Anonimen
|
Informacije iz prve roke,iz porodnišnice Mb,kjer sem imela prakso.:) 0. Da grem rodit brez klistira in brez britja, to se da opravit doma. Če za porod ne boš čakala v porodnišnici,ali ne bo urgenten,se lahko brez skrbi obrijeta doma.Klistira v Mb porodnišnici ne delajo,lahko pa,preden greš v porodnišnico s popadki,spiješ kakšen odvajali čaj ali sirup(Prorectal),ins e tako sama sčistiš doma in dam prepoveš dajanje klistirja. 1. Da nočem, da se z so-rodnico gledave in želim imeti potegnjeno zaveso.V Mb porodnišnici so vse vse,razene ene porodne sobe,eneoposteljne,tako da ne vidiš,niti ne slišiš sorodnice.Želje glede enoposteljne sobe drugje seveda lahko izraziš tudi sama,če je soba na voljo. 2. Če bom pri močeh, roditi stoje.Za porod stoje se je treba psihično in fizično pripravljat skozi celo nosečnost.Izjemno zaželjena je masaža presredka,ker lahko pride do epizetiomijske raztrganine,saj prerez presredka skoraj ni mogoč.Pred porodom je treba izraziti željo in se dogovoriti z babico. 3.Če se porod ne bo končal po 6 ur. da mi naredijo carskega (1x sem rodila v 1,5 uri.).Ko je otrok že v porodnem kanalu,se carski rez ne more več narditi.Željo za carski rez lahko izrazite sami pred porodom(proti koncu nosečnosti svojemu ginekologu),med porodom pa se carski rez dela izključno pri indiciranem patološkem CTG-ju,pri nenapredovanju poroda,...če to naroči zdravnik!!!Na željo porodnice je to skoraj nemogoče(pridobite informacije pri kakšnem porodničarju ali babici). 4. Da mi bo mož močil presredek z kamiličnim čajem in da mi v sramno zunanjo ustnico dajo lokalno anestezijo (od prvega poroda imam hude brazgotine in prišit živec, tak da se niti še sedaj ne morem pelat z biciklom).Po dogovoru z babico ti lahko mož moči presredek,če tako želiš.Če bo prišlo od prereza presredka,ti porodničar pred šivanjem mora aplicirati lokalni anestetik.Brazgotine in prišit šivec nimata nič s aplikacijo anestetika. 5. Da mi dajo tekočino za piti (prvikrat sem tako dehidrirala, da so me dva dni k sebi spravljali in sem jim padala v nezavest prav od dehidracije).Tekočina se lahko pije,vendar le v manjših tekočinah,ker porod lepše napreduje,če je mehur prazen.Zato priporočam pitje tekočine po požirkih in močenje ustnic in ust s kamiličnim čajem(zmanjša žejo). 6. Da me v primeru raztrganin šivajo takoj po porodu in ne po petih urah.Mislim,da imaš od tukaj ti brazgotine in prišit živec.Vsekakor vztrajaj pri tem,da te takoj zašijejo in bodi glasna-vsekakor gre za tvoje telo in le ti boš imela posledice,če ne bo vse tako,kot mora biti. SREČNO!!! PS:Če te zanima še kaj,se le oglasi na mojem ZS-imam nekaj izkušenj in s temi ti lahko pomagam,kolikor morem!
|