Kdaj bova prespali celo noč? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


branchi -> Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 17:05:13)

Pozdravljene,

moja mala princeska [sm=duda.gif] je stara 5 mesecev in 14 dni, se dojiva na 4 ure, dodajam ji že milupino kašo - kot opoldanski obrok, poskusila je že frutek, pa jabuček pa banano. Vse lepo in prav, no ponoči se redno zbuja na 4 ure, podojiva in če je dobre volje takoj spančka naprej. [sm=smiley36.gif] Pogosto se mi zbuja ker zgubi dudo in toliko časa kliče oz. začne jokati, da ji mamica pobere dudo[sm=smiley19.gif] ! Poskusila sem že pustiti, da bi se sama potolažila - katastrofa, zganjala je tako trmo, da sem mislila, da bo celo hišo vrgla v zrak.

Zanina me kdaj so vaši malčki prespali celo noč ali pa vsaj opustili polnočno hranjenje? Je bogoče dojenje vzrok, da se zbuja, da ni dovolj hranljivo mleko, da bi ji držalo čez celo noč? No flaške ne uporabljava, ker jo noče "ptegnit", tudi, ko sva imeli močne krče sem ji čajček dajala po žlički, tako, da ne vem kako bi ji , tudi če bi hotla dodati nadomestek, vsaj zvečer?

hvala lepa za odgovore[sm=smiley1.gif]




doroteja23 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 17:21:12)

Moja spi skoraj celo noč od svojega drugega meseca. Zdaj je stara skoraj 6 mesecev pa spi celo noč. Tak da mi nikoli nismo imeli probleme s psnjem.




HuAnita -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 17:22:51)

Težko ti rečem. Mi še zdaj, pri 1,5 letu ne spimo ravno tako, kot bi si mamica želelA...




ona -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 18:03:24)

Naša[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]je bila ravno taka in sedaj pri 14 mesecih se še vedno zbuja in se hoče dojit!No,se zbudi le enkrat v celi noči,tako,da ti jaz ne morem dati upanja kdaj bo cela noč prespana!




nana 27 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 18:14:32)

Naš bo jutri star pet mesecev pa ti povem, da  ni kriva hrana.Mislim, da ni krivo tvoje mleko, ampak navada in želja po crkljanju. Naš pije umetno mleko pa je spal že celo noč le z enim hranjenjem. No, zdaj je vključil še eno bujenje. Takrat se hitro zbudim, v usta dam dudko, pripravljeno imam flaško s čajem in mu jo ponudim. Nekajkrat potegne in nato hitro potegnem ven cucelj pa dam dudko. Včasih ga z dudko pustim, včasih pa jo sam takoj izpljune. Zdaj se izboljšuje in se zbuja kasneje, saj je verjetno ugotovil, da se za vodo pač ni vredno zbujati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Če ne uporabljaš flaške, ti povem recept, ki bi tudi znal delovati.  Če ste imeli krče, si uporabljala kakšne kapljice. Mogoče sladki sirup (ki je samo na naravni osnovi) proti krčem kapni (dve kapljici) na dudko in jo daj v usta pa upaj, da bo spala naprej pa upaj, da bo to obdobje minilo. Pri nas dodatna hrana ni dala učinkov, ki bi se kazali z daljšim spanjem.




Anonimen -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 19:09:51)

Naš je star skoraj 9m, pa se je zdaj nekako začelo dogajat, da spi do 5h [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Mogoče [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Nič kaj vspodbudno, a ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 19:15:41)

Ne še kmalu. Mi ponoči nismo spali 3,5 let.

LP




kofetek2010 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 19:35:48)

naša je stara 3,5 meseca (polno dojena) in zaspi med 19h in 20h, se zbudi za dojenje med 3h in 5h, se naje in zaspi do 8h/9h [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

upam, da tako ostane, oz. da bo izpustila tisto nočno hranjenje [sm=smiley2.gif]




daria78 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 19:51:53)

Priporočam ti, da si izposodiš knjigo "Otroško spanje brez joka v sanje", kjer piše veliko o zakonitostih otrokovega spanja. Zakaj se zbuja, ciklusi spanja, kako uspavati.... Meni je pomagala razumeti določene stvari. Tudi napisana je tako, da je zlahka prebereš!




