kredit za nepremičnine-pomoč!!! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 16:32:25)

Prosim za pomoč. Vzela bi stanovanjski kredit, za katerega pa kolikor vem, je potrebno priložiti kupoprodajno pogodbo. Problem je, ker se kupoprodajna pogodba napiše šele, ko je ara vplačana, jaz pa rabim ta kredit tudi za aro.
Se da to kako rešiti? Dajo na banki kredit tudi na osnovi nekakšne kupoprodajne 'predpogodbe', ki bi bila seveda podpisana s strani kupca in prodajalca, ne pa overjena pri notarju? Oz. kako to rešiti? Are je namreč 4 miljone in ne vem kje naj jih napraskam?!?

Lory -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 17:10:02)

Kolikor jaz vem za stanovanjski kredit ne rabiš kupoprodajne pogodbe.

Stanovanjski kredit je namenjen tako za gradnjo hiše, adaptacijo, gradbeno dokumentacijo. Dobiš nekaj denarja, ostalo gre za predračune. Ja v bistvu pa moraš z nečim dokazovat da boš gradil, adaptiral. Verjetno pa se da tudi za nakup stanovanja zrihtat kaj. Pri naju je bil dost dokaz o lastninski pravici na parceli. Prašaj na hypo, so zelo fleksibilni in se da vse zmenit.

Primoza -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 17:44:14)

Se da, na Krekovi banki so zanesljivo zadovoljnji z osnutkom.

Anonimen -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 18:21:31)

Primoza, hvala, ampak mislim, da imam še vedno problem. Kolikor sem gledala na njihovi strani, je tak kredit možen le s hipoteko. Ampak na kaj je ta hipoteka? Na novo stanovanje že ne, če jaz uradno še nisem lastnica (ni prave kupoprodajne pogodbe), na staro (to v katerem zdaj živimo) pa tudi ne morem, ker ga prodajamo in bo del kupnine za novo.
Začaran krog?!?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

vava -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 18:41:57)

Za odobritev! kredita so na vsaki banki zadovoljni z osnutkom prodajne pogodbe. Za izplačilo (ki gre na račun prodajalca) pa bodo zahtevali overjeno prodajno pogodbo. Pa še nekaj - če jemlješ hipotekarni kredit (in pri tem zastavljaš nepremičnino, ki jo kupuješ (torej ne kot Lory, ki je že imela parcelo in je vzela hipoteko na svojo! nepremičnino - zato so hoteli samo dokaz o lastništvu) bodo na banki želeli, da je z izplačilom kredita poplačana celotna kupnina (saj ti bo šele s plačilom celotne kupnine prodajalec dovolil prenos lastninske pravice), ker bodo šele takrat lahko predlagali vknjižbo hipoteke na tvojo (novo) nepremičnino.
Uf ne vem če nisem preveč zakomplicirala. Torej gre zato, da zahtevajo overjeno prodajno pogodbo, ker lahko na podlagi nje predlagajo vknjižbo last. pravice (po plačilu kupnine) in potem hipoteko za zavarovanje kredita.
Ne vem tudi, če boš dobila toliko hipotekarnega kredita, da bi iz njega plačevala prav celotno kupnino z aro vred. Navadno odobrijo znesek v višini okoli 50% celotne kupnine (odvisno od tvojega OD). Poskusi pri leasing hišah. Tam narediš s prodajalcem predpogodbo, saj je pravi kupec (tisti ki podpiše prodajno pogodbo) leasingodajalec. On ostane tudi lastnik nepremičnine dokler ti ne odplačaš zadnjega obroka "kredita".
Pa veliko sreče!
v

vava -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 18:55:26)

Aha zdaj vidim, da še prodajaš svoje in bo iz tega poplačan del kupnine. Ne nisi v začaranem krogu, samo lotiti se moraš poti na prevem koncu. Verjetno ti ne preostane drugega, kot da si ali 1. sposodiš (nenamenski kredit) denar za aro nove nepremičnine, ali 2. počakaš, da prodaš svoje stanovanje in iz dela kupnine araš novega (s kupcem stanovanja se ne pozabi dogovoriti za dovolj dolg rok izselitve). Hipotekarni kredit pa bo šel za plačilo zadnjega dela.
še 1x lep pozdrav
v

Primoza -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 19:34:42)

Hipoteka je na nepremičnino, ki jo kupujete, v vrednosti do 70% vrednosti nepremičnine, če imate dobro boniteto, ostalo pa potrošniški kredit.

m jana -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 22:43:38)

