dohodnina-vzdrževani člani (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

dana -> dohodnina-vzdrževani člani (28.3.2006 11:50:10)

Če je kakšen dohodninski stručko prosim za pomoč, in sicer sprašujem naslednje:

Moja mami namerava pisati očeta (ki ima status kmeta) kot vzdrževanega družinskega člana. Oče ni nameraval oddajati napovedi ker njegovi skupni dohodki ne dosegajo 564.400 tolarjev. Sem pa na informativnem računu izračunala da če bi oddal napoved bi dobil okrog 11000 nazaj. Ali lahko v primeru, da bi oče oddal napoved, tudi mami njega piše kot vzdr. člana ??
Kaj to pomeni zanjo? Kakšna bo potem razlika ? A se ji sploh izplača?

Sem klicala že davčno pa so mi tako strokovno razlagali, da nisem kaj preveč zvedela.

Hvala za odgovor

CIPRESA -> RE: dohodnina-vzdrževani člani (28.3.2006 14:08:00)

Kot vzdrževanega dr. člana ga tvoja mami lahko da saj izpolnjuje pogoje že s tem tvoj oče ker nima lastnih sredstev za preživljanje oz. so ta manjša od višine posebne olajšave za vzdr.dr.člana(474.900).
V primeru da ga tvoja mami da očeta v olajšavo kot vzd.dr.člana (ki ga kljub temu lahko tudi če oče napiše sam svojo dohodnino),  tvoj oče v primeru da sam napiše dohodnino izgubi splošno olajšavo (564.400 sit) kar verjetno ko si računala njegovo dohodnino nisi upoštevala zato ti je prišlo nazaj tistih 11.000. Če bo napisal dohodnino tudi oče in ga bo mama uveljavljala kot vzd.dr.člana mu moraš na roke izračunat dohodnino brez olajšave (564.400) ker jo noben program tako ne računa ker ne ve da je njega že nekdo dal v olajšavo. Upam da razumeš.
In potem boste vidli kaj se bolj splača.

dana -> RE: dohodnina-vzdrževani člani (29.3.2006 8:17:05)

Najlepša hvala Cipresa ! Bom probala izračunat.

lp dana

Stran: [1]