Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

TTB -> Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 7:20:21)

Pozdravljeni vsi skupaj!

Naša pikica bo naslednji teden stara 2 leti. Ker je bilo zadnje čase vreme idealno smo jo začeli počasi odvajati od pleničk, vendar zadeva je naslednja - Teja se sem pa tja polula v kahlico, vendar pa sama še ne pove da jo tišči lulat, enostavno kar spusti v hlačke, potem pa točno pove, da se je polulala (se pravi da ve zakaj se gre). Zdaj razmišljam - ali je še prekmalu in ali naj dam pleničko nazaj, ali pa moram vztrajati. Trudimo se že cel teden, pa v bistvu ni nič boljš oz. skoraj ni napredka. Npr. sedi na kahlici in potem pravi da ne bo lulala, odide malo po dnevni sobi in čez minutro že lula na tla in smo seveda čist mokri. Prosim za kakšen nasvet.

Pa še ena zadeva - Teja ni nikoli delala težav ko je bilo treba spat, zadnje cca 3 tedne pa je pri nas zvečer prava norišnica - takšen jok, da je za znoret. Pa je ne vržem kar v posteljo in grem iz sobe. Ritual je takšen kot je bil doslej - kopat, jest, zobke umit, pravljica, malo pesmic in spat. Pa še npr. danes zjutraj se je zbudila ob petih in takšen jok, da je za znoret. Ko sem jo skušala potolažit in dvignit iz postelje, me je odrivala stran in me ni pustila blizu. To se je zadnje čase že večkrat ponovilo. Je kakšna noč, ko spi brez da bi se zbudila, kakšna noč pa je za znoret. V bistvu me najbolj moti, ker me ne pusti da bi jo stisnila k sebi ali vsaj pobožala (pa tudi atika ne).

Prosim za kakšno mnenje ali nasvet - malo smo že obupani in si že mislim, da sem totalno nesposobna mama, če otroka ne morem pomiriti.

LP Tanja

Bubamaraa -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 7:34:48)

Najprej lepo pozdravljena!

Moja hčerka bo 18.7. stara 2 leti.....In kakor si sama rekla, da jo odvajate brez pleničk mi to počnemo že 4 tedne.... In kakor si ti opisala se je pri nas dogajalo isto....Imej veliko volje in potpljenja.....Danaja tudi ni imela še takoj občutka, da jo lulat.... Sčasoma (približno po dveh tednih) ki sem jo na dobesedno 3 minuti spraševala če jo lulat je začela (ali pa prej ni hotela) pravi čas povedat, da jo lulat...Sam ne mislit da je to zmerom....Včeraj, ko smo gledale kako pada toča čez balkonska vrata, se je kar polulala na tla....Potem pravi mami lulat, gre v kahlico se polula, se gremo v dnevno nazaj igrat in kaj se naredi; spet se polula.... Ampak jaz to vzamem, da vse zraven paše, ker ne razumem pa tistih knjig katerih je naslov : V enem tednu brez pleničk..... Ti le vztrajaj in boš videla da bo kmalu učinek.....

Glede joka....Meni je takoj prišlo na misel, da Tejo tlačijo nočne more ..... in se tako ustraši, da se v tistem trenutku vseh boji.... Ker jaz sem imela iste probleme pred cca.3 tedni.....Jo je eneparkat tuk pokonc vrglo in se je tuk histerično začela dreti, kot bi jo s kože kdo dajal.......Sam se je pa tisti trenutek hotela pol samo crkljati...... Probaj skodelico mleka z majhno žličko medu pred spanjem, ker naj bi po em bolje spala....

p.s. sklepam, da si rodila Julija 2004, zato te vabim na naš post, JULIJ 2004, kjer si mamice, ki smo v tem mesecu rodile izmenjujemo izkušnje, rešujemo probleme itd.....

http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=932837&mpage=1

lp  Romana

srki -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 7:36:22)

Meni se vseeno zdi prekmalu, da bi jo odvajala od plenic, saj še ni stara dve leti, sploh pa zato, ker praviš, da na kahlici ne lula, potem pa se takoj polula, ko gre iz kahlice. Pri nas je ista zgodba. Reče da bo lulal, gre na kahlico, pa ni nič , potem pa kmalu zatem lužica.