MIdva sva to pravkar prestala! Dosti tega kar piše zgoraj je res! Res pa je tudi da hoce banka vpisat hipoteko na nepremicnino! Tukaj obstajata dve varianti:
1. Sedanja lastnica ti zastavi hiso za hipoteko in se uredi prenos lastnistva Obremenjene (s tvojo hipoteko seveda) nepremicnine
2. prenos lastnistva oz. predlog za vpis v zemljisko knjigo se uredi istocasno kot vpis hipoteke pri notarju! (istocasno mislim v vrstnem redu 1. lastnistvo nato hipoteka!)
Ta 2. primer je tak da si prakticno ti prej lastnik preden izplacas nepremicnino! Denar se nakaza prodajalcu ca. eno uro po vpisu hipoteke direktno! Ti moras le podpisat nalog! pogodba se podpiše prej!
Malo zaupanja je potrebno v vsakem primeru!
V kolikor ti bo zastavila hiso sedanja lastnica oz. lastnik mora on vložit predznambo na sodišču!!!!!
Vse to ti lahko razložijo pri notarju! poklici tja in informacije se bodo bolj strokovno glasile!
Imam zelo dobro prijateljico , ki je notarka zato mi je ta postopek kar nekajkrat morala ponovit!
Veliko srece! Bos jo rabla, zivcev pa tudi!
Lp

Jana

m jana -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (5.4.2006 22:46:10)

Ara je 4 mio!!!!!???? Pa saj se salis! Pa ves da jo izgubis ce se kaj zalomi! Ara se določi sporazumno med kupcem in prodajalcem! Definitivno jo znizaj!
Javi se mi na privat pa ti se lahko kaj svetujem!

Barbs -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 8:36:58)

Pri nas smo lani jeseni uredili točno tako, kot je napisala Jana v primeru številka 1. Smo pa imeli dobrega notarja, ki nam je vse to pojasnil, pri njem smo bili vsi, se vse dogovorili, on je vmes celo poklical na SKB banko in nekaj še dodatno spraševal, nato sva midva z možem za dva dni vzela hipoteko na lastno bajto - v tem času smo uredili vse, prvi del kupnine sta nama kupca že nakazala ( oziroma SKB banka, pri kateri sta kupca vzela kredit), s klici in prijaznostjo smo celo uredili vpis v zemljiško knjigo in človek ne bi verjel - celo na davčni upravi je šlo kot po maslu - le vsi smo skakali okrog, se pri pojasnilih dopolnjevali in vmes za nasvete klicali notarja. Vse skupaj, od dogovora, do končnega poplačila kupnine in s tem avtomatično izbrisom hipoteke, je trajalo slab teden. Svetujem ti, da greste vsi skupaj najprej do notarja. Potem bo on prevzel postopek . Nekaj denarja boste res dali ( mi smo po 30.000 na koncu, torej 60.000), vmes bo pa vse teklo kot po maslu, pa naredi ti nitarski zapis, v katerem je točno določeno, do kdaj kupnina, do kdaj ključi, ali bo bajta - stanovanje prazno, kaj je noter.... skratka vse od A do Ž, vključno z datumi.  Njegove stroške, ki so v primerjavi z vsem ostalim res minimalni, pa si razdelite. Pa lepo opravi.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

k1 -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 8:47:00)

mi smo pravkar naredili tako: kupec je nakazal aro (10% od vrednosti stanovanja), potem šel s kopijo moje pogodbe in predpogodbo na banko, kjer so mu vse razložili, kako to gre. ko se napiše pogodba, se določi rok, do kdaj mora biti celotna kupnina nakazana ter vse ostalo, prodajalec plača davek od prodaje in gre k notarju, da overi podpise in s tem se gre dejansko urejat na banko za hipotekarni kredit. dejansko je treba "it na roko" kupcu in že prej porihtat vse ostalo in skupaj spisat pogodbo, preden je sploh denar. prav tako mora prodajalec kupcu izročiti že original svoje pogodbe, da banka sploh ureja naprej. veliko temelji na zaupanju, da se zadeva porihta tako kot se mora.

vava -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 9:55:38)

strošek notarja je odvisen od vrednosti na prodajni pogodbi (v obliki notarskega zapisa). Če ste plačali okrog 60.000 SIT, je bila kupnina verjetno okoli 11.0 mio SIT. Če sklepam iz višine are - 4.0 mio SIT, je tu kupnina okoli 40.0 mio in strošek za izdelavo pogodbe v notarskem zapisu od 120.000 do 150.000 SIT + strošek notarja, ko bo delal listino za zavarovanje kredita. Pa še nekaj, jaz pri takih zneskih ne bi igrala na zaupanje, ampak vse dobro premislila in zavarovala z inštrumenti, ki so na voljo.

