Anonimen -> RE: Ločitev (27.3.2006 23:32:27)
|
Jaz ti lahko povem samo zase... Na sodišče na Tavčarjevi (Ljubljana) sem v vložišču oddala tožbo za ločitev (istočasno tudi za določitev stikov z otrokom in višine preživnine). Oddala sem jo v dveh izvodih, eno sem dobila ožigosano nazaj. To se smatra kakor potrdilo o oddaji tožbe. Plačala sem malce manj kakor 10.000 SIT sodnih kolekov. Na Tavčarjevi so po pregledu vlog mojo tožbo preusmerili na družinsko sodišče na Slovenski 41, od tam pa so poslali na moj CSD obvestilo. CSD je potem mene in bivšega povabil na razgovor pred razvezo, kar pomeni samo, da so naju povprašali, zakaj se ločujeva, če res ni nobene možnosti, da si premisliva in da sva razložila, kako si, glede otroka in premoženja, predstavljava potem vse po razvezi. Bivši je že na CSD podpisal, da mi prepušča skrbništvo nad otrokom in da bo plačeval preživnino. Vendar ta izjava zanj ni obvezujoča. Do glavne obravnave si lahko še premisli. No, on si ni. Potem pa počakaš nekaj mesecev (to je čas, da če se ločuješ s tožbo in se z bivšim kregaš, da tačas najdeš čimveč obremenilnega zanj - grdo, ampak resnično, on pa dela tačas enako), da obema pošljejo najprej vabilo na razpravo, po razpravi pa še vabilo na glavno obravnavo. Velikokrat je oboje celo istočasno, če ni pretiranih sporov. Glavna obravnava skupaj z razpravo mene stane 7.600 SIT, dobim odločbo o razvezi, kjer je napisano vse. Če se bivši po 15-ih dnevih ne pritoži, je vse skupaj pravnomočno. Če gre pa za sporazum, morata pa najprej k notarju, ki napiše ta sporazum kakor notarski zapis, plačaš ga pa v procentih od vrednosti delitve premoženja (ali dolgov). Ta notarski zapis priložiš sporazumni razvezi na vložišču sodišča. Vse ostalo gre pa po enakem postopku. Samo s to razliko, da če oddaš tožbo, potem se lahko ločitev spelje tudi, če bivši ne pride na sodišče (prekine se, če tebe ni), če pa oddaš sporazum, se ločitveni postopek prekine, če manjka katerikoli (ali oba od vaju). Ker potem to smatrajo, kakor da sta se pobotala in se ne ločujeta več.
|
|
|
|