kako prerasti? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> kako prerasti? (3.4.2006 20:21:05)

Imam probleme s svojo samozavestjo! odločila sem, da nekaj storim v tej smeri. najprej sem odstranila "moteče elemente" - kolikor se je pač dalo (se pravi ljudi, ki so s svojo dominantnostjo kvarili mojo samozavest!) pa ne se, prosim lepo, zdej obesit na te besede. Vem da se z begom nič ne reši.

V tem času sem kar lepo napredovala, začela sem uživati v svojem telesu, v svojem življenju. imam občutek, da imam spet vajeti življenja v svojih rokah.
In kje je problem?
!0 let sem preživela z določeno družbo. V nekem trenutku je bilo stanje zaradi določene osebe tako zelo moreče, da sem prekinila vse stike z njimi.
Takrat sem si rekla, da jih ne želim videt nikoli več. zdaj ko sem spet začela dihat in živet, pa ugotavljam, da so v tej družbi tudi osebki ki so zame pravo bogastvo.

Imam možnost se vrnit (kdaj pa kdaj) vrnit v to družbo. In to bi rada. vendar pa že ob misli na tisto "dominantno osebo" postanem živčna in besna. prav v želodcu me začne razjedat!

Zavedam swe da s temi občutki se niakor ne morem vrnit med te ljudi, ker bi preveče nergije usmerila v "obrambo" pred to osebo.
Torej... kako prerasti ta čustva? kako vstopit v svet "dominantnih jedcev energije" brez da bi ti pili energijo?
verjetno se jih celo življenje pač ne bom mogla izogibat?

Gina -> RE: kako prerasti? (3.4.2006 20:36:25)

Ja v bistvu bi nam morala kaj več povedat o tisti konkretni osebi, kaj počne, da ti gre na živce. Jaz v resnici nobene osebe ne dojemam kot dominantne nikjer, niti kot podrejene. Ti občutki so samo v tebi, tako kot so moji v meni. To ne pomeni, da mi kdaj kdo ne gre na živce za krajši čas, ampak prav dolgo pa ne. Drugače pa jaz menim, da se strahu najhitreje znebiš tako, da se soočiš z njim. Česa se pri tej osebi bojiš? Zakaj te nervira? V bistuv je najboljše, da zbereš ves svoj pogum in razmisliš, kakšne misli se ti podijo po glavi, kadar na to osebo pomisliš, pa kakšne, kadar ta oseba govori? Potem moraš spremenit te misli v nekaj bolj konstruktivnega in takega, kar ti pomaga, namesto da te tlači in te misli zavestno ponovit vsakič, ko to osebo srečaš. Potem se lahko dvigneš na nivo vseh ostalih - v svoji glavi namreč, da je ne občutiš kot dominantne. V tem primeru boš sicer rabila nekaj energije prvih parkrat, da si boš zavestno pripovedovala, kar si pač želiš pripovedovari v svoji glavi namesto neumnosti, ampak dolgoročno te bo pa strah minil. Aja, pa če poznaš njene "štose", potem si vnaprej pripravi, kaj boš odgovorila na kako tipično stvar, ki jo ta oseba uporablja, da ti ne bo zablokiralo takrat. A sem preveč zakomplicirala? Lažje bi ti bolj konkretno odgovorila, če bi bila tudi ti bolj konkretna.

Anonimen -> RE: kako prerasti? (3.4.2006 20:58:20)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Ja v bistvu bi nam morala kaj več povedat o tisti konkretni osebi, kaj počne, da ti gre na živce. Jaz v resnici nobene osebe ne dojemam kot dominantne nikjer, niti kot podrejene. Ti občutki so samo v tebi, tako kot so moji v meni. To ne pomeni, da mi kdaj kdo ne gre na živce za krajši čas, ampak prav dolgo pa ne. Drugače pa jaz menim, da se strahu najhitreje znebiš tako, da se soočiš z njim. Česa se pri tej osebi bojiš? Zakaj te nervira? V bistuv je najboljše, da zbereš ves svoj pogum in razmisliš, kakšne misli se ti podijo po glavi, kadar na to osebo pomisliš, pa kakšne, kadar ta oseba govori? Potem moraš spremenit te misli v nekaj bolj konstruktivnega in takega, kar ti pomaga, namesto da te tlači in te misli zavestno ponovit vsakič, ko to osebo srečaš. Potem se lahko dvigneš na nivo vseh ostalih - v svoji glavi namreč, da je ne občutiš kot dominantne. V tem primeru boš sicer rabila nekaj energije prvih parkrat, da si boš zavestno pripovedovala, kar si pač želiš pripovedovari v svoji glavi namesto neumnosti, ampak dolgoročno te bo pa strah minil. Aja, pa če poznaš njene "štose", potem si vnaprej pripravi, kaj boš odgovorila na kako tipično stvar, ki jo ta oseba uporablja, da ti ne bo zablokiralo takrat. A sem preveč zakomplicirala? Lažje bi ti bolj konkretno odgovorila, če bi bila tudi ti bolj konkretna.

