Očetovstvo in priimek! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 10:23:44)

Imam eno vprašanje in sploh ne vem koga naj vprašam, na CSDju pa itak skoraj nič ne vedo. Midva s fantom živiva skupaj, v bistvu ima on pri nas prijavljeno začasno prebivališče. čez kak mesec bova dobila sinčka. Nisva poročena, bi pa jaz rada, da ima mali njegov priimek. A je tu kak problem? A morava uredit prej kakšne papirje glede očetovstva, ali pa se malemu v porodnišnici v rojstni list kar vpiše oče, mati in ime in priimek, ki ga želiva dati otroku? Mogoče je vprašanje butasto, me pa zanima. Hvala.

copka77 -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 10:28:32)

noben problem! V porodnišnici pišejo kot ti želiš,uradno pa urediš ob prijavi rojstva ko pride v bolnici do tebe ena gospa, še bolj uradno pa nato na občini, ko fant podpiše da prizna otroka.Pred porodom nič ni treba...lp

Maleal -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 10:47:32)

Se pridružujem odgovoru Copke.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sazi -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 11:08:44)

Glede priimka je čisto vajina stvar - kakor vama paše.
Glede urejanja papirjev in očetovstav, če nista poročena, je pa tako, da vama nič ni TREBA pred porodom, ni pa slabo če uredita že prej. Dokler ni urejeno očetovstvo namreč ne dobiš rojstnega lista in posledično ne zdravstvene izkaznice. Jaz sem bila v porodnišnici 9 dni in po prihodu domov nisem imela niti najmanjše želje hoditi po uradih za priznanje očetovstva (morata biti prisotna oba starša) - no, mi ni bilo treba, ker sva poročena. Je pa moja sestra pri 1. otroku imela precej težav, ko je bilotreba vse urejat, ona pa malo doma, malo v porodnišnici, pa spet doma in nazaj v porodnišnico - vmes pa še rihtat očetovstvo. Zdaj pri 2. otroku je vse uredila prej - se zmeniš na CSD za nek sestanek za priznanje očetovsta in se vse uredi (sveda prideta oba takrat tja).

Naty*Taja -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 11:13:18)

Lahko pa že pred porodom na socialni podpišeta očetovstvo. Morta it oba tja z osebnimi dokumenti. In potem te v porodnišnici obišče gospa z matičnega, ki popisuje otročke in poveš kako je otroku ime in kako se piše - čist kakor ti hočeš. Če podpišeš očetovstvo pred porodom, oddaš gospe še eno potrdilo, ki ga dobiš na socialni in tako ima otroček na prvem rojstnem listu že napisanega tudi očka, pa tudi očetovski dopust lahko začne koristiti takoj ko prideta vidva z bebijem iz porodnišnice.
Če ne bosta prej podpisala očetovstva, lahko vseeno daš otroku katerikoli priimek ti hočeš. Morata pa potem po rojstvu  it na socialno podpisat očetovstvo, da lahko fant potem koristi očetovski dopust in pa naknadno dobiš nov rojstni list na katerem je oče vpisan. Najprej namreč dobiš rojstni list, na katerem je oče neznan.

Vse to seveda velja, če še nista poročena. V primeru, da pa sta, pa je se itak za očeta smatra partner. Moraš pa s seboj v porodnišnici imeti poročni list, ko pride matičarka!
Upam, da sem ti kej pomagala.

abi -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 13:01:09)

najbolje je vse uredit že pred porodom, ker potem ni tako enostavno letat okrog.
V glavnem za priznanje očetovstva gresta, oba seveda, na občino, kjer se podpiše očetovstvo ( pa celo brez kakršnihkoli kolekov, in ne vem kaj ).
V porod. pa ob obisku matičarke pokažeš potrdilo in stvar je rešena.

lp 

Anonimen -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 14:08:59)

Čakajte malo, zdaj ne štekam, a morava it na socialno ali na občino do matičarja, da urediva papirje o očetovstvu?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

skuštrana -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 15:30:30)

Očetovstvo se ureja na Centru za socialno delo.

karmy -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 19:13:52)

ne to se ne ureja na CSDju... copka77 ti je prav povedala

sazi -> RE: Očetovstvo in priimek! (8.6.2006 20:59:37)

do februarja letos se je to urejalo na matičnih uradih, od februarja 2006 naprej pa to morajo izvajati CSD-ji (preverjeno)

Anonimen -> RE: Očetovstvo in priimek! (9.6.2006 9:46:15)

Hvala vsem za nasvete in pomoč, bom šla v ponedeljek na CSD in se probala kaj zmenit. Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]