Če bi napisale predporočno pogodbo... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 18:49:05)

... kaj bi napisale vanjo? Kaj bi zahtevale?

V Sloveniji tako ali tako še ni zakonita (2x hura za EU!), tako, da sprašujem samo hipotetično...

mojcadamijan -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:07:17)

Ti  pa imaš res veliko časa-jaz je ne bi napisala ker mi je to totalno brezveze tudi mi nikoli ni še na pamet prišlo kaj takega, saj si z mojim že od začetka čisto vse deliva [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:10:19)

Poudarek  je na ČE.
Pa ne sprašujem zase ali za koga drugega.

Maxica -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:14:00)

Pojma nimam. Oba sva v zakon vstopila s tako malo premoženja, da ne bi bilo omembe vredno.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Če bi bila pa dovolj bogata, pa seveda svoje imetje, ki si ga bi do takrat sama "pridelala". Verjetno nepremičnine, avte, ipd. K sreči nimam teh problemov.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Marogica -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:32:48)

Popisala bi najino premoženje pred poroko in v pogodbo dodala, da se deli vse, kar je bilo ustvarjeno v zakonu, da se deli na pol.
To je čisto na splošno, kaj pa vem, se v to nisem tako poglabljala. Se pa mi ne zdi neumno, ta predporočna pogodba, ker se pač nikoli ne ve. Dokler si v zakonu je vse OK in je vseeno, od koga je kaj,  v primeru ločitve se pa gleda na vsako žlico.

Anonimen -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:46:02)

S pogodbo ali brez nje - premoženje ustvarjeno pred poroko in posebno osebno premoženje se ne deli.

Predporočne pogodbe v tujini ponavadi vsebujejo kaj kdo od zakoncev od (skupnega ustvarjenega ali posebnega osebnega) premoženja mora dati drugemu zakoncu ob razvezi/razhodu. Ponavadi so noter navedeni tudi pogoji zaradi katerih je nastala delitev premoženja/razhod/razveza. V večini primerov se že določijo tudi obveznosti do potencialnih otrok. Včasih (če so prav perverzni pa še število otrok in podobne fore.

Meni se zdi to perverzno - kar se otrok tiče pa tega. Drgač za premoženje je ok.

Čeprav naša zakonodaja je baje dost prijazna do žensk oz. šibkejše polovice. V tujini temu ni tako. Enako pri nas ni krivdnih razlogov na podlagi katerih bi se zakonska zveza razvezala (po anglosaksonskem pravu pa ja). Sicer bodo to itak pravnice bolj vedele...tko da ... I rest my case.

Jančika_ -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 19:57:46)

Jaz bi hotela imet napisano, da je VSE moje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Ne vem, meni je to čisto tuje. Nimam kakih moralnih pomislekov, samo zdi se mi, da se dva normalna človeka lahko v primeru ločitve bolj ali manj vse lepo dogovorita, če sta pa usekana (ali vsaj eden od njiju), potem pa tudi predporočna pogodba ne pomaga - si že eden najde kakega hudičevega odvetnika, ki spodbija to ali ono....

Naja31 -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 20:26:12)

Jaz bi jo.
Zakaj?
Zato ker je vse kar imava v bistvu "moje", v smislu, da je vse moja dediščina, ki  sem jo dobila od mojih staršev, ki sta umrla ko sem bila stara 18 let.
Tudi če greva kdaj narazen, me ne skrbi, saj lahko za vse dokažem, da je bilo moje še pred sklenitvijo zakonske zveze, tako da se to ne deli na pol.
Verjetno bi drugače razmišljala, če bi bila "šibkejši člen" v zvezi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 20:45:45)

Podpisala bi jo samo z nekom, ki bi imel bistveno več premoženja od mene.

