Držanje otroka v naročju (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


kikibor -> Držanje otroka v naročju (23.3.2006 21:33:54)

Lep pozdrav mamice!

Danes je bilo na TV Paprika debata o motoričnem razvoju otroka, kjer je pediatrinja povedala, da naj bi bilo za novorojenčke in mlajše dojenčke pokončna drža dojenčka v naročju popolnoma neprimerna (otrok postane preveč zakrčen v ramenskem obroču, kar ga kasneje ovira pri pasenju kravic in nadaljnem motoričnem razvoju).
Ker sem jaz našega malčka prav v tem položaju najlažje potolažila, sem bila precej presenečena.
Pediatrinja tudi navaja, da je v Sloveniji med mamicami ta drža dojenčka najpogostejša.

Zanima me vaše mnenje in pa kakšna ideja za alternativo (pri dojenčku do 5 mesecev).





Naja31 -> RE: Držanje otroka v naročju (23.3.2006 21:37:10)

Nam je pediatrinja že na prvem pregledu rekla, da ga ne smemo tako nositi, v pokončnem položaju, ampak je pokazala "handling" ki ga zdaj priporočajo in smo se tega tdui držali dokler ni sam držal glave.

Če bi bila kakšna škoda zaradi tega narejena, bi se pri tvojem otroku že pokazalo, tako da se ne sekiraj za nazaj, Boš pa vedela pri drugem otroku [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Reza -> RE: Držanje otroka v naročju (23.3.2006 21:39:57)

To sem tudi jaz nekje brala in kar verjamem stroki. Trudim se, da je moja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] čimbolj v ležečem položaju - da je hrbtenica ravna - baje bi bilo dobro zdržati do 6 meseca, vendar ne vem, če mi bo uspelo. Zdaj je stara 3 mesece, pa jo moram pohvalit, ker nič kaj pokonci ne sili.




mika -> RE: Držanje otroka v naročju (23.3.2006 22:11:55)

Našo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] sem jaz vedno pokončno držala, ker je zelo polivala. V ležečem položaju sploh ni hotela biti.
Nič ni zakrčena v ramenskem obroču in ko sedi ima hrbet lepo raven.

V zadnjem času sem videla kar nekaj dojenčkov, ki niso hoteli biti v ležečem položaju. priporočila gor al dol, saj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ne moreš prisilit , če mu ta položaj ne ustreza.




soncek&luna -> RE: Držanje otroka v naročju (23.3.2006 22:17:47)

tudi moj mali 5-mesecnik ni popolnoma nic zategnjen v ramenskem obrocu in tudi tezav pri pasenju kravic nima pa mi v narocju sedi ze od 4. meseca dalje... pokonci pa sem ga drzala po potrebi ze od samega zacetka....

mi je tudi pediater svetoval, da ce hoce mali bit pokonc naj mu ne branim...




2ursae -> RE: Držanje otroka v naročju (23.3.2006 23:01:02)

mi smo našega tud nosili pokonci - tako mu je bilo najbolj všeč - in ima zato zdaj manjše težave. Mi je pa zdravnica v RA rekla, da ga moram navadit na pravilno nošenje, pa če je malemu všeč al pa ne. Konec koncev smo zato starši, da naredimo najboljše za otroka, ne pa da mu v vsem ustrežemo.




lelaval -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 5:02:57)

V zadnjem času sem videla kar nekaj dojenčkov, ki niso hoteli biti v ležečem položaju. priporočila gor al dol, saj ne moreš prisilit , če mu ta položaj ne ustreza.


A raje pustite otroka jokat, kot, da mu spremenite položaj?

Kolikor jaz vem (sem nekje brala, a se ne spomnim, kje), dojenček lahko sedi, če se s hrbtom naslanja na odraslega - dobesedno leži na odraslem.

Pa vprašajte v posvetovalnici to, kar ste slišale pri oodaji - potem pa povejte, kaj vam bodo povedali pediatri. Ali pa patronažne- ene še obiskujejo.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.3.2006 9:03:53)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Lory -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 9:47:21)

Tudi mi smo našega prenosili dosti pokonci, saj se ga je dalo le tako potolažiti. Sedaj je star 6 mesecev in smo pristali v RA in na fizioterapiji. Se pa že 1 mesec intenzivno trudimo s handlingom ter delamo vaje in razlika je že opazna, čeprav ima še vedno težave.