Alina_alin -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 21:05:34)

Sedaj pri 9ih mesecih spi do 5h zjutraj. Zame je to super in sem zelo zadovoljna. Vem, da je nekaterim (katerim dojenčki prespijo že noči od par mesecev) to čudna izjava, ampak meni je že to super. In še to:  smo jo morali pustiti jokat, saj je bila navajena imeti še vmes zizo. Pa vem, da ni bila lačna, saj sem ji že od rojstva zvečer po dojenju še zmerom ponudila stekleničko (sem imela premalo mleka) in glede na količino mleka, ki ga je spila (pozneje tudi že s kašico), je morala biti sita. Ampak zbujala pa se je točno ob istih urah - pri 7 mesecih spet na 3 ure. Torej: navada. Pa smo jo počasi "naučili", tako da ji je po 9h mesecih uspelo prespati do 5h zjutraj. Res pa je , da je to težko narediti. Meni se je srce trgalo. Hotela sem k njej, ampak sem se tolažila, da je boljše da ne. In po parih dnevih je bil uspeh tu. 




Naja31 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 21:05:54)

Ha, to se jaz sprašujem že skoraj leto dni.

Občutek imam, da nikoli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sabinke -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 21:24:26)

Tudi jaz bi rada kakšen čaroben receeeept [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]! Sem odprla temo nočnega dojenja tudi na drugem mestu. Ne razumem: ene priporočajo Pantleyjevo, ki je strogo proti jokanju do onemoglosti, druge pa se "navade" nočnega dojenja lotevate prav na ta mučen način. Hm. Najbolj pa me zaskrbijo informacije v stilu: pri treh letih in pol še vedno ne spi ...

Verjetno je res najboljše pri svojem otroku ugotoviti (kolikor se to da): zakaj se zbuja.




Aleksandra -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 21:30:39)

Naša je stara 3 mesece in spi "celo" noč od petega tedna dalje. S "celo" nočjo mislim to, da zdaj zaspi okoli 20.30/21.00 in se zbuja okoli 5.00. Prve dva tedna je zaspala okoli 22.00 in spala do 5.00, potem pa vedno več.
Včasih spi tudi do 6.00, kak dan (1 x na 10 dni, ali pa če je bila čez dan kaj slabe volje ali pa ni toliko vlekla kot običajno) pa se zna zbuditi tudi ob 3.00/3.30, se podojiva in potem zaspi še za cca. tri ure.
Mislim, da ni krivo tvoje mleko. Ima pač tak ritem. Naša je sama od sebe začela spati celo noč. Imamo pa vsak večer svoj ritual - kopanje, malo cartanja, dojenje leže - tako tudi zaspi, potem pa jo prestavimo v njeno posteljo. S kopanjem pričnemo med 18.00 in 18.30. Vendar delava na tem, da bi vsoo to celotno proceduro skrajšali (da bi zaspala malo prej), pa nama še ni uspelo.
No, trenutno sem zadovoljna že s tem, da spi v enem kosu od 6,5 pa do 8,5 ur.
Vsekakor pa ti tudi jaz priporočam, da prebereš knjigo od E. Pantley.

LP




Seven* -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 21:47:23)

Ne se tega sprasevat! Ce bi jaz o tem razmisljala, bi zdaj bila v kaksni psihiatricni ustanovi. Jakob je namrec star 22 mesecev in se ni prespal NITI ENE noci. Moj drugi otrok Ema, pa se se zbuja vsaj 3-4x ponoci in je stara 7 mesecev. V letu in pol nisem niti enkrat spala vec kot 5 ur v kosu, pa se to najbrz lahko prestejem na prste ene roke..

Eni otroci spijo celo noc sele pri treh ali stirih letih..




bini -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (21.3.2006 22:00:10)

naša situacija podobna tej pri seven - tako da res se ne spraševat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].. bo lažje...
zdej pa čakamo drugega, ki itak ne bo mogu spat tud če bi imel potenciale, ker je Ana tolk glasna in cmerava, da ga/jo bo zihr zbudila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].. bom najbrž še par let zombi...pa mož tud, se razume [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




kati* -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 10:42:54)

