mleko-ne izdelki iz mleka-da (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


mujcek -> mleko-ne izdelki iz mleka-da (7.4.2006 18:23:25)

Meni nikakor ni jasno, zakaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] naj ne bi dajali navadnega oz. alpskega mleka pred dopolnjenim enim letom (ali še pozneje), če pa kolikor vas berem lahko jogurte, pudinge in ostale podobne zadeve jejo že pri 7 mesecih. Saj pa npr. jogurt ni narejen iz adaptiranega mleka???!!!

A mi lahko kdo razloži, zakaj pa potem samo mleko ni zdravo??????????




*goldfish* -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (7.4.2006 19:45:43)

Da mleko ni "zdravo" pred 1. letom, tega nihče ne pravi. Ima samo preveč beljakovin in mineralov, manjkajo pa mu železo in vitaminov, ki jih otrok nujno potrebuje.

Če pa malo pobrskaš nazaj, pa boš našla različna izkustva mamic, kdaj so začele dajat svojim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  mleko.  Ene pri 6m, druge pa po 1. letu. In mislim da tako prvim in drugim otročkom ne manjka nič.

To je čisto na tvojem kdaj boš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  dala navadno mleko, čeprav je v knjigah in pediatri zagovarjajo da po 1. letu.




Seven* -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (7.4.2006 20:28:28)

Lej. Meni se zdi najbolj logicna primerjava grozni sok - vino - kis. Vse je istega porekla, a vseeno zeeelooo drugacno. Podobno je pri mleko in mlecnih izdelkih. Mlecni izdelki imajo pac drugacno sestavo. Glavni vir hrane je v tem obdobju se vedno mleko, kravje mleko pa je neprimerno, ker je za tako malega otroka "tezko", vsebuje premalo zeleza in nasplosno primerno za telicka in ne za dojencka.




daša -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (7.4.2006 22:28:49)

Ja, Seven je krasno napisala. Bravo Seven za res originalno in lahko razumljivo primerjavo. Čeprav je res tako, jaz sem prvemu sinu (pred devetimi leti dala navadno-ne alpsko mleko pri dobrih 5. mesecih, mu je veliko bolj pasalo kot Aptamil (ni bil dojen), pa je vse OK. Ta malega (star 2 leti) sem do enega leta dojila, potem sem mu dojenje zamenjala z alpskim mlekom (2x dnevno). Mlečne izdelke pa sem začela dajat tam pri 7-8 mesecih. Nikoli ne veš, je pa baje večja verjetnost za alergijo če prezgodaj daješ kravje mleko. Saj če ni nič narobe, je  vse v redu, če se pa slučajno zadeva zakomplicira, ti je pa najbrž pošteno žal. Se pa vsaka mama odloči sama, na to pa vliva več okoliščin (ne samo finance, našemu ta starejšemu fantu npr.  Aptamil sploh ni pasal, je bruhal ful, pa v bistvu ga sploh več ni hotel pit - smo ga dobesedno posiljevali z njim in smo največ zaradi tega šli (po nasvetu starejše patronažne sestre) NA NAVADNO (ne alpsko) mleko.




skuštrana -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (8.4.2006 10:40:17)

Evo, Seven i je super pojasnila. V mleku so drugačne beljakovine, ki so za dojenčke neprebavljive oz. zelo težko. V mlečnih izdelkih pa so te beljakovine že spremenjene in lažje prebavljive. Tako laično rečeno (čeprav sem iz živilskega foha, sem že mal ven padla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] )
Je pa res, da pač vsak naredi tako kot se mu zdi prav. Mi smo naši začeli dodajati navadno mleko pri 10 mesecih, ker ni prenašala nobenega dodatka ( je dobila drisko, pa vneto rito, pa izpuščaje,...) Z navadnim mlekom je bilo pa vse ok. 




mujcek -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (8.4.2006 12:03:09)

No hvala za pojasnilo; saj ne da bi hotela dajat npr. alpsko mleko že sedaj ampak pač mi ni bilo jasno zakaj ostale izdelke lahko papcajo toliko prej!

Seven res dobra razlaga; se mi zdi, da so mi poleg [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] včasih možgani zaštekali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (8.4.2006 12:33:59)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Šoni -> RE: mleko-ne izdelki iz mleka-da (9.4.2006 21:12:40)

Tole sem našla, mislim pa, da je že bilo točno o tem članku govora tukaj na forumu..


Mleko .

Spoštovani!
Leta 1991 mi je  sodelavec prinesel izvod revije Zdravje z besedami: "Ti se
zanimaš za mleko.  Preberi si članek v tej reviji." V kratkem članku je nek
zdravnik pisal, da so  ugotovili, da se maščoba iz homogeniziranega mleka
nabira na stene žil in da iz  homogeniziranega mleka organizem ne more
izkoristiti kalcija. Članka si žal  nisem fotokopirala, me je pa to ves čas
preganjalo. Najprej sem mislila, da bo  industrija prenehala s
homogeniziranjem mleka, pa ga je bilo celo vedno več.  Potem pa sem se
spraševala, kaj se pravzaprav zgodi v mleku ob homogenizaciji,  da se tako
zelo spremeni, čeprav mu ni nič dodano in je samo podvrženo mehanski
obdelavi. Odgovor sem našla v Ullmannovi Enciklopediji tehnične kemije v
poglavju o mleku in mlečnih izdelkih, ko sem lani iskala podatke o kazeinu.
Od  takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala
nič hudega  sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti
zaradi pitja  homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do
nehomogeniziranega  pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja,
lahko prebavljivo in  skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi
potrebnimi vitamini, minerali,  maščobami, beljakovinami, ogljikovimi
hidrati in mikroorganizmi mlečne  mikroflore, katerih prisotnost v našem
telesu je nujna za zdravje in odpornost  proti okužbam. Napisala sem članek
o tem (namenjen za objavo v reviji Zdravje ),  ki je pripet.

