novorojenček in domače živali-vprašanje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


ČebelicaMaja -> novorojenček in domače živali-vprašanje (14.3.2006 22:16:22)

Pozdravljene!  Rok imam čez točno tri tedne. Doma imamo psičko, ki je ljubljenka vseh in zelo pridna. Vsi okoli nas delajo zaradi tega celo paniko in tudi v materinski šoli so mi rekli, da novorojenček in pes vsaj en mesec ne smeta biti v istem priostoru. Se strinjam, da moramo biti previdni, toda glede na to, da živimo v stanovanju, bo njihova merila bolj težko vzdrževati...pa tudi prav se mi zdi, da se psička spozna z dojenčkom, da ne bo mislila, kakšno čudo smo pripeljali domov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Gotovo nas je veliko v podobni situaciji, pa me zanima, kakšne so kaj vaše izkušnje  in koliko časa po porodu je moralo biti vse "sterilno" očiščeno in podobno... za odg. vnaprej hvala![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




copka77 -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (14.3.2006 22:28:16)

Midva imava psa prav tako vedno v stanovanju, pa ni bilo nobenega problema med dojenčkom in njim, pa tudi infekcije tamali  ni imel nobene...Res ni treba da spita skupaj v isti sobi ali da ga liže po obrazu ipd., da pa ga povoha in opazuje in vzame za svojega je pa celo priporočljivo...ne umikat otroka in odganjat psa, da se ne bo počutil nezaželeno...
Večkrat boš pač sesala in brisala tla ter prah kot ponavadi , to pa je tudi vse kar midva počneva bolj natančno odkar je dojenček pri hiši. Mislim da so skrbi glede okužb odveč!
Več preberi na forumu o domačih živalih...




benika -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (14.3.2006 22:50:46)

Mi imamo doma dojenčka, labradorko in maltežanko pa ni z nobenim od teh nič narobe. Ko naju je ati pripeljal iz porodnišnice sem najprej odšla k psem, jih pobožala potem pa smo jima pokazali dojenčka da sta ga povohali in nimamo nobenih težav. Res malo večkrat sesam in pomivam in pazim, da med njimi ne prihaja do bližnjih srečanj ampak to je pa tud vse.

lp




Bubamaraa -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (14.3.2006 22:56:31)

Mi imamo enega mešančka....Ko sem prišla iz porodnišnice sem mu postavila jajčko na tla, da je videl novega družinskega člana... Tudi jaz sem pazila, da sem bolj pometala če so bile kje dlake itd... Drgač pa ni panike... Dons ima Danaja zelo rada našega Binita-psička in on njo....




Marogica -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 7:54:23)

Pri prvem smo imeli še dva psa, ki pa sta živela zunaj, zato se ni bilo za bati, da bi prišlo pri njima do prevelike ljubosumnosti, pa tudi kar se tiče "čistoče" se pri nas ni kaj dosti spremenilo. Je pa res, da ko smo našega sinka prinesli iz poridnišnice domov, smo dali lupinico na tla, mu dali za povohat pleničko s katero sem malega prej obrisala in pa njegove nogavičke je tudi povohal. Seveda je šlo to nato v pranje.
Jaz lahko povem, da so bile naše izkušnje zelo v redu, nikoli ni bilo nobenih problemov. VEndar pa je velika razlika, če živi pes zunaj ali pa v stanovanju z družino. Fajn bi bilo, da si kje kaj prebereš, kako ravnati v tem primeru in še enkrat si preberi lastnosti, ki jih psička(pasma) ima, da boš vedela, kako in kaj.




Anonimen -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 8:02:45)

Ko sem se jaz rodila smo imeli doma muco in psa. To je bilo pred 30. leti in takrat ni nihče "opozarjal" na takšne stvari. Imam slike, ko so me prinesli iz bolnice, zraven mene pa mucek in kuža, ki sta me imela zelo rada jaz pa njiju- in nič ni bilo narobe. 
Če imaš hišnega psa res ne more biti nič narobe. Psa ne smeš odrivati od novega družinskega člana, ker bo zelo žalosten in zmeden. Boš videla, kako se bo mali hitro navezal na psička in obratno in bo zelo lepo!




krfjolca -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 8:31:47)

Midva imava zlato prinašalko, staro 1 leto, na katero sva čisto nora. Tudi ko bo prišel dojenček, se to ne bo spremenilo. Ne verjeti vsemu, kar slišiš v materinski šoli, ker dostikrat govorijo kaj, o čemer nimajo pojma. Recimo o psih. Največja napaka, ki jo lahko narediš, je, da psa takoj postaviš na nižje mesto - naprimer stran, od koder je prej spal, ali v pesjak ... V takem primeru se lahko razvije ljubosumnost na otroka, ker pes poštudira, da je očitno otrok kriv, da njemu ni več tako lepo, kot mu je bilo prej. Zato previdno. Nekateri priporočajo, naj očka že iz porodnišnice prinese domov kake cunjice ali pleničke za povohat, da se pes avadi vonja. Ko prineseta štručko domov, je pa najbolje, da očka počaka z otrokom v avtu, medtem ko gre mamica pocrkljat kuža. Šele potem naj pride očka in dovoli psu, da ovoha otroka. Tudi če ga poliže, saj tisto potem obrišeš - sicer pa pasja slina ni kužna, nasprotno - saj veste, da so včasih govorili, da daj rano polizat psu. Psi imajo slino nekako antiseptično, in če ni ravno prej brskal po gnoju, je za dojenčka nenevarno. Praktično ima otrok več bacilov od tebe, ko mu lupčka pritisneš.
Veliko pasjeljubcev pravi, da ni lepšega, kot gledati psa in otroka, kako skupaj odraščata. Tudi nasploh so psi do otrok skrajno nežni (razen kak mlad pes, ki še nima občutka, na take pač bolj popaziš) in tolerantni. Jaz že komaj čakam, da se bosta igrala skupaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] .




