Madifi
|
Pozdravljeni, Vidim da ze dolgoooo na temo disleksija ni nobeden nic napisal. Upam da je potem taksnih otrok malo. Namrec jaz imam oz.sumim pri svojem otroku prav na to posebnost. Rodil se je 2 meseca prezgodaj vse je bilo ok razen tezave z dihali. Do 3,4 leta je imel grozne tezave, cuval se je doma ko je potem zacel iti v 1r tezave so se ponovile. Posledica je da je vec bil doma kot v soli, za solo se ni zanimal nikdar, za razliko od 1 leto starejse sestrice. Potem je v 1 r uciteljica pripisovala temu da se je prezgodaj rodil da je se razigran da je pogosto bolan... In jaz. V 2 r so se zacele tezave z branjem, pisanjem, sicer lepo pise ampak pocasi in prepisova je z table dela tezave, matematika obup. Je v podaljsanem bivanju do 14 h. Zdej je 3 r. V 2 r je bil pri psihologinji v soli reseval neki test o ucnih sposobnistih otroka in po tem kaksni morajo bit odg.je padel.( recimo vprasala ga je kaj so rdeca pa modra, odgovoril je vijolicasta, namesto da so to barvice, ogoce pretiravam ampak za mene je taksen otrok brihten ker je odgovoril visji nivo odgovora) Je omenila ucno pomoc otroku , nudi ga drzava brezplacno. Povedala sem ji koliko truda jaz vlozim vsak dan z njim, se psihicno sem se sesula pred njo( razjokala). Rekla sem da me za mojega otroka nic ni sram, pomagajmo mu vsi koliko se le da. Cele pocitnice bral, vsak dan, kupe knjig nosili na plazo, berilo od sestrice od 3 r. Ucili ga vpostevanko da mu ja bo lazje. Na konc 2 r. Je zacel sele zlogovat besede, uciteljica me je tako vesela sredi pouka poklicala da je skoraj skakala od veselja. Evo sem rekla bo se moj trud splacal. Tukaj je se danes. Nima pojma kaj je prebral. Textne naloge pri matematiki obup. Uciteljica v 2 r mu je na kontrolki prebrala ker sem bla jezna ker je enkrat dobil 2 a vem da je znal to za 5. niso bili racuni. Zdej ima tudi angl. za oceno ne vec tako kot lank poskusno, bojim se kako bo. Je ubogljiv, kot kaksna puncka priden. Zelooooo deloven, znajdljiv.... Imamo trg.z pohistvom doma , vcasih pride z kako idejo ven kok bi on kaj naredil da moj moz ki je zeloooo znajdljiv razmislja z svojo glavo, rece mali ti si genij. Samo delo ga zanima, nikoli ne bo rekel da je zmatran. Ko recem da je treba zdej malo brat, takoj mu se spi, zeha, se praska mi ima veliko nujnega za povedat. Ko se sesujem mu recem ne bos se vec tablice ni igrice ni risanke dotaknil, me uboga. S tem nimam tezave. Ampak naloge v soli ne naredi ker jo nezna, sram ga je vprasat, uciteljica potem iz PB. rece da "spet" ni hotel delati nalogo, potem pride domov jaz se jezim, kricim, jokam, on poje kosilo in gremo delat nalogo, obupno dolgo traja. Takoj potem gremo vadit branje, po ta novem tudi vpostevanko. Ko se obrnem je ura 20-21 h zvecer. Ker sem zmatrana zjutraj pregledam vse zvezke, ugotovim da kaj ni, delamo zivcno do 7:15, ker se pouk zacne 7:30. Zivimo v Kocevju, lani je mel eno psihologinjo ki mu je res potrpezljivo pomagala se naucit zligovat, zal je na porodniski.imamo eno ki pomaga uciteljici v PB. prek javnih del, naj mi bog odpusti ampak ta se se nezna niti umit, racune preverja za 2r na kalkulator. Skratka in uciteljici v 2in 3 r. sem povedala da mi zenska ni vsec. Z stroko nima veze. Primer srecam jo pred solo in recem vi berete z mojim otrokom, dajte mi povedat kok napreduje, je rekla: vas otrok ne zna brat, se je obrnila in to je bilo to.sem bila zgrozena. Zdej na 1 rod.sestanku ostanem z uciteljico in ji recem da sumim na disleksijo, ok je rekla je mogoce, se bo pozanimala prek koga poslat otroka na testiranje v lj.prek sole ali zdravnika. Zdej ko berem na internetu simptome otroka z disleksijo ima cist vse to. Razen da ga moti bel papir nisem ugotovila se bom to probala. Nimam nekega znanja kako mu pomagat, mislim da nimam niti zivcov, ne vem kje naj dobim materijal kako ga v prvem redu naucit brat. Probala sem z pasteto po kruhu pisat, napisat list kje lahk dobi bombon ce tole prebere, kaj mislis kaj tukaj pise, prebrat zacezek zgodbe , ga vprasat a te zanima kaj se je potem zgodilo, nic. Samo me gleda z zalostnimi uckami in prosi naj mu dam cim manj za prebrat...razmisljam da sem jaz totalno nesposobna pa da bom se popoldan placala eni brezposleni uciteljici da ga kaj uci, ... Ne vem. Vem da ne morem vec tako.Dobro je da je ta mala tako skoraj samostojna da se se z njo ni treba prevec ukvarjat. Hitro kapira, samo je lena. To hitro razcistim. Sem dokaj stroga mamica in otrok mi ne hodi po glavi. Imamo red. Ko zgubim se tist kancek potrpljenja grem k tasci ko je takoj zraven in ga pol ona vzame se malo v roke glede branja. Vcasih mi tako prav pride. Zlata je ker mi pomaga, ceprav ima svoje delo.zdej je dotacal do 3 r.bojim se da ga ne bo naredil, ni niti to konec sveta, ce bi vedela da bi blo boljse, ampak sem sigurna da bi bilo cisto enako.za bralno znacko skupaj prebereva zgodbico in mu potem jaz recem kaj je notri da zba uciteljici povedat. Ta mala ko maj kaj za napamet naucit ze domov pride da jo zna, on pa nikakor v glavo pa nikakor.ona je nadarjena za glasbo in umetnost, zelo lepo rise kar imamo vse to tudi v druzini. On nima tega daru.je prav fantovski, racunalnik obvlada v nulo ceprav ne ve kaj pise, pa kaj sestavljat... Pa bilo katero delo da se nekaj dogaja... Prosim, da mi kdo svetuje kaj naj naredim, ali mislite da imam prav glede disleksije, vse to kar je nasteto da otroci z disleksijo delajo vse je to pri njem. Vesela bi bila ce bi tsko kot eni tukaj imel dobre ocene, rad se vsedel za knjigo tudi ce mu ne gre... Ampak z nicemer od tega nimam srece....prosim pomagajte mi.!!!!!!! Hvala vsem!!!!!
|