Katera plezalka? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke

Sporočilo

kepa* -> Katera plezalka? (1.4.2006 20:09:38)

Na terasi bomo postavili leseno mrežasto steno. Zdaj pa se odločam, da bi nasadila plezalko, ki bi plezala po tej mreži. Ker nisem strokovnjak, ne vem, za katero naj se odločim.
Vem, da se nekatere precej spoznate na te zadeve, pa me zanima, katero mi svetujete.
Rada bi imela tako, ki bi bila enostavna in nezahtevna, večino leta zelena in cvetoča, ker bi bila njena funkcija tudi zakrivanje pred radovednimi pogledi sosedov. In da bi dokaj hitro zrastla, da ne bi bilo potrebno čakati par let, da lahko začne koristno opravljati svojo funkcijo.
Katera bi bila primerna zame, ki sem bolj začetnica? 

Magi* -> RE: Katera plezalka? (1.4.2006 20:16:49)

grrr. bom poskusila še enkrat.

se mi zdi, da je vinika (upam, da se tako reče) nezahtevna plezalka, ki hitro rase, vendar pa ne cveti. je pa podobna trti.

Magi* -> RE: Katera plezalka? (1.4.2006 20:17:45)

kepa, tisti grrrr ni namenjen tebi. sem imela že napisano, pa me je ven vrglo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Katera plezalka? (1.4.2006 20:33:36)

Ja, tako bi imela tudi jaz. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Pa se bojim, da je ne bova našli.

Vinika je dobra ideja, ni pa zimzelena in kot rečeno ne cveti. Zanimiva je predvsem jeseni, ko se njeni listi obarvajo rdeče.

Če ni nevarnosti zmrzovanja in če je lega zelo sončna, potem bi bila najboljša ideja zimzeleni jasmin. Zdrži nekje do -5 stopinj tako da bi ga bilo potrebno verjetno zaščititi.
Obstaja tudi zimzeleni kovačnik, ki pa potrebuje senco.

Vse ostalo, kar mi pride na misel, ni zimzeleno ali pa ni prezimno trdno!

Anonimen -> RE: Katera plezalka? (1.4.2006 21:30:44)

Lahko pa poskusiš tudi takole:
nasadiš bršljan (zimzelen), zraven pa dva ali tri velikocvetne clematise, ki cvetijo v različnem času. Bo verjetno najlepše.
Pred ovijalkami pa nujno še kako rastlino, da bo clematis imel "noge" v senci.

kepa* -> RE: Katera plezalka? (2.4.2006 8:44:01)

Hvala vama za odgovore, bom upoštevala, pa mogoče še malo povprašala po vrtnarijah. Potem bomo pa videli.

Stran: [1]