pri nas tudi še nismo tam ... ampak vsaj poskušam delati na tem, kakor pač vem in znam oz. kakor si pač mislim, da bi lahko šlo, ker menim, da bomo le tako kaj dosegli. Pač verjamem, da samo od sebe ne bo kar minilo. Če pa bo, bomo pa še toliko bolj veseli. Vsaj postopoma in tako gre pri nas. Sicer pa menim, da ni nič narobe, če tudi kaj joka - vsaj pri nas smo le tako dosegli kak napredek. Jasno je, da ga ne pustiš jokati v nedogled, a naša izkušnja je pokazala, da je 5 min več kot dovolj (pa glej na uro, saj se zdi 5min zelooo dolgih [sm=smiley36.gif] ), ker je vseeno precej zaspan in hitreje "obupa" kot pa čez dan. Moje mnenje je tako - če ti zdrži podnevi 3 ure ali 4 ure brez hrane, mora ponoči zdržati vsaj eno uro dlje (ker ponoči ko otrok spi, je metabolizem upočasnjen itd.). Potem pa postopoma naprej. Na ta način nam je uspelo znižat hranjenje s 3-4x na 2x in podaljšali smo tudi noč (12ur). Zdaj pa smo pri dudkah - in tudi to je bolje - je ne popravljam več vsako uro - morda 2x na noč. Se pa oglasim čez par mesecev in povem, če nam bo uspelo.




Anonimen -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 12:56:26)

nekoč bo prišel ta dan..mi pri 20. mescih spimo slabše kot pa pri pol leta??!!




Rubin. -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 20:36:24)

Mislim, da je želela malo vzpodbudnih besed, ve pa ste ji odg. da vaši še tudi ne spijo, celo leta, ne samo mesece.
Moja sončica se je zbujala na tri ure, dokler nismo začeli uvajati Pantleyevo metodo oz. gosto hrano, zato ne vem kaj je učinkovalo pri 5,5 mesecih. Je pa problem pri dojenih sončkih, ki se navadijo da zaspijo ob dojenju, potem pa se revčki zbudijo in NE ZNAJO nazaj zaspati. To ni nobena trma ali izsiljevanje. Smo pa same krive, da smo jih tako navadile. Kolegica prav tako polno doji in ji je sonček spal že od rojstva ponoči, mogoče se je zbudil 1x. Ni pa bil navajen zaspati na prsih. Kot so ti že druge napisale, izposodi si knjigo Pantleyeve, če druga nič, boš saj razumela, zakaj se to dogaja in ti bo mogoče laže. No, naša sončica je sedaj stara 7,5m in spi od 19h do 5h, če pa ima bolj slabo noč pa do 3, ko jo potolažim, jo dvignem iz posteljice in jo prislonim k sebi, pa čeprav vsi strogo prepovedujejo dvigovanje iz posteljice, in potem dalje spi. Ni mi težko, prav tako ne možu, kadar gre on.
Kaj se pa tiče, da sončka pustiš jokati, sem pa absolutno proti temu. Ti bom napisala zakaj:
S stališča ozkosrčne šolske psihologije je nasvet, da pustiš otroka jokati sicer pravilen, vedenje, ki je konsekventno neuspešno, bo kmalu prenehalo. Vendar vas prosim, da premislite, česa se otrok nauči v tistih nočeh, ko v temi joče in vas kliče:
- nima smisla, da prosim starše, naj mi pomagajo, ne bodo mi pomagali,
- nima smisla, da vpijem, če me je strah, nihče ne bo prišel k meni,
zapustili so me, nemočen sem in ne znam si pomagati.
 
BI SVOJEMU OTROKU PRIVOŠČILI TAKŠNO LEKCIJO?

No to je mnenje H. Guertler in tudi moje.




ALINA55 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 21:34:00)

Tudi jaz se popolnoma strinjam s CAPPY. Ko se ponoči zbudi, ga malo pobožam, mu ponudim čaj, mu poiščem izgubljeno dudo in že sladko zaspi nazaj. Je pa tudi res, da včasih (le redko) to naredim le enkrat na noč, lahko pa tudi do 10X.




bini -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 22:19:12)

Cappy - To, da ni dobila spodbudnih besed ni res - mene še kako potolaži, če berem, da je še kje kak otrok ki tako malo spi kot naša pri 21mesecih.. vsaj vem, da imam kje kakšne somučenike [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]

Pantleyevo metodo in še kakšno sem si temeljito prebrala, jo tud preizkusila - večkrat... žal ne deluje pri vseh.. in oprosti, ampak če se je tvoja deklica zbujala največ na 3 ure, potem pa še manj, potem v bistvu sploh nimaš pojma kaj je to luksuz - takrat ko naša spi 3 ure brez stokanja, jokanja ali izsiljevanja - takrat je praznik.. če bi se ti po nekaj mesecev zbujala na vsako uro, včasih še večkrat, verjemi da bi poskusila tudi z metodo 'pusti jokat' - pri nas je super delovala, ker smo ugotovili da je to edini način da se nauči spat... več ko sva jo crkljala slabš je blo....dokler ni mala zbolela, takrat smo to seveda ukinili...