Kakšne težave pa so se pojavile? Mi namreč našo malo tudi nosimo pokonci pri 4m.




Romcka -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 10:24:04)

kuku:) handling je zakon in mi se ga drzimo max kok se da...je pa res, da ima Kaja tezave...ce jih vasi bejbiji nimajo, potem mislim da ni blema ...tule pa je link kako bi s enaj drzalo otrocka pokonci....

http://www.mameibebe.net/dijete/dijete_sa_pp/Babyhandling/2004050511.htm

cmok
R[sm=ribica.gif]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.3.2006 10:30:52)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




tins -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 12:55:45)

Tudi jaz se moram strinjati s to navedbo. Tudi mi hodimo na fizio, in nam je bilo rečeno vse, kar ste že napisale.
Bi pa dodala, da je precej odvisno od otroka (koliko je močan, spreten, ne vem), saj nekateri, čeprav so od začetka pokonci in po cele dneve v ležalniku kljub temu nimajo nikakršnih težav.
Nam pa se je, nasprotno, že dva meseca (ne prepogostega)dajanja v ležalnik in delna nošnja pokonci (pred uspavanjem-drugače ni zaspala) očitno maščevala.
Je pa res link od mameibebe za vse novopečene mamice.
Nažalost se v Slo še premalo sliši o pomembnosti handlinga, nažalost.




kikibor -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 13:07:04)

Lepa hvala Romčki za posredovan link.




Anonimen -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 13:10:33)

Mah... Če je otrok pravilno razvit in zdrav, mu od takega nošenja ne bo prav nič hudega. Se mi zdi, da se dandanes že z vsemi temi pravili in prepovedmi pretirava...




TVN -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 13:19:10)

Naša pikica je zdrava in normalno razvita, donošena, ocena po Apgarju 9-9-9, pa vendarle imamo diagnosticirano blažjo obliko povečanega mišičnega tonusa. O handlingu nismo vedeli nič, dokler nisem prebrala tukaj in potem na zakrčenost ramenskega obroča sama opozorila našo pediatrinjo, ki nas je nato poslala v RA. Sicer zaenkrat ni potrebna fizioterapija, moramo pa delati vaje doma.

Ocena, da se vse preveč komplicira, je malce površna in zelo na splošno rečena. Do neke mere se strinjam, da preveč komplicirati res ne gre, ampak če se pokažejo določene tendence k napačnim vzorcem, ki jih dojenček nakazuje, je zelo dobro, da smo o tem seznanjeni in s pravilnim rokovanjem temu naredimo konec. Prihranimo si mnogo težav, pa še prispevamo k boljši motoriki otročka.

Meta, če te torej zanima, zakaj "kompliciramo", si malce preberi teme o hiper oz. hipotoničnosti mišic....




Anonimen -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 13:25:45)

Nič nisem rekla, da kdo tukaj komplicira, Nika. Kot vidim, imajo vsi otroci v tej temi določene težave z motoriko, držo, mišičnim tonusom ipd. Za take se mi zdi popolnoma logično, da je treba z njimi ravnati drugače.

Pač pa se mi zdi, da zdaj vsakega otroka apriori nosit samo vodoravno je pa pretiravanje. Tako kot tisto, da bognedaj kravjega mleka pred enim letom, pa bognedaj spati na trebuhu, pa še sto takih stvari.




TVN -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 13:44:13)

Se oproščam, Meta, res sem malce napačno interpretirala tvoje sporočilo. Rekla si, da se pretirava....

Moje mnenje je, da se vse premalo dandanes poudarja pravilni "handling" (brr, sama ne maram te besede - pa recimo "pravilno rokovanje"). Tema absolutno spada v šolo za starše!

