nadure in nadomestilo za čas porodniške (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

kapesanta -> nadure in nadomestilo za čas porodniške (10.4.2006 15:14:35)

Ali mogoče katera ve, kako se upoštevajo nadure pri izračunu za nadomestilo za čas porodniškega dopusta?
Ko sem še delala na plačah so se vpisovale (glede na zakonsko omejitev) v rubriko fond ur in v bruto znesek in me ni zanimalo kako to vpliva na izračun [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].
Ali kaj veste, če se mogoče preračuna bruto dohodek na uro in je zato ne vplivajo na višino ali pa se obračuna glede na celoten bruto in ne glede na ure.

Anonimen -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (10.4.2006 22:52:56)

Porodniška se izračuna na podlagi povprečja zadnjih 12-ih izplačanih neto plač. Ne glede na to, kaj je šlo v "netto" rubriko. Kolikor jaz vem.
Če ste pa nadure kompenzirali s prostimi dnevi, pa to nima s porodniško nobene povezave. Plačilna lista je podlaga.
Če sem te sploh prav razumela...

kapesanta -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (11.4.2006 10:03:13)

ne čisto.
Na obrazec, ki se ga izpolnjuje v obračunu plač je poleg bruto zneska plače potrebno vpisati tudi število ur, ki jih opraviš v določenem mesecu. Zanima me pa zato, ker ne vem, kako bi bilo zame ugodneje - nadure izpračati kot nadure ali pa kot stimulacijo.
Primer: za 176 ur je bruto 300.000 (20 nadur je izplačanih kot stimulacija) - na uro pride 1.704,54. Če pa so nadure izplačane kot nadure pa je za 196 ur (20 zakonsko dovoljenih nadur) še vedno bruto 300.000 - zdaj pride višina urne postavke le 1.530,61. In v primeru izračuna nadomestila iz mesečnih bruto zasluškov na uro bi bil izračun nižji.
Če pa se upoštevajo le bruto zneski plač, število ur pa je le za kontrolo, potem pa je vseeno, ali so nadure izplačane kot nadure ali pa kot stimulacija.
Pa ne me takoj napadit, da se nadure po zakonu izplačujejo le kot nadure, ker to vem - pri kolegici imajo tako prijaznega šefa, da je rekel naj preveri kaj je zanjo ugodneje (JST BI TUD TACGA ŠEFA MELA - no ja, prvo moramo začeti izplačevati nadure [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] v denarju, zaenkrat jih lahko le koristimo, če jih že slučajno pridelamo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image])

Barbs -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (11.4.2006 10:19:58)

Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki  v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta.
Če je osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo plača, se kot osnova v posameznem mesecu upošteva bruto plača, od katere so bili obračunani prispevki. Delodajalec na obrazcu Priloga št. S-6 – podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki navede tudi datum izplačila plače za posamezni mesec.

Torej se upošteva je plača, ker od nadur nihče ne obračunava prispevkov.

kapesanta -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (11.4.2006 10:33:22)

noup - od vseh opravljenih ur (rednih, nadur, praznikov, dopustov, bolnišk...), stimulacije in drugih dodatkov na plačo (kar je določeno v ZDR: dodatek na nočno, praznično, izmensko... delo, dod. za minulo delo) - se pravi od celotnega bruto zaslužka se plačajo prispevki v skupni višini 22,1%. Ne plačajo se od ostalih dodatkov kot je malica, prevoz, potni stroški ipd. ki se prištejejo neto izplačilu. Govorim le o splošni plači, ki velja za večino smrtnikov (invalidska podjetja imajo malo drugače).

kapesanta -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (11.4.2006 10:40:12)

Navedbe iz Zakona o družinskih prejemkih poznam - samo žal sem že prevečkrat opazila, da potem kakšen podzakonski akt ali pravilnik, ki podrobneje določa določbe iz zakonov kakšno stvar malo drugače razloži, a še vedno v mejah določila zakona. Recimo navedba, kako se izračuna povprečna osnova ne piše.
Po vsej verjetnosti je to res celotni bruto znesek in število ur ni važno, nisem pa sigurna. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (11.4.2006 10:49:13)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (11.4.2006 10:53:38)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Tasika -> RE: nadure in nadomestilo za čas porodniške (12.4.2006 23:08:22)

V osnovo gre celotni bruto: osnovna plača, nadure, stimulacija, celo 13. plača. Tako je šlo mojemu za očetovski dopust.
Ne upoštevajo pa se nadomestila za prehrano, prevoz, za ločeno življenje, terenski dodatek,...

Stran: [1]