sploh pa lahko nasproti temu postaviš tudi tiste teorije ki govorijo o posledicah večletnega nespanja v enem kosu - hiperaktivnost, slaba koncentracija.... to, da bo otrok trpel zarad mal jokanja tud kasneje.. no ja, ne bi rekla... a potem svojega tud nikol ne boš pustila jokat ko bo trmaril do obupa, ker mu ne boš dala vse kar si bo zamislil???

nisem hotla bit ostra, ampak res me razkuri ko se oglasi kak 'pameten' kako se otroka ne sme pustit jokat, ker tisti res ne ve kaj je NESPANJE VEČ MESECEV OZ. SKORAJ DVE LETI!!!!

pa velik spanja vsem.. uf, zdej grem spat, ker bo itak kmal prva budnica [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




bobek05 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 23:23:22)

Anej je 1. prespal noč, ko je bil star 2 meseca in 3 tedne (takrat so minili krči) in od takrat je bolj ali manj vendo prespal noč (razen, ko je bil bolan ali ko so mu šli zobki ven), je pa na dodatku že skoraj od rojstva. Zadnji mesec (zdaj je star 9 m) se nam tudi zbuja ponoči - 1x na noč ob cca. 3h ali 4h in hoče jest, pit, se igrat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ugotovila sva, da če je npr. kasneje (prej je jedel ob 18.30) ob npr. 19.30 in da se fajn naje (mlečna kašica zmešana NE z vodo ampak z adapt. mlekom), da spi tudi do 5h ali 6h - torej dlje in ko se naje gre spet spat. Torej je mogoče pri nas res krivo to, da ne more tako dolgo več zdržat brez hrane. Nam je pediatrinja svetovala, da naj ima zadnji obrok ČIM KASNEJE pz. tik pred spanjem (Anej zaspi med 19h in 20h) in rekal je tudi, da otrok od 7 m dalje ne rabi več hrane ponoči! In da je vsakršno hranjenje ponoči razvada oz. otrok se navadi, da ponoči je ob določenih časih (enako se lahko zgodi če ga npr. ponoči previjaš ali mu daješ piti)...

Pa veliko sreče!




bobek05 -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (22.3.2006 23:49:31)

Aja pa še to:

1. Anej se večkrat ponoči "zbudi" z jokom (včasih po več dni ne, včasih pa večkrat na noč) - s tem mislim povedat, da se ne predrami popolnoma ampak joka v spanju - pediatrinja pravi, da tako intenzivno podoživlja vse kar se mu dogaja čez dan: torej če bo v nekem dnevu doživel ful zanimivih dogodkov, srečal nove ljudi, obiskal nove kraje, ugotovil kako se npr. ploska, da bo to odraženo v njegovem spanju

2. Aneja NIKOLI ne pustim jokat oz. da bi zaspal z jokom: pred spanjem VČASIH res malce pojamra oz. pojokca če je npr. preveč utrujen, da bi zaspal - takrat grem k njemu, mu dam nazaj v usta dudico in mu dam ninico k obrazku in ljubčka na čelo in grem iz sobe; včasih mu zapojem še kakšno uspavanko ali mu tiho prigovarjam, da je čas, da za-aja in da je mami pri njem... Še nikoli ni jokcal dlje kot 2 min in v teh 2 min sem vsaj 3-5x pri njem (vedno dam dudo not in ninico k obrazku, ljubčka in grem) - ga pa NE DVIGUJEM iz posteljce (razen če se npr. pokaka)

3. tudi ponoči, ko se zbudi, da probava najprej uspavat nazaj brez hranjenja - mu dava samo dudico in ninico in greva iz sobe (nikoli ga pa ne pustim jokat)

Tvoja punčka očitno rabi čas - otroci zelo različno prespijo noči. Jaz npr. pri Aneju opažam, da se hrani rajši večkrat pa manj in posledično verjetno tudi ne poje dovolj, da bi spal -ne vem- do 7h ali 8h (nekoč je, zdaj pa ne več). Ampak otroka ne morem prisilit, da naj poje več. Midva se ravnava po njem in če to pomeni, da moram vstat ob 3h, bom pač vstala. Vsako obdobje 1x mine - tolaži s tem. In pusti tisto, da nekateri otroci ne prespij noči do 2 let. Tvoja punčka je edinstvena in je ne moreš primerjat z drugimi. Verjamem, da je naporno in izčrpajoče, ampak na koncu se boš še vedno TI morala ravnati po njej in ne obratno.

