ocenjujejo teže ploda ampak gledajo če ima plod vse okončine in organe, nosno kost pogledajo (če jo vidijo) in pa vratno gubo izmerijo. Res pa je, da to ni diagnostični test, temveč samo presejalni. Meritve pa delajo na vsakem UZ-ju in logično je, da te meritve ne morejo biti 100% pravilne.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
15.7.2009 14:20:00   
anci banci
pri meni so tudi delali celo paniko ker naj bi imel mali preveč napihnjen trebušček in naj bi bil ful velik, krivec zato naj bi bila moja sladkorna

rodil se je s 3100 kg in 51 cm velik (2 tedna prezgodaj) in je bil čisto normalen dojenček in so bili zopet pametni, da to pa zao ker sem imela urejeno slakorno

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
15.7.2009 21:59:28   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu anci banci)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
16.7.2009 11:07:05   
Čebel@
*Angelina*......preberi si moj post pod temo zastoj rasti(eno višje),lahko mi pa pišeš na ZS

lp

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
16.7.2009 12:24:37   
majra
Tudi mene so na morfologiji prestrašili, da je dete premajhno, zato sem morala vsake 3 tedne hodit na Uz zaradi suma zastoja rasti. Detece je lepo raslo, ampak še vedno pod povprečjem. Na 2 kontrolnem UZ mi je ginekologinja ugotovila, da se trebušček ni dovolj povečal v zadnjih 3 tednih. Jaz valda vsa panična, pa me je potolažila user posted image  da se je verjetno ona zmotila v meritvah, ker ni navajena na ta UZ in me poslala še na en UZ v porodnišnico. No,  v 31. tednu mi je delala UZ že 3 različna ginekologinja in rekla, da je otroček dovolj velik, res da malenkost pod povprečjem, ampak nič nenavadnega in ne rabim več kontrole. Sedaj ga pa vedi user posted image  Ampak sem se odločila, da se ne bom sikirala, kar priporočam tudi tebi. Vplivat na rast ne moreš, na kontrolo si naročena, to je to. Stres lahko samo poslabša zadevo.
Sem pa prepričana, da bo s tvojim otročkom vse v redu in so te vse meritve rahlo vprašljive. So pa meni rekli, da je 14 dnevno odstopanje v mejah normale, tako da se ne sikiraj

(odgovor članu Čebel@)
Neposredna povezava do sporočila: 13
22.7.2009 22:22:33   
Anonimen
Punce, hvala za vse pomirjujoče odgovore. Napišem kaj bo na naslednjem pregledu!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu majra)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
22.7.2009 23:28:47   
kitka1
Jaz sem imela podobno situacijo - v 20. tednu je bilo vse pod povprečjem, zato sem imela kontrolo rasti zopet v 28. tednu. Tokrat je v rasti nekoliko zaostajal samo še trebušček, kar je znak za sum na zastoj rasti. Vzrok za to je lahko slabo prehajanje hrane do otroka skozi posteljico (popuščanje posteljice), najbolj pa se to odraža ravno na rasti trebuščka, drugi organi oziroma deli telesa niso toliko občutljivi na to.

V primeru, da bi treubšček res zelo zaostajal v rasti, se lahko odločijo tudi za sprožitev poroda, saj ima otrok boljše pogoje za življenje zunaj maternice. Ampak v tem primeru (če bi ginekolog ob pregledu ocenil tako) bi te seveda zadržali v porodnišnici in natančno spremljali nekaj dni oziroma bi te naročili na kontrolo že čez 1 teden. Če pa ne izgleda tako hudo, pa je običajno kontrola če 1 mesec ali celo več. Toliko, da se vidi, ali vse raste premosorazmerno (četudi malo pod povprečjem).

Drugače pa je eden od vzrokov za popuščanje posteljice lahko tudi preutrujenost, tako da se v tem primeru splača malo več počivat. Pri meni se je to izkazalo za dobro, saj je tudi trebušček na kontroli v 32. tednu bil že znotraj sivega dela grafa (v materinski na str. 11) in kontrola rasti ni bila več potrebna.

Je pa še ena težava s temi morfologijami. Če meritve niso narejene vedno na isti napravi in jih ne dela vedno isti zdravnik, potem lahko pride do odstopanj tudi do 10%, kar pa je pravzaprav kar veliko (npr. razlika v starosti 1 teden), kar pomeni, da se ne gre preveč zanašati na te rezultate.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
23.7.2009 12:07:47   
Žaži
Ne skrbi, moj je tudi imel en čas za en teden preveliko glavico in za dva tedna premajhen trebušček, sem se tudi sekirala kako bo to zgledalo, če je kaj narobe z njim.......pa me je že g tolažila, da te meritve niso natančne, sploh ne tako pozno v nosečnosti, da so to samo ocene........no, pa sem rodila 8 dni čez pdp 51cm fantka z 3680g in 37cm obsegom glavice, prav popoln je bil

In ko smo v sobi vse tri porodnice, ki smo na isti dan rodile dale tri skupaj si nebi mogli biti bolj različni po merah, pa so vsi trije zdravi krepki otroci sedaj stari 21 mesecev.

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
23.7.2009 12:48:12   
Taddy78
Bi se kar strinjala z mojimi predhodnicami, saj se na teh meritvah lahko krepko zmotijo. Naš je imel pa kost na stegnu za 3 tedne manjšo kot glavo in se je zdravnik ful potrudil in mi naredil 4D UZ, kjer se je izkazalo, da je vse bp.

No mogoče bi še edino malo skritizirala izjavo G, da otrok glede na tvojo konstitucijo ne more biti težek....to pa ravno ne more biti res, saj sem sama med malimi, bila sem kar suha in ozka, pa je poba imel 4030g...in je še dosti manjših in lažjih mamic, ki so imele še težje otročke...

Naš se je zaradi moje ozkosti samo zataknil pri porodu in se je le-ta za 1 uro zavlekel oz. podaljšal...

(odgovor članu Žaži)
Neposredna povezava do sporočila: 17
23.7.2009 22:45:46   
benika
Jaz sem v obeh nosečnostih imela isti problem. V 34. tednu je bil trebušček za 4 tedne premajhen, vse ostalo ok. Prvič me je G poslal v porodnišnico, pa še to samo zaradi tega, ker je vedel, da doma ne bom počivala.

Moj nasvet...ne sekiraj se! Potem pa res čimveč počivaj in to leže na levem boku.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 18
24.7.2009 9:05:16   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
tudi nuhalne ne delajo iz tega razloga

Saj na nuhalni ne ocenjujejo teže ploda ampak gledajo če ima plod vse okončine in organe, nosno kost pogledajo (če jo vidijo) in pa vratno gubo izmerijo. Res pa je, da to ni diagnostični test, temveč samo presejalni. Meritve pa delajo na vsakem UZ-ju in logično je, da te meritve ne morejo biti 100% pravilne.

ne delajo nuhalne (aka ne merijo vratne gube), ker je nezanesljiva. preberi še enkrat stavek pred citiranim in boš videla, da se nanaša na to (nezaneslivost meritve nuhalne svetline).
gledanje "če ima plod vse okončine in organe" pa spada pod navadni ali 3D-4D UZ in ni nuhalna svetlina afaik.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 19
24.7.2009 9:46:16   
Taddy78
Na nuhalni se meri zatilna tekočina (dawnov sindrom), na morfologiji pa se štejejo prstki, gleda nosna kost, pregledajo organi, koliko "cevk"ima popkovina...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?