martina23 -> RE: misicna hipotonija, konvulzije (16.10.2006 11:26:25)
|
Pozdravljene, Mi imamo 13-mesečnico z zelo podobnimi znaki - težave s požiranjem, splošna hipotonija,... Diagnoza je miotonična distrofija. Ob rojstvu smo jo komaj naučili hranjenja, najprej je dobivala po sondi, iz cuclja pa smo ji mleko dobesedno stiskali v usta, ker ni sesala. Sesanje smo ji spodbujali tudi s tem, da je imela dudo v ustih, vendar je lahko obdržala le okroglo dudo. Dojenje seveda ni šlo, sem si pa brizgala mleko. Z možem sva se zelo veliko z njo pogovarjala, ji pela, pestovala, hodili smo na sprehode, naučila sem se masaže dojenčka, handlinga (kolikor je šlo), dvakrat tedensko hodiva na fizioterapijo. Šele okrog 6-ega meseca je začela glavo držat. Okrog 8-ega meseca pa se je uspela obrniti na trebuh, čeprav jo je ta položaj zelo motil, ker ni mogla dvigniti glave. Iz tega položaja se je razvilo kotaljenje, sedaj pa se iz tega položaja tudi že usede. Baje otroci s takimi težavami prej shodijo kot se naučijo kobacati, saj je med kobacanjem težje držati glavo. Sedaj že lepo je po žlički, le hrane v koščkih pa ne mara. Sploh ne zna žvečiti, a upam, da jo bomo sčasoma tudi to naučili. Ko se spomnim prvih mesecev in tega, ko se ni dogajalo skoraj nič, mi je še vedno kar težko. A potrebno je verjeti v te otroke, čeprav izgleda, da se nič ne dogaja, so to le majhni koraki, ki jih včasih sploh ni moč opaziti. Nato pa se nekaj premakne naprej. Bilo je kar nekaj težkih obdobij in verjetno bodo še, čaka nas še veliko dela, vendar ne obupajte. Naša fizioterapevtka pravi, da taki otroci dolgo rabijo, da začnejo, nato pa kar hitro napredujejo. Zato kar pogumno naprej! Martina
|
|
|
|