nejcko -> RE: Kaj je s folkom (10.5.2006 22:49:08)
|
Svet gre počasi, a zanesljivo v maloro. Saj ne rečem, da je potrebno v zakonu ali neki zvezi čisto vse požret in prenesti, ampak danes se folk ločuje zaradi malenkosti. Kar se tiče varanja - to pa je posledica v prvi vrsti razvajenosti in naveličanosti sodobnega človeka, pod drugo pa nekega strahu pred minljivostjo življenja. Človek danes ni več pripravljen potrpeti a ma čisto nič; ni se pripravljen ne prilagajati ne ničemur se odpovedati. Živimo v času skrajnega individualizma in egoizma, v času, ko so pomembne samo še pravice, dolžnosti (do prtnerja, svojcev, družbe, sveta nasploh) pa so zadnja stvar na svetu. In to je začetek konca. Vsak človek je resda svobodno bitje, ampak svoboda nujno s seboj prinaša tudi dolžnosti. Vsaka svoboda ima meje in sicer tam, kjer se pričenja svoboda drugega. Ljudje pa tega danes nočemo več sprejeti in/ali sploh razumeti. Dejstvo je, da je človek družabno bitje, družabnost pa se začne v družini. Če družine ni, ni pogoja za družabnost, torej ni tistega bistvenega temelja, ki nas dela ljudi. Več ali manj se ljudje danes samo muzamo, ko nas nekateri opozarjajo na krizo vrednot, ampak to ni ravno tako nedolžna stvar. In še en primer: mož se je zadnjič vrnil s srečanja z osnovnošolskimi sošolci. Ko je prišel, me je objel, poljubil, mi rekel, da me ima rad in da je srečen, da me ima. Jaz pa sem ga samo debelo gledala. Potem mi je razložil: Od 16 sošolcev sta dva še samska, moj mož + še 3 so poročeni, vsi ostali pa ločeni. Ja, to je slika sodobnega časa.
|
|
|
|