G in T -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 19:24:01)
|
Špargljeva juha 1,5 kg zelenih špargljev, sol, ščep sladkorja, noževa konica belega popra, 1 žlica jedilnega škroba, 100 g kisle smetane, 2 žlici drobno narezanega kopra, ¼ l zelenjavne juhe Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke, jih damo s soljo in sladkorjem v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti in jih 15 minut pokrite kuhamo. Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo v kateri so se kuhali sesekljamo v mešalniku v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z malo mrzle vode in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom. Špargljeva omleta 500 g špargljev, 2 veliki šalotki, 6 jajc, 2 žlici oljčnega olja, skodelica naribanega parmezana, sol, sveže zmlet poper Šparglje diagonalno narežemo na 2 do 3 cm dolge koščke, šalotki na tanke rezine in oboje podušimo na olju. Pustimo, da se ohladi in začinimo s soljo in poprom. Stepemo jajca, jih solimo in popramo, dodamo ohlajene šparglje s šalotko, polovico parmezana in dobro premešamo. Pripravljeno maso zlijemo v ponev, rahlo premešamo, vendar ne do dna, da se lepo zapeče. Po 3 minutah, oziroma ko je omleta v sredini še 'mokra', jo potresemo s preostalo polovico parmezana in postavimo v pečico za 2 minuti, da se zapeče še z zgornje strani. Ko vzamemo omleto iz pečice, jo pustimo minuto počivati, nato pa jo ponudimo na ogretem krožniku
|
|
|
|