Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja

Sporočilo

puka -> Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 14:27:50)

Moj sinko je star 3 leta.Od dveh let naprej je podnevi brez pelenic.Zdaj pa je čas da se odvadi tudi ponoči. Ampak ponoči je stalno žejen in pije čaj (iz termoske mlačen),seveda je temu primerno tudi pelenica zjutraj težka. Dokler bo pil ne bo suh še dolgo ne. Kakšne so pa vaše izkušnje. Mislila sem mu dajati ponoči piti iz kozarca ne iz flaške, to pa že ni tako komot kot ležati in tankati po pol litra na noč(včasih).
lep pozdrav[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]

diva 4 -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 16:23:27)

Našadva ne pijeta ponoči , ker jima nisem nikoli dala ponoči za pit.Poskusi ,naj pije iz kozarca, bo mogoče manj popil in posledično tudi manj lulal.Ali pa , ko ponoči pije ga še pošlji lulat.Bolj pametnega nasveta pa jaz trenutno ne najdem.

Primoza -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 16:38:50)

Žal je zadeva taka, da je pitje zdravo, tako da boste s vztrajanjem pri žeji naredili več škode kot koristi. Naša je pri kakem četrtem letu ugotovila, da so plenice "brez veze" tudi ponoči, parkrat ji je še ušlo, zdaj pa že nekaj časa zvečer pije in ostane suha.

Moderne plenice so pač taka zadeva, ki naredi malčka malo ležernega, udobno mu je, suh je, tudi če se polula in potem nima nekega velikega interesa, da jih neha uporabljati.

Laubica -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 21:22:38)

Ja mi smo tudi ponoči nehali pit in zato tudi lulat

tejčica -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 21:50:42)

Naša pupa bo čez slab mesec praznovala 4. rojstni dan, pa ima ponoči še vedno plenico. Čez dan je suha že od 2. leta, ponoči pa ne gre in ne gre. 

Že jeseni smo se poskusili odvadit, pa ni šlo, kljub temu da je ona imela željo se znebiti plenic in je zvečer tudi manj pila. Posteljo sem preoblačila tudi po 2x na noč tako da smo dali plenico nazaj. V zadnjem tednu pa se je parkrat zgodilo, da je bila zjutraj plenica suha. Ravno včeraj zvečer smo rekli da če bo tudi danes zjutraj suha, naslednjo noč ne bomo dali plenice. Ampak plenica je bila polulana, tako da jo imam danes še vedno. Ampak tudi nam bo enkrat uspelo, upam da še pred šolo![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Nima smisla prehitevat.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.6.2006 21:57:23)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Marogica -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 22:12:58)

Najprej ga odvadite, da bo ponoči pil, ker je to samo razvada, ne pa žeja. Se zgodi, da je otrok tudi kdaj ponoči žejen, vendar pa v teh količinah.... To naj bo prvi korak, šele nato nadaljujte z odvajanjem od nočne plenice.
Mi smo ga tako navadili, da smo mu v sobici postavili kahlico, kamor smo ga dali še preden sva šla midva spat. Torej, šel je okrog 20. ure nazadnje lulat, nato pa sva ga napol v snu, dala midva okrog 23 ure še na kahlico. Tako ni rabil iti do stranišča, kjer bi se popolna razbudil, pa še na pol v temi sva ga dala na kahlico. SEveda se je še kar nekajkrat polula, ker je pač v spanju v hlače spustil, vendar to ni bilo tako pogosto.

p.s. pa ne  pozabi kupiti nepremočjivo podlago za jogi, bo še nekaj časa potrebna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Rožica I -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (19.6.2006 22:13:02)

