rdečke in norice v nosečnosti (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Tinca7 -> rdečke in norice v nosečnosti (22.5.2006 10:30:55)

Noseča sem cca 4 tedne, moja hčera pa hodi v vrtec. Zdaj imajo tam nekaj primerov rdečk in noric, zdaj pa me je strah. Nobene otroške bolezni še nisem prebolela. Ali obstaja kakšno cepljenje proti temu, in kdaj se lahko cepiš? Nekaj sem slišala, da se lahko cepiš samo v drugem tromesečju. Pred tem je baje smrtno za otroka [sm=smiley19.gif]. Je to res? Izkušnje?

viv_ -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (22.5.2006 10:43:16)

A nisi bila za rdečke cepljena enkrat v srednji šoli?

Tinca7 -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (22.5.2006 11:08:07)

Ne da bi vedela[sm=zmeden.gif]. Bom pa danes poklicala ginekologinjo in splošnim zdravnikom, da mi povesta kako in kaj.

frutka_ -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (22.5.2006 18:12:51)

Proti rdečkam smo bili cepljeni že kot otroci! Da bi zbolela je skoraj neverjetno, pa tudi v vrtcu najbrž nimajo rdečk! Možno da imajo koze ali pa kakšno škrlatinko...rdečke pa res okvarijo plod, sploh v prvem tromesečju. V primeru, da mati zboli. Ampak kot sem napisala je skoraj neverjetno.
Morda še poglej na forum k dr. Pušenjaku na MON-u.

LP

ElaM -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (22.5.2006 19:07:52)

Ojla,
za rdečke smo 100% cepljeni, mislim da cepijo v 8. razredu OŠ.
Za norice pa preveri pri svojem zdravniku, mogoče si jih že prebolela, ker smo jih več ali manj vsi.
Srečno!

KODA -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (23.5.2006 18:52:40)

Moja sestrična je prebolela norice v 5 mesecu nosečnosti.Nič ni bilo narobe.

pravljica -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (23.5.2006 22:55:55)

ste sigurne, da je nevarnost, če zboli mama? ni možno, da pridejo rdečke direktno do ploda in mi niti za to ne vemo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Barči78 -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (30.5.2006 13:25:42)

Trenutno baje razsajajo norice, jih ima ravno kolegičin enoletnik. Proti rdečkam smo bili cepljeni, norice pa v veliki večini prebolijo že otroci. Jaz jih na žalost nisem. Baje pa da če se mama okuži z noricami do 20. tedna nosečnosti, je zelo nevarno za plod.

liliana -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (1.6.2006 16:30:18)

Tako rdečke kot norice so v prvih mesecih nosečnosti nevarne za otroka. V kasnejših mesecih te nevarnosti ni, zgodi se le to, da otrok takoj preboli to otroško bolezen.
Jaz sem januarja dobila norice v 10. tednu nosečnosti (tudi jaz nisem prebolela nobene otroške bolezni) in so mi svetovali splav, kar sem tudi storila. Takrat sem se pri infektologu in na zavodu za varovanje zdravja pozanimala proti vsemu bi se še morala cepiti in so mi zagotovili, da ni ostalo več nič. Ker so edina otroška bolezen proti kateri nas niso cepili norice, ki so najmanj problematične med otroškimi boleznimi, so pa nevarne v prvih mesecih nosečnosti (se pa to zgodi zelo redko, ker jih 90 % ljudi preboli že v otroštvu). Proti ostalim otroškim boleznim smo punce bile cepljene v osnovni šoli, v 7. ali 8. razredu. Infektolog mi je takrat povedal, da cepljenje v nosečnosti ni mogoče, da se je potrebno cepiti nekaj mesecev pred nosečnostjo.

Želim ti, da bi bilo vse dobro in da te bodo norice obšle.

Tia27 -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (12.6.2006 11:08:23)

Danes sem klicala v ambulanto za patološko nosečnost v Lj in sem jih vprašala glede noric in nosčnosti in mi je zdravnica rekla, da so nevarne za otroka ob porodu.Lp

Bojana82 -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (6.4.2009 12:07:05)

Punce ali ima kakšna izkušnje z infekcijsko kliniko, koliko časa je treba čakati na izvide!

