katis -> RE: KAKO SE REŠIT IZ FINANČNE STISKE? (22.6.2006 14:05:01)
|
Povsem te razumem. Pred leti je moja sorodnica igubila službo in je zato najela kredit s hipoteko na hišo (in to pri podjetju, ki ni veliko boljši od Oriona) in seveda denar je puhtel, kot da bi ga v ogenj metala... ves čas sem ji govorila, naj pove, kaj je narobe, da bi ji lahko pomagali, a je vztrajno trdila, da je vse ok... potem, pred kakimi tremi leti je pa počilo. Dobesedno sem jo prisilila, da se izpove, kajti bila je na robu živčnega zloma. In takrat sem jo morala sama odpeljati na CSD (je govorila, da ne gre, da noče, da bi kdo vedel...), kjer je nato začela vsaj malo urejati zadeve (med tem ko je bila že dve leti brez zdravstvenega zavarovanja in podobno, ter zato hodila celo k privat zdravnikom, ker je drugače ne bi sprejeli....)... dobila je enkratno pomoč, vsake toliko časa dobi pakete s hrano, dobi cca 47 000 SIT denarne pomoči mesečno (ne iz naslova brezposelnosti), kar ji ravno pokrije hipoteko. Še dobro, da živi z mamo, ki imamo penzijo (čeprav najnižjo). V glavnem - pojdi na CSD, ne glede na to, kako hud je občutek sramu. Še hujši je občutek totalne nemoči in brezizhodnosti. Tam imajo tudi psihologe, ki ti pomagajo prebrodi osebno krizo. Vsekakor pa si najdi delo (pa ne na črno, ker zadnje čase inšpekcija zelo zaostruje zadeve in bi bilo škoda, da bi si nakopala še kaj na glavo!). Kakršnokoli. Pa se javi na razpis za kakšna javna dela. Pa pojdi obirat hmelj (mislim, da bo sedaj poleti) in podobno. Vse to, ti prinese nekaj denarja, s katerim se lažje da preživeti. Preglej tudi ročnosti kreditov - ne vem, toda morda imajo na CSD tudi kakšne svetovalce, ki ti brezplačno pomagajo narediti kakšen finančni načrt za razrešitev krize (vem, da v tujini že imajo). Če je možno, odjavi vse naročnine, fiksno telefonijo, mobitele (vzemi predplačni sistem za najnujnejše klice)... Z neplačanimi položnicami pojdi na CSD in se poskusi dogovoriti tudi za pomoč pri plačilu le teh... Vem, da bo hudo garanje in težko psihično breme za vse. A glej nekako takole - čimprej razrešiš krizo, tem prej bodo imeli tudi tvoji otroci boljše življenje. Če si sedaj še na porodniški, se ti izjemno splača truditi se na vse načine, da situacijo uredite. Želim ti vso srečo in upam, da boš na CSDju dobila potrebno podporo. Pa vztrajaj in morda malo prebrskaj po netu, kakšna vsa pomoč ti pripada. Ker če več veš o svojih pravicah, tudi več dosežeš. Nekateri na CSDju so namreč zelo ustrežljivi in resnično delajo za to, da ti pomagajo, drugi pa so tam, da opravijo svoje delo (po najkrajši in najlažji poti - žal ). Drži se in predvsem NE OPUPAJ! Kot pravijo Američani: When the going gets tough, the tough gets going!
|
|
|
|