Anonimen -> RE: slabšanje vida (10.4.2006 18:55:16)
|
Obstaja več vrst operacij kratkovidnosti (lasik je najnovejša). Katero se bo uporabilo je odvisno od stanja oči in višine dioptrije, kar se določi na pregledu. Sicer se operacijo lahko naredi tudi, če se dioptrija slabša, vendar to ni dobro, ker se potem dioptrija lahko še naprej slabša, namesto da bi se ustalila pri nuli. Zdravniki priporočajo, da dioptrija miruje vsaj dve leti. Laserska operacija kratkovidnosti je pri nas samoplačniška, ker naj bi pri tem šlo za lepotno operacijo (kar mi je čista bedarija, ker mi nobeden ne bo rekel, da pri dioptriji - 13 brez optičnih pomagal lahko normalno funkcioniram in da bi mi šlo z operacijo samo za lepoto. Čista bedarija, pa tudi če se gre za manjšo dioptrijo. To je določen hendikep, ne pa lepota). Pri nas so vrhunski strokovnjaki na tem področju Irman iz Žalca, Morela iz Ljubljane in Šalamun iz Vrtojbe ali Šempetra pri N. Gorici. Za operacijo je pomembno tudi, kakšno je stanje očesnega ozadja )mrežnice). Ta mora biti nepoškodovana in kolikor vem, na njej ni bilo smelo biti operacij (npr. zaradi odstopa mrežnice). Priporoča se, da se operacija opravi pri ženskah po končani rodni dobi, ker se lahko vid v času nosečnosti ali po porodu poslabša. Vid se drugače slabša nekje do 25. leta, potem pa se dioptrija postopno umirja oz, se vid počasneje slabša.
|
|
|
|