Zahtevala bi 2/3 premoženja, ustvarjenega v zakonu. Kar je več kot polovica predstavlja odškodnino za čas, porabljen za vzgojo otrok; čas, v katerem je on vlagal v razvoj kariere, poslovnih stikov,....jaz pa sem "prala plenice".  Ambiciozni bogataši imajo običajno tudi statusni simbol z vsaj tremi otroci. Mogoče je še 2/3 malo, pri treh otrocih?

Gina -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 20:54:05)

Kerensa, nisem zihr, da imaš prav. Tip od ene moje frendice je hotel predporočno pogodbo. Pa ne zato, ker bi se bal, da bi mu kaj odnesla, kar je bilo že prej njegovega, ampak zato, ker ima on zelo visoke dohodke in se boji, da bi mu žena v primeru ločitve odnesla polovico tistega, kar bosta skupaj ustvarila, ker bi bilo zanj grooozno.Umrl bi. Logično da se lahko na take sorte tipa veže samo ženska, ki ji materialna varnost veliko pomeni in zato ga je tudi na nek način razumela, da je to hotel, ker bi ona ob istih lastnih finančnih razmerah hotela od njega enako.(Pa v bistvu niti ona ne služi švoh) in je v končni fazi, kljub upiranjem podpisala. Totalna beda. Jaz s takim tipom ne bi mogla imeti nič, če bi že v predpripravah razmišljal, kako se bo ločil. POleg tega si potem denar delita procentualno, stroške namreč in vse ostalo. Da ne bi kdo preveč plačal. V bistvu so meni take sorte ljudje prej cimri kot partnerji. Jaz ne bi mogla takega človeka spoštovat, v bistvu bi ga prezirala, ker je odvisnik od denarja.

In odgovor: Jaz ne bi podpisala predporočne pogodbe niti slučajno. Ne čutim potrebe.

Anonimen -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 20:57:11)

Predporočno pogodbo pravzaprav lahko v SLO napiše in podpiše vsak par. Tudi notar jo bo overil, vendar z žigom na pogodbi, da "ne odgovarja za vsebino sporazuma". Kajti predporočna pogodba se v SLO lahko, zaradi zakonov, kakršne imamo, obravnava samo kakor sporazum.
Na sodišču pa ta papir nima nobene pravne podlage in je zato neveljaven. Sodnik razdeli premoženje po zakonitih kriterijih. Vse, kar sme, je to, da sme upoštevati voljo zakoncev, če se s tem oba strinjata.
Če se pa ne več in predporočno pogodbo izpodbijata, je pa seveda takoj sranje.

Gina -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 21:31:44)

Kaj pa vem, kerensa.....če je ta tip šel k odvetniku, da mu je on to sestavil, pa če ima ta tip takšno plačo vsak mesec, kot ti v celem letu...bodi brez skrbi, da bo ta pogodba v primeru ločitve šla na nek način že skozi čez naše sodne mline.....Vsaj meni se tako zdi.

Anonimen -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (8.5.2006 22:26:41)

Seveda bo šla. Ker bo, če ne drugega, gospa prisiljena v to, da reče, da je to sporazum.
Tako gre vse skozi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Naja31 -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (9.5.2006 12:02:18)

Gina, Kerensa ima prav. Predporočna pogodba po naši zakonodaji nima nobene veljave. To kar sta se dogovorila pa bo obveljalo samo če se oba zakonca potem tudi na sodišču strinjata s tem dogovorom, pa še to če se bo sodnik strinjal. Minimalnemu deležu ki ti pripada po zakonu se ne da izogniti, tudi če je tak dogovor.

dory -> RE: Če bi napisale predporočno pogodbo... (10.5.2006 18:25:53)

Tale predporocna je kr kul zadeva...jst bi jo tud hotla met...itak bom tko delala,da bom na svoje in bo vse moje, ce se bom kdaj zenila,nej bo pa crno na belem,da se v primeru,ce bi se kej zastrikal tocno ve kako in kaj, da se dec ne bi kej sel.....

Stran: [1]