S spoštovanjem

Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing.  kem. teh.

Ljubljana, 26. 4. 2002





HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI  UBIJALEC



Na  svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo
pred  uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če
upoštevamo, da je  danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano
industrijsko predelano mleko,  imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se
namreč mleko, ki je sicer  najpopolnejše živilo, kar jih je narava
ustvarila, spremeni v počasnega  ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da
danes nehomogeniziranega mleka skoraj  ni več mogoče kupiti in da večina
ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še  po barvi spominja na naravno
mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za  otroke in odrasle, danes pa
ga je postopek homogenizacije spremenil v vir  bolezni.

Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje  maščobe, kar omogoča
daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je  homogenizirano mleko v
trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se  pojavile alarmantne
vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri  odraslih, ampak
tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila  ponudba
različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so
vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od
nehomogenizirane.  Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za
poapnenje žil so takrat  pripisovali predvsem maslu. Med maslom in
homogenizirano mlečno maščobo je  precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim
postopkom uničijo naravno proteinsko  membrano, ki obdaja maščobne
kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez  tehtnega razloga in prav
njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in  predvsem otrok, za
katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka.  Majhnim otrokom je
mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki  opažajo že pri
triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti  škodljivost
homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam  prevod
dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične  kemije (3.
izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:

Če imajo maščobne kroglice v tekočih  trajnih mlečnih izdelkih enako
disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro  dvignejo in na površini
tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali  maščobne zamaške.
Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se  nasprotno le zelo
počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem  izdelku ob
normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih
homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali
smetana) s  tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo.
Pri tem nastale  strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da
razpadejo na posamezne  majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno
verižici biserov. Na posamezne  maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu
iz homogenizirne reže. Zaradi  homogenizacije se uničijo prvotne membrane
maščobnih kroglic. Istočasno pa se na  novo nastale maščobne kroglice
adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein.  Emulzija se stabilizira.

Postopek  je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev.
Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z  naravno membrano iz cca
1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je  preprečevala trdnejšo
vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira  kazein. V
naravnem mleku je kazein pretežno v obliki  kazein-kalciumfosfatnih micel.
Naš organizem  novo nastale kombinacije (maščobe obdane s
kazein-kalciumfosfatnimi  micelami) ne zna prebaviti, deloma  jo izloči,
deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi  razlaga,
zakaj organizem iz homogeniziranega  mleka ne more izkoristiti kalcija.

Poleg  tega stopi v akcijo še encim  ksantin-oksidaza, ki se nahaja v
notranjosti maščobnih kapljic. Ta  encim je namenjen postopnemu razkroju
proteinskega dela membrane maščobne  kapljice, da nato organizem maščobo
lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več,  ta
encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar  današnjega časa.
Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko.  Matere ga
dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in  beljakovin
za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.

Vse  homogenizirano mleko bi moralo  imeti podobno kot cigarete na embalaži
napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi  moralo biti
v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi  bilo
predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti
naravnega mleka.

Na pragu  novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih
načinih  predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz
vsakega vimena. Pri  današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti
pretežko zasnovati naprave, ki bi  dobro mleko ločila od slabega. Namesto
pasterizacije bi bile potem potrebne samo  zelo učinkovite hladilne
naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za  tretje tisočletje.
Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po  svoji
komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih
mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako
komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. ®e samo s kuhanjem uničimo
v  njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med
drugimi  tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi
sestavljajo našo  črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z
maternim mlekom in nam jih  niso uničili antibiotiki ob kakšnem
zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je  še nekaj teh mikroorganizmov,
ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in  katerih prisotnost v
našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi  mikroorganizmi.

Tega  mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni
mogoče kupiti.  Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani
izdelki. Izgovori, da ni  dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi
epidemioloških študij, so pesek  v oči. Ali mora res najprej zboleti na
milijone ljudi, da bi bila škodljivost  dokazana. Nerazumljivo je, da
živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo  vsakodnevno v večjih
količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot  zdravila. ®e preprost
poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z  nehomogeniziranim, drugo
pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno  pokazal razliko. Na
osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija  vsaj
pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval
predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove
tehnologije za  predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred
številnimi civilizacijskimi  boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo
kontrola mikroorganizmov in  določenih posameznih nedovoljenih sestavin
nikakor ne zagotavlja, da je živilo  zdravo in neškodljivo. Na naš
organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je  potrebno preveriti
preden pride na tržišče.

Maja  Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

Ljubljana, 21. 4. 2002




Stran: [1]