Glede spanja pa: Pri nas so taki joki skoraj vsak dan, ampak zaradi bedarij. Včeraj npr. je hotel imeti krpo, s katero sem brisala posodo. Mu jo dam, vzamem drugo, on pa v jok, da ne, da mu moram tudi to dat. OK, za ljubi mir, potem pa spet. Jok in dretje pa tako, da so ga slišali na dvorišče in isto, kot praviš ti, ne pusti da mu dopovem, me odriva od sebe, kriči, celo udari me. Sicer je zelo miroljuben fantek, rad se pogovarja, ni problematičen, ampak ko dobi tak izpad, je pa katastrofa. Ko mu dam eno čez rit, se pa lahko pomiri in gre k mamici se pockrljat.

Ponoči je pa tudi ista pesem. Včasih bo lepo spal, sedaj pa ima že skoraj 1 mesec nočno zbujanje, ko joka, pa ne vem zakaj. Če mu ponudim za pit, kozarec odrine, mene odriva. Jaz ne vem, ali kaj sanja, ali pa je to še posledica narkoze (bil operiran za žrelnico pred približno 1 mesecem in od takrat se to dogaja). Že kot majhen dojenček je imel nemiren spanec, to se še sedaj dogaja in včasih mi to že tako najeda, da bi kar znorela.

Upam da se bo pri obeh to kmalu poštimalo.

Katja6 -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 7:50:38)

Za plenice ne dajem nasvetov, smo stari tri leta in jih še nosimo non-stop. Pa dobr ve za kaj pri tej stvari gre, ker je že bila parkrat brez in je šla tud lulat na kahlico. Ima pa še ne 9 mesecev starega bratca, na katerega je postala močno ljubosumna in zdej jaz povezujem tud plenice s tem.

No, kadar mora opravit svoje, me pa vedno vpraša: "Mami, a lahko lulam/kakam? A mam pleničko, a mam gatke?" A na stranišče pa noče! Da bi bla brez plenice pa tud ne. Pa sem jo probala že parkrat mal okrog prinest pa sem zgleda prezelena zanjo. 

Zbujanje ponoči, neutolažljiv jok - to nam je pa tud znano. Komentar psihologinje na sistematskem pregledu pri treh letih: So otroci, ki so pač bolj občutljivi in stvari doživljajo močneje kot drugi in se jim o tem tudi sanja.

In kljub temu, da sem jo imela že v naročju je med jokom govorila: "Mami vzigni me." Psihologinja: Otrok je v stanju, ko ni popolnoma zbujen, zato ga je treba najprej zbudit, magar odnest v dnevno sobo in prižgat TV, da se zgodi nekaj nenavadnega....ker uspavanje v prejšnjem nezbujenem stanju bi bilo brez uspeha.

Kaj pomagala?

Čimmanj joka in suho rito [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

srki -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 7:57:26)

Katja6, točno tako, kot si napisala oz. ti je svetovala psihologinja-naš verjento vse stvari tako živo podoživlja, včasih se tudi med spanjem pogovarja. Pa da ga pomirim, ga moram tudi kar zbudit, da potem pride k sebi.

Blink1 -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 8:02:44)

Zdravo

tudi naša bo kmalu 2 leti, pa ji kahlica niti najmanj ne diši[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Lahko jo lovim z njo okoli hiše, pa ne bo nič...ja kaj hočem, bo že pripravljena.

Glede joka...po moje tudi sanja, tako kot so že napisale.

Anonimen -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 8:12:26)

enostavno kar spusti v hlačke, potem pa točno pove, da se je polulala (se pravi da ve zakaj se gre).

