kako s fiziološko? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


eya -> kako s fiziološko? (16.6.2006 20:30:00)

Mi imamo pa probleme, ko hočem malemu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] dat fiziološko v noska, se vedno pritoži, da mu to ni nič kaj všeč! Se začne zvijat, obračat stran, tako, da kaj malo fiziološke pristane v nosku, če še vztrajam, gre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pa v [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Poznate kakšne trike? Kako pogosto pa kapljate fiziološko?
Sicer je star 11 tednov, pa včasih "smrči", ko spi, mislim, da je to zaradi šmrkeljcev...




MIN -> RE: kako s fiziološko? (16.6.2006 20:50:51)

Jaz moji že od tretjega tedna dalje  čistim tako da dam fiziološko v inekcijo jo na hitro stisnem v vsako nosnico,da pritiče skozi drugo nosnico ven(nekje 2-3mililitrov v vsako)potem pa s pumpico izčrpam.Nič ne boli ampak se dero kot ne vem kaj.Lahko pa kupiš v lekarni sterimar-tako se reče ne vem kako se napiše,to naj bi bilo pa kao morje v spreju pod pritiskom.Samo jaz raje uporabljam fiziološko.




natalia -> RE: kako s fiziološko? (16.6.2006 21:13:15)

jaz sem tudi od začetka uporabljala fiziološko in sem ji z injekcijo spuščala v nosnice in to vsak dan, da se je navadila. to še ji zdaj kar pogosto noter spuščam in je že sprejela kot nekaj normalnega.

sem pa sedaj, ko mi je zmanjkalo fiz., kupila v spreju in sem zelo zadovoljna. samo stisneš, preprosto.

lp




Anonimen -> RE: kako s fiziološko? (16.6.2006 21:32:07)

Hm, jaz bi tudi rada vedela za kak trik, ker naša znori, ko samo zagleda, da ji bom spet šarila po nosu. Pa verjamem, da ni prijetno, baje čiščenje s pumpico celo boli. Je možev sodelavec sprobal to pumpico in je rekel, da boli kot [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], da nič čudnega, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] tako jokajo, ko jim čistimo.
Jaz uporabljam fiziološko v pumpici, samo ni dovolj, ji moram še s pumpico sčistit, zdaj ko je prehlajena. In vedno grozno joka. In ne vem, kaj bi lahko naredila, da ne bi. Pomoje ga ni trika.




NRMM -> RE: kako s fiziološko? (16.6.2006 22:11:04)

Pri nas je bilo tudi urnebes, ko smo uporabljali fiziološko po kapljicah. Zdaj pa sem nabavila z razpršilcem fiziološko raztopino in nardimo to brez joka in v trenutku. Je pa tako, da s pumpico še nikoli nisem šarla po noseku, ker je res taki občutek, ko da ti hoče možgane ven potegnit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].
Meni je pediater rekel, da samo našpricam in pustim, pač gre višek po grlu navzdol.




bini -> RE: kako s fiziološko? (16.6.2006 22:48:53)

kar je treba je treba... pri hčerki nismo bili zadost dosledni in je imela en kup vnetih ušes...
sedaj pa malega lepo primem bolj trdno, se skoncentriram in zlijem vodo not.. če je sluz je treba to spravit ven - zlepa al pa zgrda... čeprav naš je res zelo potrpežljive sorte [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Marogica -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 4:56:50)

Ta "problem" smo imeli vsi-tisti s fiziološko in mi s pumpico. Noben tako majhen dojenček ne mara, da se mu "šari " po nosu. Vendar je to trajalo samo nekje do 3 meseca, potem pa se je naš otrok navadil in je kar sam nosek nastavil.
Pa še nekrat vam polagam na srce. Kadar ima otrok zamašen nos, uporabljajte pumpico in ne fiziološke, ker vse skupaj dalje traja. PRedstavljajte si, da ste same prehlajene in da vam teče iz nosa, pa si, namesto, da si nos obrišete(funkcija pumpice), nos samo našprejate. Kakšen občutek bi pa bil to za vas?
Da ne govorim o pogostih vnetjih uše ipd.
Pa še nekaj. Pumpica NE BOLI, če se jo pravilno uporablja. Vendar je mnogi ne znajo uporabljati pravilno.

Otrok vam bo hvaležen.




fuzzy -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 6:25:59)

Marogica, ali lahko prosim opišeš pravilno rabo pumpice. Se še ne znajdem preveč, pa strah me je, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] kaj boli, zato verjetno delam vse narobe.




