sarazan -> RE: cerkvena poroka, če eden ni veren (12.5.2006 23:42:21)
|
Evo še informacije iz prve roke. Jaz sem verna in moj mož je ateist. Ker moža nisem hotela posiljevati z vero in vsemi pripadajočimi obveznostmi (zakramenti), mož pa mi ni želel odreči cerkvene poroke, ki sem si jo želela, sva se poročila cerkveno kot "krščena in nekrščen". Kaj pa zdaj to pomeni?! Cerkvena poroka je potekala samo s poročnim obredom - poročne maše ni bilo (kjer bi lahko samo jaz prejela obhajilo), lahko bi jo pa imela, če bi hotela. Pri obredu sva oba sodelovala - beri: jaz sem rekla, da ga vzamem za moža in on je rekel, da me vzame za ženo. Nisem samo jaz nekam v luft govorila. Pred Bogom sva bila oba združena v sveti zakon! Tudi poročni dokument sva oba podpisala! Torej sva bila OBA poročena cerkveno. Je pa res, da možu ne velja zakrament sv. zakona, kar pa ni isto, kot biti cerkveno poročen. V družinski knjižici, ki jo prejme vsak cerkveno poročen par, sva vpisana oba, s tem, da je pri možu napisano, da nima nobenega zakramenta, tudi tega zadnjega ne. Je pa še nekaj pomembno. Partner, ki ni veren, mora pred poroko podpisati "dokument", v katerem piše, da ne bo oviral drugega partnerja pri verski vzgoji njunih otrok. Kakšna bo ta vzgoja, pa nikjer ne piše (po cerkvenih načelih se smatra, da bodo otroci lahko prejeli vse zakramente). Ampak vsak duhovnik lahko kaj zakomplicira. Poiščite takega, ki lahko izpolni vajine želje. Pa mi nismo nobenih modrih kuvert nosili k župniku. Še to... tudi najinega prvega otroka sva že krstila brez problema.
|
|
|
|