mojčika -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 9:28:04)

No jaz pa nimam psa, ampak dve zlati muciki, eno staro ze 10 let, drugo tri. Tudi nama vsi poganjajo paniko, pa bo to in ono. Saj znam paziti, tudi če bi imela še eno majhno dete, bi morala ves čas gledati, da se ne bi kaj zgodilo. Uredila sva sobo, v katero mačka pač ne bosta šla, čistimo pa tako vsak dan zaradi dlak. Vsa ta sterilnost mi gre na živce, kako pa so včasih vsi pomazani preživeli, danes imajo pa vsi neke alergije in še ne vem kaj. Po tem takem bi bili vsi mulčki po kmetijah bolni.
Svoje živalce imamo ravno tako radi, in če smo jih vzeli v svoje življenje, se bo potrebno tudi malo prilagoditi, kaj ne. Vsak otroček pa ima po mojem z živalico precej bolj pestro in bogato življenje.




Olivija -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 9:58:21)

Ko se je Ana rodila, smo imeli doma dva psa in enega mačkona. Pa ni bilo nikoli nobenih težav. Smo bili vedno mnenja, da veliko živali samo koristi odpornosti, tudi alergije nima nobene.
Je pa že pri 4 mesecih z navdušenjem opazovala  vse tri živali in se  jih dotikala. Vsakič, ko je kakšnega zagledala je prav vriskala od veselja.
Edini problem je bil lani na morju, ker je tako pogrešala psa in mačka, da je dobila vročino in smo morali domov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





lenika -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 10:19:14)

Mi imamo doma čivavo, ki je mala razvajenka in ljubljenka vseh. Ker pri hiši še ni otrok se seveda vse vrti okoli nje.
Ko je prišla na obisk moževa sestrična z dojenčkom, je bila full ljubosumna in se je kar odmaknila, ker se pač ni vse vrtelo okoli nje.
Tako, nas je kar malo strah kako bo, ampak vsi pravijo, da bo domačega otroka čisto drugače sprejela.
V začetku maja tudi mi dobimo otroka in moj plan je, da bo mož že iz porodnišnice prinesel pleničko za povohat, da se navadi na vonj dojenčka in ugotovi, da je naš.
Pa tudi sedaj, ko je še v trebuhu, ji večkrat govorimo in kažemo kje je dojenček in naša psička trebuh prav z velikim zanimanjem ovohava. Kaj pa vemo, mogoče pa že sluti, da prihaja novi član družine. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




dory -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 12:02:41)

Da bi cel mesec novorojencka izolirala od psa? Kaj boste imeli doma tudi vse sterilno? Pri nas imamo dva psa na baterije in ko sem prinesla tamalcka domov,sem polozila lupinico na tla,da sta ga kuzike povohale in prevohale...mislim,da je prvi stik najpomenbnejsi, ce ne lahko kuza zacuti,da ni vec v priviligiranem polozaju in postane ljubosumen, kar pa ni prijetno...

Skratka jaz okrog tega nisem nikol komplicirala...se manj pa,da bi tamalga izolirala od zivali[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anonimen -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 14:08:37)

Pri nas je bil nejeverni Tomaž mož, ker ga je mama malo napumpala. In je vprašal patronažno ob prvem prihodu, kako je s tem. Mu je lepo razložila, da smo lahko samo veseli, da otrok lahklo raste z naravo. Da pa živalske bakterije itak ne gredo na človeka. Tako da to pri nas ni bil nikoli problem. Edino nikoli pa res otroka in psa ne smeš pustiti v istem prostoru brez nadzora, posebej pozneje, ko je otrok že večji in se morda pes nima kam umaknit ali ga otrok zagrabi za dlako ali kaj takega. To se je pri nas zgodilo, to grabljenje za dlako, in sem bila k sreči zraven. Sicer ga Miša ni ugriznila, ampak šavsnila pa je proti njemu. Zato je letela s kavča, kot je dolga in široka in si zapomnila za vse večne čase (vsaj do zdaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]), kdo je kje glavni.
Drugače pa dati otroka takoj za prevohat, tudi kakšen lubček pade zraven verjetno, pa bo. Meni se je zdelo, da je Miša Tiborja itak že poznala, ko sem ga prinesla iz porodnišnice. Vsaj obnašala se je tako, pa tudi vedno se mi je v nosečnosti v trebuh tiščala, ko sva spali na postelji.