To nikakor ni pokazatelj, da ve, za kaj gre, ampak obratno. Ker otrok je dovolj zrel za odvajanje od plenic takrat, ko ve, da se bo polulal, PREDEN to stori, in ne po tem. V tem je bistvena in vsa razlika. Jaz bi na tvojem mestu dala pleničko lepo nazaj. Seveda najprej poskusi razložiti, da takrat, ko je naredila lužico, da se je polulala, in da naj drugič raje prej pove, da bosta šli na stranišče in bo. Tako sem jaz naredila in je otrok (star dve leti in pol) po parih poskusih razumel. Če ne bo šlo, nič hudega, pač telesno otrok še ni zrel. Ničesar se ne da prehiteti.
Kar se tiče zbujanja z jokom, je to faza, ki mine. Tudi pri nas je bila in v bistvu nič ne moreš narediti. Kot pravim, k sreči mine. V knjigi piše o tem edino to, da pač poskušamo otroka prebuditi, da prižgemo luči, da nesemo v dnevno sobo, prižgemo televizor. Če nam uspe.
Torej ne se sekirat, da nisi dobra mama, ker je tvoja punčka glede teh stvari, ki si jih opisala, pač otroček, kot večina drugih, ti pa si seveda dobra mamica, ker te skrbi in ji poskušaš pomagati. Veliko veselja s punčko želim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 8:26:44)

Tole ti je idealno obdobje za odvajanje,čeprav je morda še prezgodaj in še ni zrela,ampak poskusit pa ni greh.In niso vsi otroci enako hitro zreli za ta napredek,eni prej,drugi kasneje,zato se ne smeš nikoli ozirat na druge.
Potrebuješ veliko vstrajanja in potrpljenja in vedno krpo in vodo pri roki,da pobrišeš lužice.Naš je sicer že skoraj tri leta star,pa smo že nekaj časa brez pleničke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]in lepo pove,da mora lulat in kakat.Več o tem lahko najdeš na spodnji temi:Babi premagala vnučka.Celo uspe mu ostati suh preko noči,no ne vedno,ampak marsikdaj.Da pa bo ponoči brez pleničke,bomo pa počakali,da bo tako zrel,da bo znal zadržati lulanje tudi ponoči,to lahko traja dlje časa.

puncica -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 8:29:53)

Jst tud mislim da tvoja še ne ve za kaj gre, da pač mora spustit, da pa je lulala pa po moje ve zato, ker ima pač mokre hlačke al pa lužico pod njo. Ampak jaz bi vseeno ustrajala in jo spraševala kr naprej, tako sem delala 2 dni pri naši tudi. Stara je 2 leti. Prej je sedela na kahli cca 15 sekund in gremo dol.

Zdej ene 14 dni pa jo aktivno odvajamo od pleničk in jo moram pohvalit, saj je že po 2 dneh pokapirala kdaj jo lulat[sm=smiley22.gif], tako da ko je nagice (brez gatk) in se igra, zdej kr sama skoči na kahlico in sploh ne pove, se hitro polula in gremo naprej. Je pa res najprej mal dlje sedela na kahlici cca 2 min.

Tako smo jo imel 1 teden brez gatk, se je samo prvi dan 2× polulala pa drugi dan 1×, potem pa nič več, no čez 3 dni je pogruntala da ne pride samo lužica ven ampak tud klobasa, je tako debel gledala prišla v kuho in rekla mami nisem lulala kakaja sem, pa sem sam debel pogledala, tako da zdej še kaka v kahlico. Je pa res da tud ko je v bazenu gre ona vmes lulat, se zadere mami lulat, mami hitr prinese kahlico in naredimo lužico. Tako smo misl ja zdej pa ve kdaj jo lulat in kakat, super, je pa bila kriza če smo bili kje drugje, ker potem pa ni povedala, pač pa kr lužico naredila, pa smo ugotovil da ji je mal nerodn, ker je drugje ampak zdaj po 14 dneh pa je tud drugje začela lulat al pa v travico, če ni školke v bližini.