Pozdravljene! Meni se je močno dozdevalo, da ni moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] čez noč lulal, ampak ponavadi šele zgodaj zjutraj. Zato sem prvič, ko je bila zgodaj zjutraj plenička suha, le-to opustila tudi ponoči. To je bilo po mesec dni po opuščanju plenice čez dan (pri 3-eh letih). Je pa res, da sem proti večeru malo omejila pitje oz. nacejanje  (nikoli pa ni šel žejen spat!) in da je šel zvečer, pred spanjem, parkrat lulat. Včasih ga je babi še med spanjem budila, ampak meni se to ni zdelo prav; razen če se je sam prebudil, takrat sem ga nesla na školjko. Mislim, da se ni niti 10x polulal ponoči, potem pa je bil popolnoma čist! V lekarni dobiš malo večje podloge (cca. 80x80) za odrasle, podoben material kot pamperske, ki ti precej zaščitijo jogi. Uspešno odvajanje! LP vsem, Rožica

david -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (20.6.2006 9:17:42)

Se popolnoma strinjam s tistimi, ki pravijo, da daj otroku čas. Pri nas se je zadeva uredila sama od sebe - ampak šele takrat, ko smo otroka pustili čisto pri miru. Brez prigovarjanja, brez jutranjih komentarjev polne/prazne plenice, brez komentarjev, če je plenica kdaj premočila in je bilo treba preobleči posteljo. Od takrat, ko smo vso stvar prepustili njemu pa do takrat, ko je postal suh je minil samo dober mesec, star pa je bil približno 4 leta.

V knjigi "Otrok - čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka" sva pred tem z ženo lepo prebrala, da je samostojno opravljanje potrebe čisto otrokova stvar. Vseeno sva "pametno" poskusila stvar malo pospešiti, rezultati so bili seveda porazni. K sreči to ni trajalo dolgo tako da upam da ni pustilo kakšnih posledic.

Še to: mi smo ugotovili, da se fant enostavno ne zbudi. Nekoč je namreč brez plenice sredi noči suh prišel spat v najino posteljo in se kakšno uro potem, ko je ponovno zaspal, polulal. V spanju. In se niti potem ni zbudil, ampak je spal dalje. Verjetno je jasno, kaj sem si v tistem trenutku mislil o sebi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

d.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.6.2006 22:48:53)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

viv_ -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (2.7.2006 10:13:30)

Pri nas je suha podnevi od dobrih dveh let. In ko je bila čez dan kakšen dober mesec brez plenic se je spomnila, da bo šla spat v gatkah. OK, itak ima v postelji platno. Zvečer sicer v postelji vedno popije nekaj vode, pa smo jo dali v kozareč čisto malo. Ponoči itak nikoli ni pila, ker spi celo noč. Ponoči sva jo enkrat dala na wc, da se je polulala in je bila zjutraj suha. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Tako da kar prakticiramo ponoči brez plenic, samo 1x na noč lulat in je OK. Edino, če smo ves dan kje v vodi (morje, bazen), potem gre spat s plenico, ker sicer kar teče od nje.

Beti S -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (4.7.2006 10:12:31)

Naša je bila podnevi in ponoči suha pri 2 letih. En teden smo ji dali še hlačne plenice, rekli smo ji da se mora zbudit, ker ima samo hlačke, ki pa so bolj debele da jo ne zebe v ritko.  Ponoči pa se vedno zbudi če jo tišči, se ni še polulala.
Ful je pridna, če jo primerjam z mano ki sem še v prvem razredu lulala v posteljo. Tol sem imela trden spanec, da me ne bi niti atomska bomba zbudila.

Anonimen -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (4.7.2006 15:07:47)

Pri nas isto kot pri viv.
Nekega dne sem jo vprašala, če hoče iti spat brez pleničke, je rekla JA, ponoči sva šle enkrat lulat in zjutraj je bila suha.