Meni je strokovnjakinja iz RA rekla, da je dejstvo, da skoraj vsi dojenčki silijo z glavico nazaj, ukrivljajo hrbteničko, silijo v pokončno držo, itd. Prej kot take stvari opaziš in pravilno odreagiraš, manj težav je pričakovati kasneje. Nekaterim povsem zadostuje tisti znani rek "eni prej, drugi kasneje" (s tem mislim na osvajanje določenih veščin), spet nekaterim pa to ni o.k. in bi radi otročku pomagali k pravilnim vzorcem....

Pa brez zamere!




tins -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 14:41:27)

Nika 35-enkrat sem že pisala, da bi mogoče morale me kaj narediti, da bi handling prišel v šolo za starše!  Dejmo no! Peticija?





mayflower -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 16:13:53)

V Novi Gorici v šoli za starše že predstavijo pravilno rokovanje. Samo en prikaz ni dovolj, bi morali tisto videokaseto dati za domov.Moram reč, da sem sama precej stvari pozabila. Pa še v LJ porodnišnici so delali še prav po starem. Sam sem pol vidla eno fizioterapevtko, ko je kazala mamici pravilen handling in sem tud jst s tem začela. Je pa sama fizioterapevtka rekla, da jih ni dovolj, da b i lahko pravilno ravnanje pokazali vsaki mamici in ga pokažejo le npr. pri novorojenčkih z nizko porodno težo,..




Seven* -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 17:10:08)

Popolnoma se strinjam z navedenimi trditvami.. Premalo poudarka je dandanes na handlingu. Pa saj ne gre samo za otroke z motnjami v razvoju. Kot je ena napisala, eni otroci imajo tendence k nepravilnim gibom. Z napacnim nosenjem in napacnim rokovanjem, te gibe vzpodbujamo in potenciramo. Otrok potem to dojame kot pravilen vzorec in potem..potem smo peceni..

Pa nebi spet debatirala o tem, da so bili vcasih otroci prepusceni sami sebi in da se ni noben ukvarjal z handlingom. Ja, pa se kako je to res!!! Ampak tiste otroke noben ni odlagal v mehke lezalnike, veleslavne PrimaPapa stolcke, Zapp marele ipd. Otroci so bili ponavadi na tleh ali pa v posteljici. Zato so tudi razvijali pravilno motoriko, kljub temu, da mogoce ni noben izvajal handlinga.. Dandanes pa gre za preplet vsegaskupaj..

Da se enkrat napisem v cem je stos stolckov in vozickov. Ko sedis cutis tezo na dolocenem delu hrbta ali sedisca. Predstavljajte si, da sedite na trdem lesenem stolu. Tocno si lahko zamislite predele, kjer cutite tezo. Zdaj se pa vsedite v vreco (marela je prakticno vreca in je dalec od lesenega stola). Kje cutite tezo? Vseposod.. Sprostite misice, ni vam potrebno sodelovati, razvoj sploh ne poteka. Ne morete se upreti, ker je teza vsepovsod. Upremo se pa na tistem mestu, na katerem pac cutimo tezo.. Logicno ane?  Jaz temu pravim "lezalnik sindrom".

Kar nekaj kolegic imam, ki niso drzali fiksno glavice in so v enem mesecu fizioterapije ze plazili!!! Tolko o tem kaj naredi pravilno rokovanje. Pa en otrok zaradi marele ful dolgo casa ni shodil. So zamenjali vozicek, pa je bil v enem mesecu pravi hodec..

Toplo vam priporocam tezaj handlinga v Storklji..




Anonimen -> RE: Držanje otroka v naročju (24.3.2006 18:48:57)

Mi smo našega sicer veliko nosili v tem položaju (od 2meseca dalje), nekje pri 5mesecu sem pogruntala handling [sm=smiley9.gif]. Pa ni nič narobe z njim, niti nisva bila na fizeoterapiji.

Kot sem rekla zadnjič - če imaš otroka v naročju (obnejenega k sebi)  pa od strani izgleda njegov hrbet, kot črka C, potem je prekmalu za tak položaj. Takrat je pravilno, da daš njegov hrbet na svoj trebuh (kot je že ena rekla). Zelo kmalu mu bo ful fino, ker bo lahko okol gledal, kaj se dogaja.

PS lahko ti pa 1x pokažem handling (tudi vzdigovanje in polaganje)




Stran: [1]