str

Barbs -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 10:07:49)

Z notarejm se lahko ravno tako dogovoriš o vrednosti zneska "zapisa" ; ni nujno odvisno od višine kupnine, čeprav se nekateri notarji tega zelo držijo - se ve, zakaj. Je pa fleksibilnost tudi tu možna - prišparaš lahko že s tem, da notar ta dokument drugače poimenuje npr. Seveda je odvisno tudi - nekateri notarji grejo na roko, pa sami uredijo zemljiško knjižni izpis ( kar tam plačaš takso ) , skratka, vse se da dogovorit; čeprav se na te "točke" radi sklicujejo in jih nabijejo do onemoglosti . Pri nas je bila kupnina precej višja, pa smo vseeno plačali "le" toliko. Morda zato, ker je manjši kraj, ne LJ in se res da kaj bolj zmenit.

Anonimen -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 10:52:16)

Joj, stvar je zakomplicirana do nazavesti.
Ja, 4 mio are je 10% kupnine, torej 40 mio.
Zdaj so stvari takšne, da smo uspeli zbrat (si sposodit pri starših) te 4 miljone za aro.
Naš načrt (predpogodba), ki smo ga oblikovali skupaj s prodajalcem (moram reči, da nam gre zelo na roke) je takšen:
- 4 mio are sedaj
- 6 mio mož kredit konec aprila
- 7 mio jaz kredit konec maja
- 15. junija se kupec nepreklicno izseli
- 23 mio gotovine do 1.septembra (prodaja našega stanovanja)

Če banki (NLB) prinesem ta načrt (predpogodbo, ki je spisana preko agencije za nepremičnine), nama bo dala ta dva kredita? In če ne, ali lahko notar kako reši zadevo?

Vidim, da vas je tu kar nekaj, ki se spoznate, zato prosim za kakšno pomoč - idejo. Hvala!

vava -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 11:21:09)

če sta vajina kredita (6 in 7 mio) hipotekarna (in če sta pri tem mislila zastaviti novo nepremičnino), potem to ne bo šlo. Nepremičninska agencija to ve in svetujem, da se pogovoriš z njimi. Ali bi šlo, da prodajalec počaka tudi s temi 13 mio do 1. septembra?!? (pravzaprav ti zaradi interkalarnih obresti svetujem 31.avgust.

Anonimen -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 16:02:57)

No, takole, mislim, da smo rešili zadevo (srčno upam).[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Po miljon pogovorih z banko, agencijo, kupcem smo prišli na tole: vplačamo aro in podpišemo predpogodbo, v kateri je navedeno VSE (celoten potek financiranja plus to, da se takoj napiše kupoprodajna pogodba in overi pri notarju z enim hakelcem in to je, da notri ni člena, da prodajalec meni dovoli vpis v zemljiško knjigo).

Torej imava midva v roki overovljeno kupoprodajno pogodbo, z njo pomahava na banki in dobiva oba kredita (nehipotekarna). Enkrat do 1.septembra (ko pač mi prodamo stanovanje), pa se še enkrat dobimo, napišemo aneks k tej pogodbi (dovoli vpis v zemljiško), mi pa mu izročimo še 23 mio.

Mislim, da smo s tem zavarovani vsi, malo gremo en drugemu na roko. To je to!!!

Kako se vam zdi?

tehnofil -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 17:16:38)

V pogodbi ostane člen, da prodajalec po plačilu celotne kupnine izda zemljiško knjižno dovolilo za vpis v ZK. Predlagam, da ti na koncu posebej napiše in overi pri notarju, da je bila kupnina v celoti poravnana. Mi smo morali za vpis stanovanja prinesti to potrdilo, po petih letih prodaje, za vpis v ZK. Kaj če bi se v tem času prodajalcu kaj zgodilo? Smo imeli srečo, da je blizu.

k1 -> RE: kredit za nepremičnine-pomoč!!! (6.4.2006 20:07:57)

mislim da so banke pozorne na postavko glede vpisa v zemljiško knjigo. javi, kako ste to rešili. pri nas sem jaz šla kupcu na roko in smo napisali, da postane v celoti lastnica po plačilu hipotekarnega kredita, čeprav bo en del ostal še neplačan, in ga bo poravnal ob izselitvi. kaj čemo, če hočemo zadevo rešit, se je treba nekak zmenit.

Stran: [1]