Smo pa naletel na drug problem, ko ima gatke gor, pa misli da ima pleničko in se je polulala, tako zdaj ene 3 dni prakticiramo gatke in je že pokapirala da gatke niso plenička in pove da bi šla lulat, hlačk si sicer še ne da sama dol ampak polula se pa ne. Danes smo v vrtec nesli gatke in bomo vidl kako bo tam, ker je tud vzgojiteljica rekla da hoče lulat na školko. Ja pa še to včeraj si je ob treh ponoči plenico slekla in se do jutra ni polulal zjutraj pa takoj leti na kahlico, ko ati še spi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Niti v sanjah si nisem misla da bo tako hitro pokapirala, ker prej ni pokazala nobenga interesa.

Še nasvet tebi, vstrajaj vsaj zdaj ko je ful toplo, pa če se polula se polula, jaz bi kr naprej spraševala a te lulat, pa seveda pohvala ko se polulai v kahlico da je zdaj že velika punca, pa to. Mogoče je pri nas tud pomagal, da je vidla naju da lulava v školko imamo pač vedno vrata odprta, tako da je mal vedla da mami pa ati tud lulata in kaj to je, da vodica teče. Pa veliko uspeha

simone -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 8:55:35)

Ni prezgodaj, naš Lukas je bil 22 mesecev ko smo prenehali s pleničkami. Ravnala sem točno po navodilu : V enem tednu brez pleničke. Pri nas je delovalo, se pa zgodi, da se kdaj pa kdaj polula ravno tam, ko ne bi bilo potrebno . Ponoči je v plenički in že nekaj dni tudi ponoči ne lula, plenička je suha.

Splača se potrudit, veliko potrpljenja. Ker če jo boš kar naprej silila ne bo nič. Mogoče jo tudi včasih kakšno minutko pustit mokro , ko se polula, da bo ugotovila, da je pa neprijetno.

Saj bo, pa veliko sreče in potrpežljivosti

Mojca P. -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 10:32:52)

NAs skoraj 2-letnik tudi do nedavnega ni niti minute zdrazal na kahli. Pa so jih zaceli v vrtcu kar po spisku dajat gor in je hotel se doma sedet. Vedno se je vsaj polulal. Zadnji teden je bil pa bolan z vrocino in pri 30 stopinjah sem se odlocila, da ga cisto slecem in mu razlozim da naj lula na kahlo. V tednu dni mu je samo enkrat uslo po tleh in se to, ko ga ja zmrazilo in je zraven se kihnil. Za kakanje najprej ni imel obcutka. Se je recimo vstal iz kahlice in rekel, da je lulal, ceprav je tudi kakal. Zdaj pa mu tudi to ze gre. Kar sam prileti recimo iz balkona v dnevno na kahlo in jo napolne.
Kadar kam gremo ga se vedno dam v plenico in ponoci tudi...nocem prehitevat, se mi pa zdi, da je ze vse to uspeh.

Gremo pa jutri za 14 dni na morje in upam, da bi mu uspelo cez dan bit brez in bi avgusta spet na morju poskusli tudi ponoci brez....ce bo tako priden kot je bil do zdaj.

Ne prehitevaj..poskusi in ce ne ve zakaj gre, ze preden se podela..rajsi poskusi spet cez cas...otroci so si pac razlicni...eni so bre pri 13 mesecih, drugi pa c pri 3 letih- Nic ne mores!!

bskrle -> RE: Ne vemo kako naprej - pleničke, jok zvečer (30.6.2006 11:40:09)

Uf, kako ste pridne!
Pri nas pa s pleničkami nič ne hitimo, čeprav imamo 26 mesecev.
Malo zato, ker čakamo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], predvsem pa zato, ker našA[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] ne kaže nobene želje, da bi lula na kahlico. Jo pa pohvalimo, če pove, da se je polulala v pleničko. Kakar kaka pa še vedno malo taji.

Stran: [1]