premalo mleka (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


livia -> premalo mleka (27.4.2006 18:44:24)

Naj vam napišem svoj problem in vas hkrati prosim za nasvet oz. vaše izkušnje.
Naša punčka je stara 18 dni. Odpustna teža je bila samo 2650g. Že v porodnišnici sva ostali 4 dni notri, ker je zgubila na teži. Sicer se krasno doji, sesalni refleks čudovit, vendar mami nima dovolj mleka, da jo nahrani. Patronažna je rekla, da morem dodajati, ker premalo pridobiva na teži. Dojiva se na 2-3 ure, iz obeh dojk, potem ji dam pa še dodatek. Po dojenju si še črpam mleko (zgolj kot stimulacijo), čeprav v celem dnevu črpanja naberem 10-20 ml.
Zelo rada bi polno dojila, saj si ne predstavljam, kako na kak celodnevni izlet z vsemi dodatki in potrebno pripravo zanje.
Ali je imela katera podobne težave, pa je mleko čez čas vseeno prišlo, ali mi svetujete naj se sprijaznim, da bom skoz dodajala?




Seven* -> RE: premalo mleka (27.4.2006 18:50:04)

Livia pozdravljena! Vecina ti bo dala nasvet cimvec pristavljaj in to dejansko drzi, sicer to se nujno ne pomeni, da bos imela mleka dovolj, ampak lahko pa je to trajna resitev! Ne dojit na 2-3 ure. Pristavljaj po otrockovi zelji, lahko tudi na eno uro. Vlezi se z dojenckom in ga pristavi, naj vlece, cetudi vlece v prazno. S tem bos stimulirala produkcijo. Spij 2-3 litra tekocine, cimvec pocivaj, lahko samo lezis in beres. Koliko ti pac omogoca dnevni ritem. Ce imas moznost pusti gospodinjska opravila drugim. Predvsem pa, sprosti se in se ne sekirat. Psiha marsikaj naredi.. Z mocno zeljo se da marsikaj narediti! Pa vso sreco!! Pisi kako vama gre..




livia -> RE: premalo mleka (27.4.2006 19:20:23)

Seven, pijem kot nora, sekiram se tudi ne več toliko, počivam pa mogoče premalo. Žal so in tašča in moja mama daleč stran in sva prepuščena sama sebi. Ne vem kaj bo drug teden, ko se moj vrne v službo. Jaz bi dojila non-stop, samo kaj, ko moje dete spi in jo tako zbujam na 2-3 ure.
V sredo imam prvi pregled pri pediatru in upam, da mi bo znal kaj pametnega svetovati.




Seven* -> RE: premalo mleka (27.4.2006 20:03:54)

Ko ti bo visela na dojki jo malo po bradici bozaj, pa malo po lickih, pa malo jo jezi, da bo cimvec sesala. Eni otrocki so ful zaspancki in kar zaspijo na dojki. Jih je treba malo prebudit. Cimvec naj aktivno sesa, kakorkoli bos pac to dosegla..




renan -> RE: premalo mleka (27.4.2006 21:08:25)

Se pridružujem nasvetom od Seven. Poskusi še to, da jo potem, ko sprazni obe dojki, še enkrat daš na prvo. Sem nekje zasledila, da bi se tako naj tudi stimulirala produkcija mleka. Previjaš jo lahko pred podojem, da se mala zaspanka bolj razbudi.
Vprašaj pediatrinjo, če ima patronažna prav, ker nekatere kar napeljujejo na dodatke. Tudi mene je moja strašila...

Srečno,
Renan




renan -> RE: premalo mleka (27.4.2006 21:14:04)

Še nekaj: če bo kdo od tvojih znancev šel v tujino, obstajajo tudi homeopatska zdravila za povečanje mleka, npr.: acidum phosphoricum ali lac defloratum.






mehurčica -> RE: premalo mleka (27.4.2006 23:49:04)

Livia, vztrajaj, sploh če ima tako dober sesalni refeks. To je zelo dober znak. Tudi jaz sem imela na zečetku težave, niti nisem vedela kako ga ore prav pristavit..itd. Jokala, ker sem mislila da mi zmanjkuje mleka... otesem pa brala na MON nasvete o dojenju in mi je uspelo. Pri meni je bil še problem z izcejanjem in sem si vsake toliko stisnila Syntocinon v nos da je bilo pote lažje-mislim,da je bil na začetku bolj problem izcejanja to da se nisem mogla sprostit. Pozneje se mi pa tudi ni izcejalo tako da sem bila v bistvu eno leto vsake toliko na robu mastitisa.

Mogoče bi tudi tebi kaka stvar za izcejanje pomagala, vsaj sedaj na začetku, ko si še bolj vsa napeta. Sem pa jaz imela kar probleme, da so mi to pozneje dali-ko sem prišla k ginekologinji(v porodnišnici so mi dali takoj, ker sem imela hude probleme).


Če pa res ne bo šlo, se pa ne sekiraj preveč. Vsaj vedela boš, da si dala vse od sebe. Moja prijateljica je hčerki 9 mesecev dajala en obrok svojega, ostalo adaptirano. Tudi to je nekaj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




TONČI. -> RE: premalo mleka (28.4.2006 9:44:12)

Če ti nikakor ne bo ratal po zgornih navodilih pa prosi babco da ti predpiše tablete TAMETIL. Te tableta dajejo v porodnišnici za nastajanje mleka. Jaz sem ga po operaciji skoraj izgubila, pa sem to mal jedla, je pa spet nastal.




livia -> RE: premalo mleka (28.4.2006 12:42:08)

Tamala ni zaspanka, če je mleko zelo aktivno sesa. Tametil pa jemljem že od odpusta iz porodnišnice, pa se mi je na začetku zdelo, da malo pomaga, sedaj pa nimam več tega občutka.
Najprej sem dodajala samo pri popoldanskih in nočnih obrokih, sedaj ji morem pa skoraj vsakič dat dodatek, tako da imam feeling, da imam vsak dan manj mleka.
 




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (28.4.2006 15:46:48)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




cmokec -> RE: premalo mleka (28.4.2006 15:55:45)

Jaz bi ti pa svetovala, da poslušaj vse nasvete na tej strani pred menoj. Trudi se za mleko, a se pripravi, da bo kdaj treba tudi dodati. Svetujem ti le, da prvo dojiš iz obeh dojk kar se da, nato pa šele dodaš po steklenički. Obvezno prvo dojke pred dodatkom, da boš stimulirala nastanek mleka. Tako stimulacije ne bo manj, otroček pa bo sit.
Jaz sem občasno dodajala zadnji obrok pred spanjem do 1,5 mesecev, nato pa je steklo polno dojenje.  Ker pri nas je jokala, če se ni čisto najedla in je od dodatka po dojenju popila od 20 - 50 ml.




Stran: [1]