ka pomeni gestacijska starost (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

mirjanajelenko -> ka pomeni gestacijska starost (8.6.2006 10:45:26)

zanima me kaj pomeni gestacijska starost
v reviji nosečnica sem zasledila:
primer:
32 teden
gastacijska starost 30 tednov
a mi lahko katera to razloži

emaa -> RE: ka pomeni gestacijska starost (8.6.2006 10:53:11)

Kolikor vem je gestacijska starost dejanska starost ploda. Kar pomeni, če si 32. tednov noseča, je plod star 30 tednov.

LUNA06 -> RE: ka pomeni gestacijska starost (8.6.2006 10:53:47)

Ojla!
Se mi zdi, da približno vem.Tvoja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] se šteje od prvega dneva zadnje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], dejansko pa si zanosila cca. 2T kasneje, v času ovalacije.Tu je torej razlika teh dveh tednov, torej noseča si 32T, plod (gestacijska starost) pa je dejansko star 30T.

Alisa -> RE: ka pomeni gestacijska starost (8.6.2006 11:28:31)

Tako je kot sta ti že punci povedali. Gestacijska starost je starost ploda. Nosečnost se pa šteje od prvega dne zadnje menstruacije.

MALINČICA -> RE: ka pomeni gestacijska starost (10.6.2006 12:45:34)

Zdaj pa sem zmedena, v moji materinski knjižici pa je napisano pod Gestacija, dejanski tedi nosečnosti. In je napisano tudi tako, da sem sedaj na zadnjem zdr. pregledu bila noseča 17t 2d, v knjižico pa mi je napisal 18t, je pa res rekel, da sem bolj v devetnajstem tednu, kot v osemnajstem, glede na položaj maternice, ker je že visoko glede na razdaljo od popka in sramne kosti.

altati -> RE: ka pomeni gestacijska starost (10.6.2006 15:59:11)

Gestacijska starost je starost ploda po dejanksi velikosti, razvitosti... Lahko odstopa od časa nosečnosti  (plod je lahko večji ali manjši).

maksa -> RE: ka pomeni gestacijska starost (22.6.2006 20:50:11)

gestacijska starost je starost ploda, nima veze z samim razvojem ploda. Razlika z tedni nosecnosti pa zato,ker traja 14 dni, da se dejansko vgnezdi v steno maternice.
ko se jajcece oplodi ta potuje se 14 dni po jajcevodih in se takrat nekje vgnezdi. Zato v teh 14 dneh (ali manj!!!) clear blue ali testi v laboratorijih pokazejo -, ti si pa lahko ze noseca. testi pac pokazejo ko je ze vgnezdeno.

in ko se vgnezdi se nas plod zacne razvijati (prej to sploh ni plod ampak je oplojeno jacece!), dejansko si pa noseca od oploditve.
nima tudi nobene veze z menstruacijo, ker jaz je sploh nisem imela 3 mesece predno sem zanosila.

sedaj sem noseca 30 tednov in pricakujeva puncico!!!
brcike

Stran: [1]