Definitivno se more otrok strinjat, da gre brez pleničke spat, ti pa moraš vedeti, da če bo zvečer veliko pil, pa po možnosti še ponoči, je bolj malo šans za to, da bo ponoči kmalu suh. Pa bog ne daj, da bi mu zato dala manj pit! Naj pije čim več, definitivno pa je "popivanje" čaja po cele noči gola razvada.

dory -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (4.7.2006 15:41:47)

Pr nas pa je zacel zej pri 26m lepo povedat,kdaj ga lulat in kakat...tko da mamo plenico podnevi bolj al manj suho...ponoci ga pa se me mislim pregovarjat, ceprou zadnje dni ugotavljam,da je tud ful suh...dones je blo ob petih zjutraj slisat....mamiiiii jujaaaat meeeeee.....:)

jasnika -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (9.7.2006 20:43:56)

mogoče bo to sedaj grdo izpoadlo ampak mislim da ni nič slabega če se kdaj polula ponoči, bo otrok sam videl da ni fajn bit polulan in bo tudi sam bolj pozoren, jaz dam hčeri zvečer za pit pol pa še mora lulat in to je to

aja ko se je odvalaja lulanja ponočo sma si z mojim ponoči večkrat naredila uro in preverila če je suha dda se ne bi prehladila in je bilo kar hitro vredu

Orada -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (14.7.2006 13:46:53)

Tudi naš je star tri leta. Kot za vse ostalo - dojenje, duda - ga bova lepo pustila, da se odloči, kdaj je dovolj.  Čez dan je že kar nekaj časa suh tudi med popoldanskim spanjem, za veliko potrebo je še problem, ponoči pa obvezno plenico. Iz lastne izkušnje vem, da to, da zvečer ne piješ, popolnoma nič ne pomaga, vsaj meni ni, ker sem kot otrok malo dalje močilla posteljo. Takrat vem, da nisem smela več piti po večerni risanki, pa se nikoli nisem nalivala. Postelja je bila vseeno občasno mokra. Pri mojem se mi zdi, da je podobno. Zvečer sicer res spije veliko vode, a ima zjutraj ne glede na popito količino, mokro ali suho pleničko.  So pa otroci različni in vsak potrebuje drugačen tretma.
LP N.

Gina -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (14.7.2006 23:09:00)

Moji trije so bili vsi suhi podnevi in ponoči pri 2. letih in enem mesecu. Le kako to? Jaz mislim, da se to odloči mami, ne pa otrok. V modernih časih imamo pamperske in te nas naredijo malce lene. Če bi morali otroka vsakič, ko se polula in pokaka komplet preobleči in če bi morali biti reveži še vedno v navadnih plenicah, kot smo bili mi, bi bila večina otrok suhih mnooooogo prej, kot današnji otroci. Zato se mi zdijo neumesne teorije, kako mora otrok dozoret. Zakaj pa naj bi bili moderni otroci bolj neumni, kot smo bili mi? Pa večina nas je bila suhih do 2. leta, ta najbolj pozni pa so bili do 3. (pustimo redke primere, ki so imeli bolezenske vzroke, npr. kakšne punčke imajo zelo majhne mehur ali kaj drugega). Otrok skoraj nima motiva, zakaj naj bi bil suh. Edini motiv je želja ustreči staršem ali probati kaj novega. Drugega motiva jaz ne vidim. Kaj pa če ga prva dva motiva ne ganeta, ker je luštno biti neodgovoren in lulati v pleničko? Hmmm, nimam pojma. Najbrž ga moraš ti navdušiti za kakšen motiv, če se že sam ne bo.

