crci06
|
Sem bolj slaba v varčevanju, pa bi "čisto na kratko": Mislim, da je imel še Jonas Ž enkrat enga gosta, k sta se kregala glede denarja/kajenja in ta gost mu je rekel ".... evo, ti, če že 10 let skadiš škatlico na dan in če ne bi kadil, bi lohk že hišo sezidal..." Jonas pa na kratko: in kje imaš pol ti hišo?!? Ok, toliko v tolažbo kadilčkom, zdaj pa še par nasvetov: * tudi kdor kadi, se lahko malo zamisli nad količino. Jaz sem včasih šla npr. do bankomata in sem do bankomata glih enga prižgala, pol sem pa dvignila denar in se mi je zdelo samoumevno, da nazaj grede prižgem čik... Na vsake toliko časa sem si pa prav rekla - hej, saj sem ravno kadila, sej ga pa res ne rabim => vsaj za 2 sekundi pomislite, preden si prižgete čik! Če jih skadite 5 manj, je to že nekaj (pa tudi za zdravje!!) - npr. pol kake cenene revije za 199 SIT Če se vam vseeno zdi, da morate pri kavi prižgati 2-3 čike, si kupite ta dolge. Povem vam, tistih ne skadiš 3 zaporedoma, ker se že naveličaš :) * nikoli lačen v trgovino! (meni znana zgodba: v soboto zjutraj si grem po svež kruh, da si bom spekla jajčka... torej kruh, pol bi pa v bistvu tud jogurt in ker nimam nobenga doma, jih kupim 5, pol pa še smetano, da bo popoldne sadna kupa, pa hrenovke za rezervo, (pa še salamo, če si premislim za jajčka), pa še nekaj sladkega ala rolade, pa še nekaj manjhnega za po poti do doma, pa še kakšna stvar k je glih v akciji (npr. doma imam samo še 2 kg makaronov / riža ... :) => prideš domov in ti sploh ni jasno, kdo je vse to kupil => nikoli lačen v trgovino! * če imate možnost, hodite peš v trgovino, ker če ste le kaj lene, se vam 10-ih vrečk ne bo dalo nosit (tud to, da vam trgovine ponudijo škatle je TKO TKO!!! * če greste samo po kruh, vzemite košarico! v vseh trgovinah jih imajo, samo jih skrivajo! Ko si vzameš voziček (ki je BTW v večjih centrih še večji, kar porajtajte!!) in je do polovice poln, imaš še čisto mirno vest. Jaz včasih iz lenobe po trgovini hodim kar s košaro ali kakšno darilno vrečko, robo zlagam not, ko pridem do blagajne pa stresem ven in spet nazaj not..... Definitivno bi sicer kupila 5x več! *Primerjajte cene po različnih trgovinah (dovolj so katalogi) => večina tega, kar oglašujejo kot akcije, je larifari!!! Pa kaj, če si 1 kg sladkorja pocenili za 1,5 sit... še vedno ne bom delala zaloge ! Medtem ko RioMare vedno kupim v akciji, ker so že itak dovolj drage... Mislim, da ima Špar 2+1 za 900 SIT, torej 300 SIT 160g RioMare. V kakšnih merkatorjih pride cena že do 600 SIT * bodite jezne v trgovini in ne kupujte tistih stvari, pri katerih zraven ni cene => to ni slučaj, to je zavajanje => imejte v mislih, da vas vele-trgovine hočejo oskubit in se, ko ste v trgovini, borite proti njim, da najdete čimveč vark!!! primer: v petek sem v LJ v Merkatoriju kupila neke zmrznjene ribe... očitno so morale bit v akciji, se pa spomnim, da mi niso bile drage... v soboto jih pojemo, bile so odlične in jih v nedeljo na Gorenjskem hočem spet kupit, da bodo vedno na zalogi... ISTA EMBALAŽA 1550 SIT. In sem bila prav jezna, ker vem, da toliko v LJ niso bile. Nisem jih kupila... V pon zjutraj grem po čike in za foro pogledam: 1210 SIT. Npr. In od takrat sem prav jezna na M. Pa fora s točkami - pri nas dobijo letake le na vsake toliko časa; akcijski izdelkov skoraj nikoli nimajo... Skratka, oni delajo biznis s tem, da študirajo, kako nas spravit v trgovino, pol smo pa sami dost neumni, da not pustimo premoženje! A ne bi bilo lepše it v soboto za isti keš na izlet, kot pa na 2-urni šoping, kjer pol ure čakaš na blagajni (in v tem času vedno še kaj kupiš...) => PUNCE, IT TEGA SE DELA ZNANOST, KAKO OSKUBIT LJUDI, KI ŽE TAKO NIMAJO NIČ!!!
|