Novorojenček in prve težave (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


tinca34 -> Novorojenček in prve težave (31.3.2006 23:29:42)

Bom opisala svojo situacijo….moj malček je na svetu komaj teden dni in dogaja se sledeče: se dojiva, vmes drema, da ga moram ves čas rukat, da sploh kaj poje; ko se podojiva, se sam odstavi in popolnoma nepripravljen da bi se še malo podojil – torej sklepam, da je sit. Ga hočem dat v posteljico, začne jokat; ga vzamem ven, je miren in spokojen. Ko mi zaspi v naročju, spet v posteljico, spet jok, ga vzamem ven, spet mir. Sklepam, da pa je mogoče vseeno lačen, se greva spet dojit, spet vmes malo drema, zaspi in se odstavi sam, torej je sit. In spet v posteljico in spet jok in vse jovo na novo. Vmes ga edino še previjam. Ponoči spi pri meni, ker je edino tako miren; posteljica se ne obnese. Kaj naj naredim?
 
Prosim pomagajte; pomislila sem tudi na mlečni dodatek, ki bi mu ga dodajala zraven dojenja; Kaj sploh ponujajo na tržišču, kateri dodatek je ok za novorojenčka in kako se to sploh dozira in pripravlja?
 
A ima katera podobno izkušnjo? Prosim za vaše nasvete, ker ne vem kam se naj drugam obrnem.
 
Hvala za kakršenkoli nasvet;
T.




Seven* -> RE: Novorojenček in prve težave (31.3.2006 23:42:05)

Najprej cestitke ob rojstvu! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] To kar pocne tvoj dojencek je cisto normalno. Nekaj sem ti ze odgovorila na forumu o dojenju.. In normalno je, da se joce, ko ga das od sebe. 9 mesecev je rastel v tebi, te cutil.. In zdaj mu to, da ga das nekam stran predstavlja nelagodje. Ce te ne moti, da spi pri tebi, pac to prakticiraj. Medve z Emo spiva tako, pa se kar dobro obnese. Eni dojencki so pac cartljivcki, eni pa rabijo svoj mir.. Kaksnega pametnega recepta pa ni. Cimvec ga pristavljaj, saj tako nastaja mleko.. Z dodatkom pa pocakaj, lahko se ti zgodi, da se ne bo hotel vec dojiti zaradi dodajanja po flasi..




StBarbara -> RE: Novorojenček in prve težave (31.3.2006 23:44:14)

Moje mnenje je, da tako mali otroček rabi še veliko pozornosti in bližine, ki jo je imel dosedaj 9 mes. v trebuhu. Pri tebi se počuti varno, ker tebe edino pozna...na vse drugo se še privaja...tudi hranjenje bo steklo. Je še tako majhen, da se verjetno tudi hitro utrudi med sesanjem.

Nevem,jaz sem mojega, ko je bil tako majhen, vedno imela v naročju, ko je hotel pri meni spati, rabil bližino, hrano. Tako po občutku, saj tako majhni dojenčki ne izsiljujejo, pač pa vedo kaj jim ugaja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

To je moje mnenje, jest zagovarjam izključno crkljanje...še prehitro mine ta lepi čas.
So si pa otročki različni.Moj je že v porodnišnici bil skos na rokah.

kar pogumno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




fricka -> RE: Novorojenček in prve težave (1.4.2006 6:31:57)

Vprašaj še patronažno. Meni se je dogajalo isto, vztrajala sem pri dojenju in otroka poslapšala zlatenico, ker je pri meni premalo jedel. Ko sem začela z dodatkom, se je situacija takoj popravila. Ampak otroci so različni. Hotela sem samo povedat, da zaupaj sama sebi in ravnaj tako, kot čutiš da je prav. Ti boš vsak dan bolj poznala svojega otročka in ti boš najbolj vedela kaj mu paše.




lelaval -> RE: Novorojenček in prve težave (1.4.2006 7:19:34)

Čestitke za rojstvo.
Otrok te želi ob sebi, saj je bil s teboj skozi celo nosečnost.
Jaz sem tako dolgo dojila, da so sami nehali vlečt. Potem pa sem en čas pustila - da trdno zaspi in šele takrat dala otroka v svojo posteljico. Kasneje pa sem sede dojila (še sedaj pri 9 mesecih) in, ko neha vlečt, počakam še par minut in jo dam v njeno posteljico.




Teja N -> RE: Novorojenček in prve težave (1.4.2006 9:04:27)

Jaz delam isto kot lelaval. Dam ga v posteljico, ko trdno zaspi. Tako mali dojenjčki radi kar zaspijo med dojenjem, ne da bi se dovolj najedli, ker jim je tako ealo lepo in prijetno pri mamici, pa varne se počutijo. Pol ga pa hočeš dat v posteljico in seveda jok.
To je vse čisto normalno, dojenček, pa ti tudi, rabita kake tri tedne, da se sploh navadita drug drugega. Kar pogumno naprej, saj bo šlo, z dodatkom pa počakaj, potreben bo šele takrat, če se otrok ne bi dovolj redil, kar se vidi pri pregledu.
 
Lepo materinstvo ti želim in čestitke!
 
