Potica (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


al1* -> Potica (5.4.2006 8:21:05)

Boste pekle potico za veliko noč?
Pri nas nismo neki veliki ljubitelji potice, bi pa letos poskusila spečt ali potratno potico ali pa potico trojko (z orehi, skuto in jabolki). Domnevam, da so te potice bolj sočne. Ima katera kakšen prizkušen recept?




CIPRESA -> RE: Potica (5.4.2006 8:32:29)

Pri nas se je vedno pekla že zaradi tega ker smo jo nesli "v žegen" in je kolač potice predstavljal Kristusovo krono, zato smo jo zmerom pekli, pojedli pa tudi vedno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Letos jo bom prvič pekla sama (ponavadi sva jo z mami skupaj) in upam da mi rata, bom pa kar navadno z orehi ker imamo tako najrajši.

Sem pa enkrat jedla tisto potico ko je vmes še biskvitno testo, pa skuta in orehi pa na koncu še navadno testo za potico....ta je pa tudi dobra[sm=smiley20.gif]. Kako se ji pa reče sem pa pozabla.




BISKVITKA -> RE: Potica (5.4.2006 9:13:40)

Jaz vedno pečem takoimenovano nočno potico. (orehovo) To je zelo preprosto, nič ni treba "klofat" testa, ni ga treba čakat, da vzhaja, skratka res zelo preprosto in sigurno rata.

LP




klavdijas -> RE: Potica (5.4.2006 9:53:42)

Ta mrzla orehova ali pa makova.

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?prikazi=OPQ&ID=1176

Makova:
v kruh avtomatu pripravim :
800 dag moke, 4 rumenjake, 7 žlička soli, 5 dag sladkor, kvas ( od žita 2 kom ), 40 g masla, cca 3 dcl mleka. Izberem program za izdelavo testa.
Ko začne mešat preverim, če je dovolj redek oz. če ni pregos in dodam še mleko ali pa moki.

V 1 l mleka skuham 2 zavitaka maka po 25 dag, dodam malo cimeta in ohladim.
25 dag masla in 20 dag sladkorja in 1 rumenjak stepam, da naraste. Masi dodam ohlajen mak.

Ta čas je testo že narejeno in ga na pomokani površini razvaljam, namažem, potresem z rozinami in zavijem. V namaščenem pekaču ga pustim stati še cca 1/2 ure. Namažem ga s stepenim jajcem in pečem v pečici pri 180 °C cca 1 - 1:15.
Pri nas taka potica ful sede. Je hitro narejena.

Lep pozdrav,  


                  Klavdija




BISKVITKA -> RE: Potica (5.4.2006 10:02:18)

Klavdija, a v testo daš 7 žlič soli?




klavdijas -> RE: Potica (5.4.2006 10:13:23)

1 žlička soli, da ne bo katera dala 7, bo preslana.

Lp,

               Klavdija




al1* -> RE: Potica (5.4.2006 11:57:45)

CIPRESA ta potica z biskviti se imenuje potratna potica.

Klavdias, sem pogledala na kulinariki in verjetno je res dobra! A kvas daš sveži ali iz vrečke?




fricka -> RE: Potica (5.4.2006 12:38:29)

Potratna potica je zakon. Sočna in kompromis, če nismo res veliki ljubitelji potic. Trenutno nimam mojega recepta pri sebi. Če želiš, mi piši na privat in spomni, da ti ga pošljem.




klavdijas -> RE: Potica (5.4.2006 12:53:25)

Jaz dam kar frišen kvas.

lp,

           Klavdija




CIPRESA -> RE: Potica (5.4.2006 13:45:25)

Ja Al1 sem se spomnila da se imenuje "potratna potica" in sem najdla še celo recept[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

1. Speci biskvit

 - Stepi 8 jajc in 8 žlic sladkorja
 - V drugo posodo daj 8 žlic moke in 1/2 pecilnega praška ter zmešaj. Vse to počasi    umešaj  k jajcem in sladkorju.
Speci. Ko je pečeno razpolovi da dobiš dva dela.

2. Kvašeno testo

 - 1/2kg moke
 - 2,5 dag kvasa
 - 3 jajca (samo rumenjake)
 - 1 žlica masla (margarine) stopi v 1/4 mleka
 - sladkor, sol, rum

3. Orehov nadev

1/2 kg orehov popari, premešamo in ohladimo, dodamo 1 rumenjak, limonino lupino in sok 1 limone, rum, cimet, pimet, vanili sladkor, sladkor in nazadnje sneg iz 4 beljakov.

4. Skutni nadev

 - 1/2 kg skute
 - 1 vanili sladkor
 - 1 jajce
 - 1 kisla smetana
 - sladkor po okusu

IZDELAVA

 - Zvaljaj polovico kvašenega testa in položi v pekač
 - namaži 1/2 orehovega nadeva
 - položi pečen biskvit
 - na biskvit namaži ves skutni nadev
 - nato položi na nadev en biskvit
 - namaži z preostalim orehovim nadevom
 - nazadnje zvaljaj še 1/2 kvašenega testa in ga položi na vrh orehovega nadeva.

Vse to pusti vshajati pol ure predno daš v srednje vročo pečico. Na vrh lahko pomažeš še z jajcem (rumenjak) + mleko. Peči 1 uro.


No to je recept "potratne potice" ki ga imam jaz[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Pa dober tek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stran: [1]