P.S.:
Drobne malenkosti, ki bodo mogoče koristile:
- duda (pri nas nepogrešljiva): včasih se ponoči zbudi in mu je treba samo dudo dat nazaj not pa spi dalje
- ninica (tudi nepogrešljiva): pri nas sicer ni potrebe, ampak pravijo, da je fajn če ima ninica vonj po mami 
- glasba: Aneju pri "ta velikem spanju" vedno vrtimo uspavanke (skoz dan pa ne, da loči med nočnim in dnevnim spanjem)
- vrtiljak: zaenkrat lahko uporabiš še tudi vrtiljak (Anej ga jeimel zelo rad za uspavanje), vendar smo ga mi morali odstranit, ker ga je že dol vlačil
- uspavanke: ji sama poješ uspavanke (Anej ima že skoraj od rojstva najljubšo pesmico - Pikapolonica - ki ga vedno pomiri in uspava)
- tekočina: pred spanjem naj se otrok fajn napije vode/čaja, še posebej zdaj, ko je v prostorih tako zelo suh zrak
- kopanje: otroka utrudi pred spanjem
- sveži zrak: je zelo pomemben (v prostoru kjer otrok spi naj bo svež zrak oz. čim večkrat prostor prezrači, ko hčerke ni v sobi)
- sprehodi: pojdita čim več na ta čudoviti sveži spomladanski zrak - svež zrak otroka utrudijo
- hrana: nekateri trdijo, da je adapt. mleko bolj sitostno od materinega mleka in da morajo zato matere pogosteje dojiti; če je to res ti ne znam povedat, je pa res, da so z rastjo otrokove potrebe po hrani večji; jaz npr. to nadomeščam tako, da kupim sedaj namesto Bebe 2, Bebo 3, ker je bolj sitostna in mu 2 enostavno ni bila več dovolj.. kako to rešujejo mame, ki še takrat dojijo ne vem (ker s svojo hrano po moje na to ne morejo vplivat, da bi bilo mleko bolj sitostno).. verjetno z gosto hrano, ampak tudi me, ki ne dojimo, dajemo našim sončkom gosto hrano... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vam še preostane kaj drugega kot dodatek???  npr. jaz Aneju za zadnji obrok dam mlečno kašico, vendar sem ugotovila, da če jo mešam z adapt. mlekom, da Anej dlje spi oz. je dlje časa sit kot če jo mešam samo z vodo





2ursae -> RE: Kdaj bova prespali celo noč? (23.3.2006 10:20:58)

ermmmm ja, menda se zelo redko zgodi, da bi otroček, ki ne prespi cele noči že praktično od začetka, kar naenkrat sam od sebe začel spati.
Moj je star 6 mesecev in se še kar dojiva 2x na noč. Sem si tudi jaz priskrbela Pantleyino knjigo, pa je not dobro napisano, da si moraš res želeti, da bi otrok spal ponoči, ker je njena metoda sicer učinkovita, ampak tudi naporna. No, in sem se odloćila, da bom pač vstajala. Sem namreč pri sebi razčistila eno pomembno stvar: ponoči mi niti ni težko vstati in malega stisniti k sebi pa ga podojiti. Itak sem v 15ih minutah nazaj v postelji.

Kar se pa metode z jokom tiče, je pa v Pantleyini knjigi ful lepo napisano, kaj dojenčkek najverjetneje doživlja, ko se zbudi sredi noči:

Zbudi se v srhljivo grozoto tišine, vse je negibno. Zakriči. Od glave do nog ga preplavljajo hotenje, želja, nevzdržna nepotrpežljivost. Hlasta za zrakom in kriči toliko časa, dokler njegova glava ni polna zvoka in ves ne drhti. Kriči, dokler ga ne začne boleti v prsih, dokler ga ne začne boleti grlo. Bolečine ne more več prenašati in hlipa vedno tišje, dokler ne utihne. Posluša. Razpira in stiska pesti. Glavo obrača na eno, pa na drugo stran. Nič ne pomaga. Neznosen občutek. Začne spet jokati, vendar je to preveč za njegovo boleče grlo. Kmalu neha. Opleta z rokami in brca z nogami. Odneha, lahko samo trpi, ne more pa misliti in upati. Posluša. Potem spet zaspi.

Jean Liedloff - Koncept trajanja

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]





Stran: [1]