Anonimen -> RE: odpiranje materničnega vratu v 17t (16.6.2006 17:48:15)
|
Ojla, upam, da te bom pomirila. Sem imela čisto isto situacijo, s to razliko, da ti nosiš dvojčke. Ginekolog me je že v 16. tednu opozoril na "oslabelost MV", konkretno pa se je začela ta "oslabelost" kazat v 24 tednu (bolečine podobne menstrualnim), MV lijakast (kar kaže na krajšanje), je bil sicer zaprt, ampak že skrajšan na 2mm. Diagnoza taka kot pri tebi, vendar sem jz poleg tega staknila še neko vaginalno vnetje, zato sem bila tudi teden v bolnici na zdravljenju in na opazovanju zaradi krajšanja MV. Pri tebi so hvalabogu dovolj zgodaj ugotovili oslabelost MV, s počitkom boš preprečila krajšanje MV in odpiranje. Pri nosečnicah z enim plodom je panika takrat, ko se MV skrajša pod 15 mm, pri dvojčkih pa se ta dolžina 2x poveča, torej na 30 mm. Tvoj MV je torej še dovolj dolg, vendar oslabljen. Zato resnično počivaj! Vzdrži se spolnih odnosov, ne hodi, ne dviguj...! Cerklaža pa se dela okoli 16. tedna, v primeru, da je dolžina MV kritična (to je 15mm oz. 30 mm). Cerklaži se zdravniki izogibajo, ker le v redkih primerih "zdrži", poleg tega pa obstaja tudi nevarnost, da bi z posegom omogočili bakterijam dostop do MV, zaradi česar bi MV še hitreje oslabel in "odpovedal" ali še huje - da bi bakterije poškodovale plod. Torej laično povedano: s cerklažo se lahko napravi še večja škoda! Danes se zdravniki tega posega izogibajo, jo opravljajo v res ekstremnih primerih. Mene je bilo na smrt strah za moje takrat še nerojeno dete. Vendar sem ubogala nasvete, res sem VELIKO POČIVALA, kar je bilo več kot 1kg nisem dvigovala, nič sprehodov, nič telovadbe, nič seksa, bognedaj po stopnicah! Lahko si predstavljaš strah, ki sem ga doživljala....Ali bom donesla vsaj do 28. tedna ali ne..Pa sem! V 32. tednu sem bila sicer odprta že za 1 prst, rodit pa sem šla s 36. tedni, ko sem bila odprta že 3 prste. Poskusi se čimbolj pomiriti, na stvari ne glej črno, stres še dodatno vpliva na krajšanje MV! Prepričana sem da bo s tabo in tvojima dvojčkoma vse OK! Srečno!
|
|
|
|