Marogica -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 6:40:55)

Odvisno, katero imaš. Pri ta večjem sem imela "ročno", pri ta manjšem imam "električno", ki se priključi na sesalec-tu sploh ni nobenega dela.
Torej pri normalni pumpici imaš tudi dve vrsti. Ene imajo ozek nastavek za v nos, druge širši. Boljši je ta s širšim, ker otroka ne moreš tako hitro raniti, ko miga z glavico. Nastavek se nastavin NA nosnico in ne v nosnico. Še preden ga nastaviš, moraš gumijasti del stisniti, da pride do "potega". Torej s stisnjenim gumijastim delom nastaviš pumpico na nosnico in spustiš. Takrat pumpica posrka vse ven. JAz sem ponavadi drugo nosnico pri tem zamašila. Vendar so tu mnenja deljena.
Dokler je bil otroček zelo majhen, mi je pri tem pomagal mož, da je pridržal glavico, kasneje res ni bilo več potrebno.
Tudi moj otroček je na začetku jokical in se branil-izgledalo je, kot da ga mučim. Vendar sem jaz imela pred očmi samo to, da ga "mučim" 20 sek, nato pa bo imel otrok 1-2 uri mir in bo lažje dihal. Kaj je torej 20 sek proti večnosti?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Če te še kaj zanima, se javi
lp




Anonimen -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 7:06:54)

js pa naši samo nakaplam fiziološko v nos s kapalko. to je res v sekundi narjeno in nič ne pumpam. s tisto pumpo nikol ni nič vn pršlo. če ma kake vidne mačke ji jih z vto vn potegnem, če so čist na konc luknic pa kr z vatirano palčko. ponavad se smrkl itak skup drži tz mačko tko da ga kr dost tko vn potegneš.
tisi pa sploh nism nikol dajala fiziološke v nos.
a ste kdaj same to probale kako je zoprn? js sem si prejšn dan k sem prehlajena za umret un sterimar al kva je že špricnla v nos. me je mel da bi tulila bl kukr pa dojenčki!




tinkamiška -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 10:10:08)

Eya, a si sigurna, da ima zamašen nosek? jst sem v porodnišnici zagnala "paniko", ker je Iza smrčala, pa je sestra rekla, da mali dojenčki včasih spuščajo tak zvokec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ji je pa najprej malo eno nosnico zamašila, pa potem drugo in takrat ni nič smrčala. Ni bil kriv nosek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kar se pa tiče fiziološke, ji jst že od začetka sama noter kapljam in se zraven spakujem in ji pojem kakšno pesmico, pa se reži. Sploh, ko ji z pumpico ven vlečem, ker spušča zvok. Kadar je zaspana seveda to nič ne pomaga, takrat jo pač malo bolj primem in ji očistim šmrkeljček, res, kar je treba je treba.

lp,
tinka




nejča -> RE: kako s fiziološko? (17.6.2006 21:43:02)

Evo naš trik: Fiziološko imamo kapljice za nos in tiste majhne plastenkice sem spravila, ko so bile prazne. Tako eno dam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] v roke, da ima delo z njo, jaz pa s polno dajem kapljice v nos. Se je že tako navadil, da kar nos nastavi.
S pumpico pa jaz veliko več dosežem, če mali sedi ali stoji, ker če leži, gre smrkelj še bolj noter.




TVN -> RE: kako s fiziološko? (19.6.2006 12:30:47)

Samo majhna opombica k navodilom od Marogice. Gumijastega dela ne smeš stisniti do konca, ker je potem poteg zraka iz noska preveč močan, nasilen. Meni so strogo zabičali, da moram pumpico stisniti samo napol, z občutkom.

Sicer pa mi fiziološko dajemo v nosek s pomočjo kapalke, redno vsak večer pred spanjem. V začetku je bila "borba", sedaj pa že kar čaka, da dobi "kapljice" v nos, nič se ne pritožuje in zaenkrat tudi nimamo nobenih težav s prehladi in zamašenimi noski (hvala Bogu). Sem preverila pri P, ki je rekla, da je preventivno dajanje fiziološke zelo priporočljivo, ker vlaži sluznico.




eya -> RE: kako s fiziološko? (19.6.2006 18:48:25)

Smo ugotovili, da ne smrči zaradi smrklja, ampak da ima hrustance pri glasilkah tako postavljene, da potem kao smrči.
Sicer pa so tudi nam svetovali, da naj fiziološko dajemo kar preventivno in ne samo, ko je prehlajen.




tinca34 -> RE: kako s fiziološko? (19.6.2006 21:08:30)

moram rečt, da sem se prav zabavala ko sem brala vse poste [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].....
no, jaz pa našemu fiziološko nakapam v noska, malo počakam, da se smrkelj 'zmehča' in pol mu noska sčistim s svaljkom iz vate; po navadi se smkelj prime na vatko in potegnem kr celega ven (ne moreš verjet kako so eni veliki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). včasih seveda ne gre v prvo, ampak se je kr navadil in potrpežljivo 'čaka'. je pa res da ga vata ne more boleti, tako da je vse ok.

t.




rozica11 -> RE: kako s fiziološko? (19.6.2006 21:54:27)

Hoj,

no jest se pridružujem mnenju Tince34, saj je zadeva najbolj preprosta in dokaj učinkovita. Jest sem se tut matrala s pumpco pa ni nič kaj posebnega ven prišlo. Mi je pa zdravnica rekla, da je v primeru uporabe pumpice otročku dati v nos veliko količino fiziološke, ker sicer na suho baje zelo boli; tako da nič čudnega da malčki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. No tako da sedat tut mi svalkce naredimo pa grejo smrkljčki lepo ven. To počnemo vsak dan redno, tako da se je mala tudi že lepo navadla, prej je bil pa tak vik in krik da je blo joj.




Stran: [1]