Nisi nič zakomplicirala. Imaš kar prav! Premalo ozadja sem "narisala" da bi lahko razumeli. Ma je težko vse povedat.
Sej vse razumem. Da so ti občutki samo v meni. Da sem jaz edina ki lahko kaj spremeni. Saj sem spremenila. Dala sem družbo na ignor, da sem spet začela dihat! Zdej moram samo še uredit misli glede te dominantne osebkinje ;-)
Ampak kako?

No vsa stvar je v tem, da sva veliko, veliko časa po "dolžnosti" preživeli skupaj!Ona ima res "super-ego", jaz pa imam (sem imela) moj ego pri -100... tam nekje. No logično, da tak odnos rodi veliko ranjenosti, prek katere pa je težko preplezat.
In prav ta ranjenost mi preprečuje normalen odnos (v moji glavi) s to osebo.
Konstruktivne misli? Se trudim, pa vendar vedno ko pomislim (niti ne srečam) to osebo, me začne zvijat in žgat v želodcu. Zakaj?
Ker je najboljša, če je treba ponižat koga, narediti sogovrornika za neumnega. Ona pa itak vse obvlada, vse zna, nikoli ne naredi nič narobe.
Jaz s svojo ne-samozavestjo pa sem samo utihnila.....
In boli... še danes... pa vem, da najbrž se tega ona sploh ne zaveda... Al pa je njej vse fora.

Gina -> RE: kako prerasti? (3.4.2006 21:50:12)

Tako dolg post sem ti napisala, pa me je ven vrglo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Zdaj grem pa spat, ti jutri napišem.

tulip -> RE: kako prerasti? (3.4.2006 21:51:27)

Navadno se  taki superegocentrični ljudje sami pri sebi zavedajo, da če ne bi nastopali tako kot nastopajo in napadali drugih, bi lahko kdo opazil, da so oni v bistvu eni navadni prestrašeni drekci.... Ker še vedno velja da je napad najboljša obramba...
Taki ljudje imajo samospoštovanje na nuli in jih le odzivi okolice držijo pri življenju, zapomni si to!
Zato samo glavo gor in pokaži tej osebi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]!

Vesna -> RE: kako prerasti? (5.4.2006 8:41:34)

na miren način ji daj vedet ko ti bo kaj rekla kar si misliš tisto prvo sekundo kar ti pade na pamet,saj si svobodna oseba,ne pusti da kdo s tabo ravno kot z predpražnikom,in če ti ne boš pustila,ne bo imel nihče moči nad tabo.sami damo moč v roke tistega,ki nam skače po glavi. najprej ti bo najbrž srce ponorelo,ko se boš branila,potem se boš pa počasi navadila kako ravnat da bo tebi dobro.[sm=pikapoka2.gif]eko eno pikapolonico za srečo in pogum.

tehnofil -> RE: kako prerasti? (7.4.2006 15:26:39)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Ker je najboljša, če je treba ponižat koga, narediti sogovrornika za neumnega. Ona pa itak vse obvlada, vse zna, nikoli ne naredi nič narobe.
Jaz s svojo ne-samozavestjo pa sem samo utihnila.....

"Kdor se poveličuje bo ponižan in kdor se ponižuje bo povišan."
"Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi."

Predvsem ti želim povedati, da se ne boj ponižanja. Je boleče. Še posebej zato ker si ponižana sama. Če bi imela Nekoga, za katerega bi bila pripravljena se iz ljubezni do Njega ponižati, bi ponižanje postalo izkaz tvoje ljubezni do Njega. In potem samo ponižanje sploh ni več ponižanje ampak priložnost izkazanja ljubezni. Samo potem bi si vedno morala v mislih reči: To ponižanje sprejemam Zate.

