Zmanjšana preživnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Zmanjšana preživnina (20.4.2006 18:54:59)

Situacija je taka:

bivši mož, kljub temu, da je brez službe, plačuje 26.000 na mesec za otroka starega 5 let.
Zdaj, po več kot enem letu, me je prosil, za zmanjšanje preživnine. Na sodišču je dogovorjena v tej višini.

Zanima me, kakšne imam pravice, če on kar naenkrat začne nakazovati samo 20.000 ali 15.000?
In koliko časa traja, da dobim povrnjen denar oz. da njega začnejo terjati?

Hvala za odgvore!

karmy -> RE: Zmanjšana preživnina (20.4.2006 20:03:37)

na csd pejt, da ga povabijo na razgovor, če se ne bosta mogla dogovort, pa kar na sodišče in tožit! 26.000 je ful majhna vsota za otroka, ki zmeraj veliko potrebuje... vendar! je odvisno kakšno je tvoje finančno stanje? če se tistih par tisočakov ne bo poznalo, se ne bi bunila na sodišču... če pa ti veliko pomeni, in si v finančni stiski, pa kar v boj 

Anonimen -> RE: Zmanjšana preživnina (20.4.2006 22:54:31)

Sam od sebe si zneska preživnine ne more zmanjšati. Lahko sicer sam od sebe začne nakazovati manj, vendar je to kaznivo. Če on želi doseči zmanjšanje preživnine (npr. zaradi lastne finančne stiske), mora vložiti predlog. Samo zaradi brezposelnosti mu ga bodo težko odobrili, ker na sodišču brezposelnost ni opravičljiv razlog. In na CSD-ju tudi ne.
Če pa sam od sebe začne nakazovati manj, pa lahko ti tretji mesec (se mi zdi) vložiš tožbo za izterjavo neplačanega dela preživnin. To se vleče, sploh pa, če mu nimajo česa vzeti oz. zarubiti. In če ti plačuje 15.000 SIT, prav tako ničesar ne dobiš od Jamstvenega sklada, saj oni plačujejo samo razliko do zneska 15.910 SIT.

mufek -> RE: Zmanjšana preživnina (21.4.2006 8:55:18)

Boš še jaz nekaj vprašala tukaj glede preživnine kako je, če je oče nezaposlena oseba ali mi on plačuje preživnino ali preživninski sklad ?

Anonimen -> RE: Zmanjšana preživnina (21.4.2006 8:56:55)

On. Če pa ti je on ne, potem jo dobiš od preživninskega sklada. Na skladu pa potem terjajo njega. Zanj je to bistveno dražje, kakor če bi dajal direktno tebi. Poleg tega gre to tudi v izvršbo. Zarubijo mu lahko tudi stanovanje.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.4.2006 9:09:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Anonimen -> RE: Zmanjšana preživnina (21.4.2006 9:14:09)

To, da imaš ti drugega partnerja, ne vpliva na to, da mora bivši za svojega otroka plačevati preživnino. Kajti otrok je še vedno njegov in ne od tvojega partnerja. Pa tudi služba na to ne vpliva, saj je preživnina otrokov dohodek. Da se urediti edinole zmanjšanje ali zvišanje preživnine  v primeru spremembe finančnega stanja družine, ukinitve pa ni do otrokove polnoletnosti ali dokler se redno šola. Tvoj novi partner pa ni otrokov oče, četudi je tvoj mož. Razen, če ga posvoji. V tem primeru ti preživnina od dejanskega očeta ne pripada več.

Stran: [1]