Vaši osem mesečniki (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Starši čvekamo

Sporočilo

Dadi -> Vaši osem mesečniki (24.5.2006 14:53:31)

Kaj vse že zmorejo in znajo? Mislim predvsem gibalno. Ker se mi zdi da je naš malo lenušček[sm=zaspan.gif] in bi takole popodne ko imam čas z njim malo telovadila. Pa še to, kakšne vaje priporočate? (tiste ki ste hodile ali hodite v razvojno)

Hvala

ALINA55 -> RE: Vaši osem mesečniki (24.5.2006 15:36:36)

Nešemu še manjka deset dni do osmih mesecev pa ti lahko vseeno napišem, kaj že zna. Zna se obračati sam v vse smeri, tudi v spanju se namesti, kakor mu paše. Samostojno sedi kar dolgo časa in se igra, recimo deset minut, ko pa seže po kakšno igračo, pa če je predaleč se seveda še prevrže. Zelo rad plazi za kockami tako, da se z rokami in nogami potiska naprej in rad se vrti na trebuščku. Včasih se postavi že na kolena za plazenje, a ga še roke ne zdržijo. Zna že pogledati za lučjo, če ga vprašam, kje je, prižiga in ugaša luč, odzove se na svoje ime, pa zelo rad se pogovarja, nerazločno čeblja. Aja, pa še rad ropota s kockami tako, da v sedu, v vsaki roki drži eno in udarja z drugo po drugi. Pa tudi poč, poč da na roko, pa pobožati že tudi zna.
Mislim, da sem bistveno napisala.

Olivija -> RE: Vaši osem mesečniki (24.5.2006 18:46:16)

Začela se je postavljati na noge, tako da se je sama prijela za kakšen rob. Zdaj kakšna dva tedna ji uspe tudi rito gor dvignit in se postavit na kolena, še mal ji manjka in upam, da se bo začela plazit. Zna se sama vsesti iz ležečega položaja. Ploska in kaže papa. V knjigah sem pa dostikrat videla, da uporabljajo napihljiv val, s katerim lahko otroku pomagaš osvojiti plazenje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

LP

Matej@ -> RE: Vaši osem mesečniki (24.5.2006 19:26:13)

Alina,

vse kar si napisala, velja tudi za našo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], ki bo 3. junija stara 8 mesecev. Zanimivo se mi zdi pa še to, da zna ploskati z rokami. Plazi se samo rikverc, sedi pa že čisto samostojno - že 1 mesec, le iz ležečega položaja se še ne zna pobrati.

TVN -> RE: Vaši osem mesečniki (25.5.2006 12:34:42)

Mi smo sicer blagi hipertoniki in hodimo v RA, ampak smo vseeno že osvojili nekaj veščin: vrtimo se na trebuščku v vse smeri ter pomikamo vzvratno (rikverc) po trebušku. Dela nastavke za plazenje (kolenček pod trebušček), vendar se ji še ne uspe dvigniti. Sedi dokaj samostojno, le če je preveč zatopljena v igro, se ne ulovi na rokico in se prekucne na stran. Vznak se vrže pa takrat, ko ima dovolj vsega in se ji ne da več, prej pa ponavadi pogleda, če je kdo za njo. Malo ji tudi še manjka do samostojnega posedanja, ko je v pozi pasenja kravic.
Ploska z rokami, odziva se na ime, prepozna določene predmete, ko jo vprašaš, kje je lučka, kamela, zvonček, slikica, urca....  Naredi "pa, pa" in pokaže, kako je velika (dvigne rokice v zrak).

Dadi -> RE: Vaši osem mesečniki (25.5.2006 14:45:41)

Uh pol je pa naš res mal počasnejši....Zdaj šele dobro sedi, čeprav se tudi še prekucne, da bi se plazu mu še ni, vrti se ko je na hrbtu, na trebuhu se pa proba odrivat h kakšnemu predmetu če ga vidi ampak tudi hitro omaga. Zdaj mu polagam povšter pod trebušček da poskuša mal splezat čez...Ploskat tudi zna, pa odziva se tudi na svoje ime, pa ve kje je njegova sestrica, pa kje mami in oči...Iz trebuščka na hrbet se ne prekotali niti ne obratno.... Očitno bo treba malo telovadit.

tina104 -> RE: Vaši osem mesečniki (25.5.2006 16:46:42)

Dadi, naš je tudi pri 8 mesecih in nekaj dneh prvič res samostojno sedel, kotalil sicer se je malo prej, platit je začel zdaj pri devetih, pri 8,5 se je začel dvigovat ob opori. Pač, ko smo se avgustovke pogovarjale, je bil naš v gibalnem razvoju skoz malo zadaj, ampak zdaj je nekje v pol meseca res ogromno napredoval. Bo že, mogoče je pa bolj hiter v govornem razvoju ali pri čem drugem.

Drugače ga lahko spodbujaš s tem, da je veliko na tleh, pa naj sedi med tvojimi nogami in mu ponujaš igračke iz ene strani, pa druge. Pa ko leži na tleh na hrbtu, mu z nogami ploskaj, pa naj jih daje v usta, če bo lahko (vzpodbuja kotaljenje), pa dosti naj bo tudi na trebuščku, pa mu igračo spredaj nastavi, pa naj jo poskuša prijet - naj bo blizu, ravno toliko stran, da se mora malo potrudit, da jo prime.

tina104 -> RE: Vaši osem mesečniki (25.5.2006 16:49:05)

Aja, jaz nisem hodila v razvojno, sem pa bila na eni delavnici, kjer je bila fizioterapevtka, pa veliko se brala - npr. Miselni razvoj dojenčka in malčka. Lahko si sposodiš v knjižnici - je ogromno knjig kako spodbujati različne vidike dojenčkovega razvoja.

Stran: [1]