Ni pa se ga treba bati. Zakaj bi morala se pripravljati kaj boš odgovorila. Ni se ti sploh treba boriti. Ali je res tako drugače če ti kaj reče ali ne reče? Vse je samo njeno mnenje. Kaj ima njeno mnenje s tabo? Ti se še vedno ti ne glede na njeno mnenje. Zakaj ti njeno mnenje tako pomeni? Ostalim v skupini verjetno ne pomeni toliko, saj te vidijo drugače. Tudi njih sigurno naredi za neumne. Dobro vedo s kom imajo opravka. Samo njenim obvladkom, znanju in ostalem ne dajejo tolikšne pozornosti kot ti.

Gina -> RE: kako prerasti? (7.4.2006 23:28:18)

Jaz pa mislim, da ti te osebe nisi sprejela take, kot je. Da jo hočeš spremeniti. Veš, ona nima problema, ti ga imaš, ti moraš spremeniti svoj pogled na svet, kar se nje tiče. Njo moraš gledati drugače. Najprej se ti mora zdeti hecna, namesto grozna. Sprejet jo moraš v tem smislu. Hecna ti mora biti, ker tako hrepeni po pozornosti ali čemerkoli že, to ti veš, kaj je z njo, jaz ne. Potem se jo moraš nehati bati. Vpašaj se, kaj je najhujša stvar, ki se ti lahko zgodi, ko jo srečaš? Da ti nekaj reče? Kaj pa so besede? Zgolj vibriranje zraka. Besede te ne morejo prizadeti, prizadane te tisto, kar si pod njimi prevajaš. Torej prizadaneš sama sebe. Zakaj pa si tako občutljiva, da ti besede od nekoga toliko pomenijo? A veš, v bistvu te ponižati ne more nihče. Če ona počne bedarije, jo ljudje lahko vidijo kot ok ali kot bedasto. To nekaj pove o njihovem okusu, ne pa o tebi. Ne glede na to, kaj ona reče, je vse samo izraz okusa. In če v najslabšem primeru na nekoga vpliva, potem s takim človekom, ki je pod vplivom drugih, itak nimaš kaj počet, torej je boljše, da si spoznala njegovo naravo, a ne. V resnici se ti ni treba tepsti za ljubezen od nikogar. Ti moraš biti srečna sama s sabo. In brigati te mora, kaj si o tebi mislijo ali kaj rečejo drugi. In jaz ne vidim problema v nekem super egu, pa četudi je nemogoč, ampak prej v tvojem minus egu, ta pa ni ok - zate mislim. Ta ti dela težave, ne tisti prvi, ki ni tvoj. Tisti hip, ko ti bo vseeno, kaj zine tista ženska, boš ozdravljena. Vseeno ti pa bo takrat, ko boš verjela, da si ti fajn in da delaš fajn in da je vse s tabo ok in fajn, četudi ti bo nekdo grde reči govoril o tebi. Ne smeš verjet besedam, to je rešitev vseh tegob. Ne sme ti biti važno, kdo te ima rad in kdo ne. Tista ženska se ti mora zdeti hecna, zabavat se moraš ob njej, vzeti jo moraš kot igro, ne kot zmaja. In že vnaprej se moraš pripravit, kaj ji boš rekla. Za čisto vsako reč, ki jo boš rekla, si moraš zaploskat, pa četudi bo še tako majhna. In za čisto nobeno reč, ki jo boš rekla, ne smeš sama sebe žret, da si rekla kaj narobe, ali da si naredila premalo. Pa kaj ti sploh dela ta osebe? A veš, ljudje si tako različne reči predstavljamo pod istimi pojmi.

Anonimen -> RE: kako prerasti? (8.4.2006 0:16:40)

Tehnofil in GIna to sta pa tako lepo napisala.
In tako resnično.
Mislim, da si bom vajini mnenji kar sprintala pa na steno obesila.

vedno bolj spoznavam, da so stvari 1000x lažje če jih vzameš s smešne plati. Ampak kako to storiti?
Tega pa še nisem pogruntala.

Stran: [1]