Lp,
Teja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sazi -> RE: Novorojenček in prve težave (1.4.2006 10:03:24)

moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je tudi vedno zaspa na dojki, pa nikoli ni bil sit (čeprav sem še imela mleko, samo se mu ga ni dalo več vleči) - in se je redil prepočasi. Po navodilih pediatrinje smo dodajali in tako se je masli še manj dojil, ker iz flaše tako lepo teče in se ni treba matrati - napreduje pa zdaj lepo - na žalost pa sem jaz kljub črpanju skoraj izgubila mleko.




tinca34 -> RE: Novorojenček in prve težave (1.4.2006 15:15:20)

Hvala za vse odgovore.
Včeraj sem bila že malce utrujena in sem zagnala paniko.
Danes je prišla patronažna in sva se lepo pogovorile, tako da upam da bo vse OK.

Ker včeraj nisem nič povedala – imamo najnajnajlepšega sinčka Žana, ki je pravi cuker…
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




kati* -> RE: Novorojenček in prve težave (3.4.2006 10:36:03)

čestitke

jaz menim, da ni lačen, ampak rabi tebe in tvojo bližino. Glede "visenja na dojki" - lahko probate z dudiko - če jo odobravate. Sicer pa ti predlagam, da ga predramiš in položiš v posteljico - daj si stolček zraven in ga crkljaj (mu poj, govori, božkaj, daj mu svojo majčko, ki diši po tebi v posteljico) dokler ne zaspi. Mogoče bo težko le par dni - hitreje ko boš začela, hitreje se bo navadil in lažje bo za vse, če bo znal sam zaspati v svoji posteljici. Pa poskusi, da je razmak med hranjenjem vsaj 2 urci - tako bo res jedel in se ne bo le crklal - vsaj pri nas je to pomagalo.




Anonimen -> RE: Novorojenček in prve težave (3.4.2006 10:43:02)

Po enem tednu nikar ne zganjaj nobene panike, ne kar se spanja, ne kar se dojenja tiče. Sem pa hotela dodati, da se mi zdi zelo pomembno, da ne misliš takoj na dodatke in na dudo. Kasneje ko bo dobil eno in/ali drugo, bolje bo.




copka77 -> RE: Novorojenček in prve težave (3.4.2006 10:53:42)

tudi midva sva imela fazo prebujanja, takoj ko je začutil mrzlo posteljo.Pa je pač spal ob meni, spala sem bolj slabo saj sem se bala da ga ne potečkam. Ampak, kaj je to v primerjavi z najlepšim in najbolj tvojim otrokom, ki se ti je rodil...No brez sentimentalnosti ti povem, da te otrok potrebuje kot so napisale že predhodnice, zato se kar cartajta- z zizo in skupnim spanjem, pa  tudi za spanje v njegovi postelji bo prišel čas- naš sedaj pri skoraj 6 mesecih brez problema spi in zaspi  sam.!
Dodajanje odsvetujem, razen če ni nujno potrebno, o tem pa naj odloči zdravnik po prvem pregledu, če malček ne bo napradoval po predpisih! Z flaško si narediš (egoistično gledano ) samo več dela...če boš dojila pa ga ponoči pristaviš in dremaš naprej...brez pogrevanja vode, mešanja, preverjanja prave temperature...pa ceneje je,pa bolj lušno in precej bolj zdravo!!! Tak da se raje trudi zdaj, prvi mesec, da bo veselo teklo naslednje mesece..
Veliko cartanja in mirne noči ti želim!




cuma -> RE: Novorojenček in prve težave (3.4.2006 11:33:07)

Čestitke za sinkota!
Jaz in moj mož sva najino pupo uspavala v posteljci od vsega začetka. Po dojenju je sicer večkrat zaspala pri meni ampak sem jo itak zbudila pri podiranju kupčka (a tiste, ki vam otročki zapijo na dojki, ne podirate kupčka???).
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]Jaz ti odsvetujem dudo, vsaj zaenkrat. Včasih duda potolaži dojenčka, ki je v bistvu še lačen. In tudi lačen dojenček spi, zato ga ne pusti spati predolgo (npr. več kot 4 ure).
Moja je pri dveh tednih že prespala 6ur ponoči in delovala zadovoljno in radovedno, pa se ni redila nič in je pri 3 tednih bila na porodni teži.
[sm=ocala.gif]Pri naslednjem otročku bo moj prvi nakup dobra digitalna tehtnica!
Lp cuma






Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (3.4.2006 11:58:31)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




tincci -> RE: Novorojenček in prve težave (3.4.2006 21:26:45)

Midve sva na začetku izselile očija iz sobe in je spala prvi mesec z mano. Potem je šla v svojo posteljico, pač takrat, ko se mi je zdel čas za to. Itak čas prinese svoje, na začetku npr. nikoli ne bi verjela, da bo kdaj hodila spat ob spodobni uri, pa se je tudi to nekako bolj ali manj uredilo. Dodajat pa po moje ni treba, malo ga cukaj pa budi, če pa ne gre, pa pač ne, počakaj do prvega pregleda, lahko da se čisto ok redi.




tina104 -> RE: Novorojenček in prve težave (4.4.2006 9:22:51)

Po mojem zdaj še ne dodajat, boš videla na prvem pregledu, koliko napreduje. Naš je tudi skoz hotel bit na zizi, je taspala, ko sem ga hotela dat v posteljico, se je zbudil in to smo ponavljali in ponavljali. Tako je prve tri mesece v večini preživel na rokah in na zizi, tako je bil zadovoljen, drugače je jokal. Napredoval pa je na teži celo preveč.




Stran: [1]