O nočnem lulanju imam pa tudi teorijo. Ko je otrok suh podnevi, smo čisto veseli. Tisto ni kaj pretirano riskantna zadeva. Imaš pač s sabo za preobleči, če kaj uide, pa je. Ampak že podnevi pustit otroka brez plenice spat, vzbuja pri starših strah. O nočnem pa sploh ne bi. Bog ne daj, da se polula v posteljo, potem bi moker spal. Jaz pa menim, da ko otrok začne zavestno razmišljat o tem, da se lula samo na stranišče oz. v kahlo, da mora to počet cel dan in on to v resnici naredi večinoma. Preklopi na : brez pleničke in je zelo pozoren na to prve dni. Vendar starši v mnogih primerih zamudijo ta trenutek. Saj je podnevi dovolj, če je suh. Otrok je pa pameten. Pogrunta, da mora biti suh samo takrat, ko nima pleničke. In začne ponovno lulat v pleničko, kadar jo ima na sebi. Ugotovi, da mu starši ne zaupajo za ponoči in da mu  ponoči ni treba biti suh - saj ima pleničko, plenička je pa temu namenjena, a ne. Skratka, če zamudiš ta trenutek, si naredil škodo. Kako potem odvadit, nimam pojma. Jaz sem vse tri tisti teden, ko sem snela pleničko podnevi, snela tudi ponoči. In je delovalo. Sem prepričana, da bi pri zelo veliko otrocih tudi, pa so starši zamudili. Aja, ta velika dva sta tudi ponoči pila, pa je samo bejba šla res redko ponoči lulat - sama. Nikogar nisem dvigovala, sem pa res pazila, da sta šla zvečer pred spanjem.

david -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (15.7.2006 17:35:28)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Otrok je pa pameten. Pogrunta, da mora biti suh samo takrat, ko nima pleničke. In začne ponovno lulat v pleničko, kadar jo ima na sebi. Ugotovi, da mu starši ne zaupajo za ponoči in da mu  ponoči ni treba biti suh - saj ima pleničko, plenička je pa temu namenjena, a ne. Skratka, če zamudiš ta trenutek, si naredil škodo. Kako potem odvadit, nimam pojma.

V 90% primerov pa morda še kakšnem zraven bo to vse skupaj delovalo. Pri nas ni, primer sem že opisal in se ne bi ponavljal. Kot zanimivost ti povem samo še tole: ko je prišel pravi čas je naš fant kljub pamperski ponoči vstal in prišel povedat, da gre lulat. Ko je bila pamperska dva tedna zapored zjutraj suha smo jo pa brez komentarja vzeli.

Kmečka logika mogoče res deluje v 90% ali pa bom rekel kar v 95% primerov. V vseh pa ne in vzroki niso vedno bolezenski, s tem se menda strinjaš celo ti ? In mogoče je zelo pomembno, da se zavedamo, da je ravno naš otrok lahko med tistimi 5% in kaj pomeni uporaba kmečke logike pri takih otrocih.

d.

Gina -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (15.7.2006 18:41:23)

Ni nobene potrebe se obešati na malenkosti, David. Govorila sem o večini in o tem, da jih veliko zamudi trenutek zaradi strahu, da se ne bi otrok polulal ponoči. Menda je vsem jasno, da obstajajo izjeme (pa je vseeno, ali je to pretrdno spanje ali bolezen), vendar je vsem tudi jasno, da ne morejo biti cele generacije otrok kar naenkrat "bolane" ali preveč trdno spijo. Očitno je tu zadaj še kaj drugega. mislim da smo se razumeli.

viv_ -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (16.7.2006 9:23:00)

Ja, tole glede nočnega lulanja se strinjam. Če je sposoben držat čez dan, je tudi ponoči.

Mirni smo sneli plenico ponoči kakšen mesec kasneje kot čez dan. Na njeno lastno željo. Plenica prej ni bila niti 1x suha ponoči, ampak v hlačke se pa ni polulala.

david -> RE: Kako ga odvaditi pelenic ponoči. (17.7.2006 15:02:21)

IZVIRNO SPOROČILO: viv
Ja, tole glede nočnega lulanja se strinjam. Če je sposoben držat čez dan, je tudi ponoči.

Nekje sem zasledil podatek, da 15% otrok starih 5 let še vedno moči posteljo. Vzrok je v veliki večini primerov pač malo počasnejši razvoj, kar je lahko tudi dedno. Težave v večini primerov izginejo same od sebe, razen če so starši otrok s takimi težavami prepričani, da "če je sposoben držat čez dan, je tudi ponoči" in temu primerno pritiskajo na otroka. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

d.

Stran: [1]