DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

lumpy -> DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 21:10:50)

Ojla [sm=sloncek.gif],

spet rabim pomoč bolj izkušenih, da se ne zafrknem.

Na kaj moram biti pozorna pri plači  sedaj ko imam prvega otroka, da mi ne gre sproti vsak mesec v dohodnino, ampak da lahko na koncu ga dam noter. zs celo leto???

Za pomoč se lepo zahvaljujem

Lumpi -> RE: DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 21:18:32)

Pri plači ne uveljavljaj olajšave. Tako imam jaz.

lumpy -> RE: DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 21:27:57)

Tudi mene zanima isto. Kje pa se vidi da je otrok oziroma da otrok ni kot olajšava pri plači .  Kako je to pri  prodniški ?

Lumpi -> RE: DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 22:01:24)

Vidi se pri neto plači. Če bi imela otroka med letom v olajšavi, bi dobila nekaj več izplačane neto plače.
Jaz pa zdaj, ko sem na porodniški, nimam v olajšavi nobenega. Če pa ga želiš imeti, pa pojdi na CSD in jim reci.

CIPRESA -> RE: DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 22:14:49)

Če veš da ti v službi ne odvajajo dovolj dohodnine skozi leto (oz. če jo na koncu leta po oddaji napovedi vedno plačaš) potem bi bilo smiselno da daš otroka v olajšavo na koncu leta tako potem zaradi olajšave lahko dosežeš vračilo. Če ga boš imela pa skozi leto v olajšavi pa ti bodo od BRUTO plače odšteli olajšavo in od tega zneska odvajali dohodnino - in ni rečeno da ti jo bodo spet odvajali dovolj da na koncu neboš spet plačala. V tem zadnjem primeru je fino da daš potem na koncu leta ti otroka v olajšavo ker boš v nasprotnem primeru (če bi ga dal mož) plačala ta del dohodnine saj ga boš imela v olajšavi celo leto(s tem ti bodo tudi odvajali manj dohodnine ne od celotne bruto plače ampak od tiste ki je zmanjšana za olajšavo) potem bo pa mož naprimer napisal da ga ima kot vzdrž.dr.člana - v tem primeru boš mogla na koncu leta vrniti tisti del dohodnine ki ti je bil odštet med letom zaradi olajšave.

Če pa nikoli ne plačaš veliko dohodnine glede na napoved ki jo oddaš pa ni bistvene razlike le tisto na koncu kar sem ti napisala upoštevaj (da naj prijavi kot vzdr.dr.člana otroka tisti ki ga ima skozi leto v olajšavi - tako je največkrat ni pa nujno da ga prijavi tisti - izbira je po zakonu poljubna).

Na plačilni je odvisno nekaterim se vidi da imajo otroka v olajšavi nekaterim ne odvisno od delodajalca - kako je pa po zakonu ali mora biti razvidno ali ne pa nimam pojma[sm=zardeva.gif] Aja  pa pri porodniški tudi nevem kako je s tem, bi mogla mal prašat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anonimen -> RE: DOHODNINA - otrok celo leto, otrok na koncu?!? (13.5.2006 22:25:16)

Kot so ti že zgoraj napisali.

Če imaš olajšavo čez celo leto (mesečno), dobiš mesečno to olajšavo. Če daš konec leta, pa šele poleti v naslednju letu; dejansko "čakaš" denar od države in "financiraš" državo celo leto.

Stran: [1]