Kaj 'ajfah' iz belušev (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


HuAnita -> Kaj 'ajfah' iz belušev (17.5.2006 22:13:05)

Dobila sem +šopek' belušev od sodelavca. Že ves večer jih gledam in razmišljam, kaj naj z njimi. Nekoč sem na TLP sicer poslušala, kako se kuhajo, ampak sem pozabila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image], na Kulinarični pa tudi nič pametnega, da ne bi bilo vsaj 1 ura pacanja, ne najdem.
kakšna enostavna juha? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Barči78 -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (17.5.2006 22:30:53)

Jaz sem jo ravno danes skuhala, pa niti ni bila tako slaba

Rabiš
15 - 25 dag belušov
1 dl kisle smetane
velika žlica pšeničnega zdroba ( srednje velika žlica moke )
1 l vode ( ali pol l vode + pol l mleka )
sol sladkor, muškatni orešček - jaz ga nisem imela

Očiščene na koščke narezane beluše kuhamo 10 min v pol l  osoljene in rahlo sladkane ( 1 kavna žlička ) vode. Zmiksamo s paličnim mešalnikom ter zalijemo s preostankom vode, ali z mlekom - po želji. Jaz sem zalila z mlekom.
Ko zavre, zakuhamo pšenični zdrob ter kislo smetano. Začinimo z muškatnim oreščkom.

Če zgostiš z moko, jo zmešaš v smetano in prevreš.
Lahko tudi ne zgostiš z moko ali zdrobom - v tem primeru rabiš več belušov.
Jaz sem dodala zdrob.




asso -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 7:52:20)

Jaz špargljev nikoli ne kuham jih vedno samo pocvrem in podušim - vse ostane v posodi, se ne izgubi v vodi. To velja tako za domače kot za divje. Dušiš jih cca. 15-20 minut.
Zelo zelo dobra je beluševa juha. Ko šparglje podušiš (narezane na majhne kolobarčke - dokler se reže na mehko - trde dele zmiksam) na malo olja jih še posoliš, zaliješ z vodo delaš še nekje 20 minut, dodaš malo gresa, sladko smetano (1/2 do 1 dcl), pokuhaš še 5 minut in juha je končana. Pri nas jo obožujemo, še posebno ta mala. Jaz preden dodam gres sicer pol juhe zmiksam s paličnim mešalnikom, da je bolj kremasta juha. Ponavadi jo pripravim v ogromnih količinah in jo zamrznem.
"Olupke" belušev ne vržem stran, ampak jih pokuham v vodi s katero nato zalijem šparglje za juho...
Trde dela špargljev pa zmiksam in jih tudi dodam v juho tako, da ne vržemo stran nič...

Zelo dobri so tudi zrezki s šparglji v omaki, katerim jaz dodam še rezance... njami, njami...

Lp asso




Anonimen -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 14:40:28)

Včeraj sem v eni samopostrežni restavraciji jedla peresnike oz.svedrčke z belušno omako, pa je bila full dobra.

Kje kak recept? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




asso -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 15:01:04)

Podobno je kot za juho, samo, da zaliješ z res malo vode in dodaš malo več sladke smetane (lahko tudi malo kisle) in lahko eno sottileto (da se bolj zgosti) pa brez gresa.




G in T -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 19:24:01)

Špargljeva juha

1,5 kg zelenih špargljev,
sol,
ščep sladkorja,
noževa konica belega popra,
1 žlica jedilnega škroba, 100 g kisle smetane,
2 žlici drobno narezanega kopra, ¼ l zelenjavne juhe
Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo in spravimo. Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke, jih damo s soljo in sladkorjem v lonec, prilijemo vodo, a le toliko, da so šparglji pokriti in jih 15 minut pokrite kuhamo. Zelenjavno juho zavremo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev z vodo v kateri so se kuhali sesekljamo v mešalniku v kašo. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo špargljevi kaši. Juho po potrebi solimo in popramo. Jedilni škrob zmešamo z malo mrzle vode in z njim zgostimo juho ter jo oplemenitimo s kislo smetano. Špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom.

Špargljeva omleta

500 g špargljev,
2 veliki šalotki,
6 jajc,
2 žlici oljčnega olja,
skodelica naribanega parmezana,
sol,
sveže zmlet poper

Šparglje diagonalno narežemo na 2 do 3 cm dolge koščke, šalotki na tanke rezine in oboje podušimo na olju. Pustimo, da se ohladi in začinimo s soljo in poprom. Stepemo jajca, jih solimo in popramo, dodamo ohlajene šparglje s šalotko, polovico parmezana in dobro premešamo. Pripravljeno maso zlijemo v ponev, rahlo premešamo, vendar ne do dna, da se lepo zapeče. Po 3 minutah, oziroma ko je omleta v sredini še 'mokra', jo potresemo s preostalo polovico parmezana in postavimo v pečico za 2 minuti, da se zapeče še z zgornje strani. Ko vzamemo omleto iz pečice, jo pustimo minuto počivati, nato pa jo ponudimo na ogretem krožniku








al1* -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 19:27:40)

Kolegica mi je dala recept za pito z beluši, naredila je pa še nisem.

Testo: 100g margarine in 200g moke zgneteš in pustiš nekaj časa v hladilniku.
Beluše skuhaš, dobro odcediš. Na pomaščen pekač daš razvaljano testo, in ga 15 minut pečeš. Na testo daš beluše in na kocke narezano šunko.

Posebej zmešaš tri jajca in nariban sir, poliješ po beluših in spečeš do konca.




HuAnita -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (18.5.2006 23:07:08)

... naredila juhico a la asso, pa je bila odlična!!!
Jo imam še za en krožnik za jutrišnje kosilo!




asso -> RE: Kaj 'ajfah' iz belušev (22.5.2006 11:44:30)

Huanita,

zelo me veseli, da ti je uspelo, in da ti je bila v redu, pa tudi to, da si javla, da je ratalo.

Meni je najenostavnejša najboljša, več dodatkov, ki je noter manj me spominja na beluševo juho...

Če še karkoli potrebuješ okrog belušev se lahko kar oglasiš.

Dobre so še naslednje reči:
- zrezki v omaki z beluši,
- rezanci z beluševo omako,
- paštičo (lazanja) z beluši,
- riž z beluši...

Pa še bi se najdlo.

Pa dober tek




Stran: [1]