Jaz sem namreč v desetem tednu nosečnosti in je moj sin dobil norice v vrtcu.....sedaj sem čisto panična, saj se starši ne spomnijo ali sem jih jaz
že prebolela ali ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image], v katrtoteki ni zabeleženo da bi jih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]......

V glavnem jutri zjutraj grem na infekcijsko, da mi vzamejo kri, potem pa me zanima koliko časa se čaka na izvide......

perlica -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (6.4.2009 18:07:15)

Evo ti jaz odgovorim,sem bila prejšnjo sredo na infekcijskem,da sem dala kri ravno zarad noric.Zjutraj sem dala kri,ker sem iz Mb so poslali takoj zjutraj z rešilcem v LJ,ob 14 sem zvedla rezultat.So pa mi potrdili,da sem prebolela norice[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image],ker niti jaz niti mama ni vedla.

Fajn zrihtaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

perlica -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (6.4.2009 18:19:46)

Bom ti kr jaz odgovorila,sem bila prejšnji teden na infekcijski ravno zarad noric,sem dala zjutraj kri in ker sem iz MB ,so takoj zjutraj poslali v LJ,rezultati so bili ob 14,in na mojo srečo imam dovolj protiteles,tak da sem jih prebolela.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Lepo zrihtaj

Felicita -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (6.4.2009 19:03:40)

eeem, nam so povedal (imunologi sicer, pa vseen), da se nosečnicam, ki niso prebolele noric in pridejo v kontak z njimi v roku 24 ur da 2 injekciji protiteles in je potem menda vse ok? mogoče je to bolj nova praksa al pa kej...

sicer pa v vrtcu čist brez problema razsajajo rdečke, ker precepljenost proti njim občutno pada (svoboda izbire pa to) in jih potem necepljeni otroci komod dobijo... sicer smo pa cepljeni vsi, dekleta mislim da večkrat kot fantje (8. razred in potem še pr 16ih?) in načelno ni bojazni, da jih dobiš.

vijolca -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (11.6.2009 10:58:09)

Jaz bi se kar tukaj priključila z vprašanjem.

Mogoče veste, kako kužne so te bolezni, če si v stiku s sodelavci, ki imajo otroke v vrtcih in le-ti ravno prebolevajo katero od bolezni (trenutno norice). S sodelavci se zadržujemo v manjših zaprtih prostorih, kjer smo si tudi na en meter ali manj blizu. Za otroške bolezni pa vem, da so zelo nalezljive, le ne vem, koliko se tudi posredno prenašajo...

Hvala!

bjondi -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (11.6.2009 11:36:53)

Norice so zelo nalezljiva otroška bolezen.Nočem te strašit ampak mi je ravno šefica povedala da je ena od sodelavk imela doma prejšnji teden otroka z noricami, in jih je fasala-sicer ne vem kako,ker ni bila v stiku s tamalim druga sodelavka ,ki nima otrok...
No naša hčerka jih je tudi dobila februarja pa pojma nimam kje,ker je osnovnošolka,v tistem času pa tudi nismo bili v stiku s kakimi malimi otroki...tako da bo držalo da je zadeva kar nalezljiva...

vijolca -> RE: rdečke in norice v nosečnosti (11.6.2009 11:43:16)

Aha, se mi je zdelo ja. Hvala!

In kako ravnati, če se ti ne sanja, kaj se prebolel? Toliko sem že razbrala, da naj bi bili proti rdečkam cepljeni. Moji doma ne bodo vedeli, bom pa še enkrat vprašala. Torej pokličem osebnega zdravnika in vprašam kar po telefonu? Kaj pa ginekologi naredijo?

Vsake informacije bom zelo vesela, ker v bistvu sploh ne vem, kaj naj naredim?! V službo bom pač morala hodit, se mi pa niti ne sanja, da bi kaj prebolela...

Stran: [1]