pravice mamic (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

metaa -> pravice mamic (27.4.2006 16:48:57)

LP!
Baje obstajajo za mamice neke pravice, med drugim so baje zaščitene, če te hoče delodajalec odpustiti. A katera kaj več o tem in podobnih pravicah ve oz. ali mi lahko napišete kako povezavo, da si sama o tem preberem. Priznam, da sem v tej smeri čista nevednica. Znano mi je le to, da lahko do otrokovega tretjega leta delaš le polovični delovni čas. A je še kaj pomembnega oz. omembe vrednega?
Hvala za vsakršno pomoč ali napotek. Pa lepo se imejte!

Gina -> RE: pravice mamic (27.4.2006 17:15:00)

To moraš pa pogledat v vašo kolektivno pogodbo (za vašo dejavnost). Najprej v širšo kolektivno pogodbo, za širšo dejavnost (npr. za negospodarstvo ali za gospodarstvo), potem pa še v kolektivno pog. za vašo dejavnost (npr. za zdravstvo, za šolstvo...za ....).

Načeloma je pa tako, da te do otrokovega 3. leta ne smejo prisilit, da delaš nadure (razen če v to ti privoliš), niti ne smejo zahtevat od tebe, da delaš nočne (spet razen če v to ti privoliš). Če si mati samohranilka, se vse to podaljša do otrokovega 6. leta. V praksi večinoma delodajalci to ne upoštevajo ali pa se delavke ne postavijo zase, kadar delodajalci to od njih hočejo.

V primeru, da te hočejo odpustiti, ker imajo presežek delavcev, morajo narediti posebno točkovanje, v katerem dobiš nekaj pik, če si mati samohranilka, ali pa če imaš 3 mladoletne otroke.

Drugih pravic, kar se otrok tiče, se zdaj ne spomnim na pamet.

tinatona -> RE: pravice mamic (27.4.2006 17:52:59)

Od kdaj pa samohranilke lahko delajo pol. del. čas do 6.ega leta?

Kakor jaz vem to velja za mamice ki imajo vsaj dva otroka - pa še to velja do 6.ga leta prvega otroka.

Gina -> RE: pravice mamic (27.4.2006 21:30:16)

Ja pa saj nisem pisala o polovične del. času. Pisala sem o tem, da te ne smejo prisilit, da delaš nadure, če si mati otroka, ki še ni star 3 polna leta. Se pravi delaš samo normalni delavnik in nič več. To isto velja, če si mati samohranilka, do otrokovega 6. leta. Se pravi nič nadur - seveda razen če se sama tako odločiš.

tinatona -> RE: pravice mamic (28.4.2006 11:24:41)

Hej!

Hvala za razlago Gina. Si bom zapomnila, saj sem samohranilka in mi bo to prav prišlo.

LP Tina

Stran: [1]