krfjolca -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 14:28:55)

Mene pa bolj zanima vaše mnenje glede pritlikavega kunčka. Doma so mi pričeli utrujati že takoj, ko sem povedala za nosečnost. Takoj živali stran, so rekli. Itak sem se samo smejala. Vendar pa ... za psičko ni dvoma - ostala bo v stanovanju in ravno tako lepo ji bo, kot do zdaj, ko je prava kraljična. Glede zajčka pa sem bolj v dvomih. Ne toliko zaradi živalice same - stara je že 3 leta, torej kakih bolezni nima in jih nima od kod dobiti. Ali pač? Bolj me skrbi zaradi stelje - žaganja in sena, bogve kaj vse prineseš z njo v stanovanje. Ali obstaja kaka potencialna nevarnost? Da bi bilo mogoče za dojenčka vseh alergogenih stvari preveč? Pasja dlaka, zajčja dlaka, žaganje, seno ... Sesam sicer vsak dan, ampak kljub temu ...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (15.3.2006 14:52:39)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (15.3.2006 14:55:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Arabela -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 16:03:00)

Hojla!

Tudi meni so vsi govorili, da bo treba dati psa stran, ko bom noseča in sploh ko bo otrok doma.... Ampak to govorijo ti, ki nimajo pojma o živalih...

Doma imava rotwailerja, ki pa z nama živi v stanovanju.. Pa ga ni bolj nežnega psa... Ko bi ga videli, kako se igra z malimi otroci, pa ga vlečejo za dlako in dražijo, on pa jim vse potrpežljivo dovoli... In ko bo naša štručka doma, ga bova takoj predstavila psu, tako da ve, da smo dobili novega člana... Saj živali niso butaste... Mislim da on že zdaj ve, da se nekaj dogaja z mano...

Najhuje je, da psa izoliraš ko prineseš dojenčka domov... Poznam primer, ko so otroka prav skrivali pred psom... in je le-ta postal ljlubosumen in so ga morali dati stran... Je pa tudi res, da marsikdo zanemari hišne ljubljenčke, ko pride novorojenček... V takih primerih živali postanejo žalostne in nevarne....




kati* -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 16:04:09)

IZVIRNO SPOROČILO: ČebelicaMaja

Vsi okoli nas delajo zaradi tega celo paniko in tudi v materinski šoli so mi rekli, da novorojenček in pes vsaj en mesec ne smeta biti v istem priostoru.


Ne vem v katero mat. šolo si hodila, a pri nas v LJ niso sploh komplicirali glede tega. Mi smo Luko in našega kužija spoznali takoj ko smo prišli domov iz porodnišnice, kuža ga je lepo povohal in vse je bilo OK. Obnašali smo se normalno z kužijem, tako kot prej. In po mojem mnenju je tako tudi bolje, sicer imate lahko težave s kakšno ljubosumnostjo!

Kar pa se okužbe tiče pa tole v razmislek: jaz sem pri 14 dnevih zbolela z virozo gripe (40 stopinj in skratka totalna kriza, ki pa je presenetljivo hitro minila) in vsa v skrbeh kličem v porodnišnico in pediatrinjo in mojo zdravnico, kaj naj naredim, saj dojim in tud zdravil ne smem jesti. Odgovor: vi kar lepo dojite in jemljite Lekadol, češ kaj sploh kompliciram. Pa ti bom tako rekla - NIHČE ni niti pomislil o tem, da je problem okužbe pri otroku!! Kaj se moji bacili in virusi kaj razlikujejo od virusov drugih ljudi?! Halo! [sm=zmeden.gif] Tako da ne komplicirat in ravnaj po svoji pameti in presoji.




kati* -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 16:09:18)

krfjolca ... mi imamo tud pritlikavega kunca (mah - imamo cel živalski vrt [sm=smiley36.gif]) ... pazim le to, da ko je mali v ležalniku na tleh, da zajc ni spuščen, pa ne zato da bi mu kaj naredil, a lahk bi na Luko skočil in ga kej popraskal in verjetno bi ga tud ful prestrašil [sm=smiley1.gif]

Se je pa naši patronažni ful dopadlo, da smo tako "skulirani" in imamo cel živaslih vrt + otroka in nič ne kompliciramo [sm=smiley1.gif]




krfjolca -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 20:32:50)

Kaj pa posredno možnost toksoplazmoze? Seno je recimo od kmeta v bližini, ki se mu po travnikih podi cela horda prostoživečih mačk. Ti pa to seno potem znosiš v stanovanje ... Saj si umivamo roke, pa vse, samo ne moremo zajčka kar za vekomaj zapreti v kletko, da ne bi kaj raznesel po stanovanju, se mi preveč smili ... Zmeraj bolj razmišljam, da bi jo oddala kakim dobrim ljudem, med drugim tudi zato, ker ne bo časa zanjo, ko bo tu še dojenček. Pri psu je le drugače, vendar pa tudi zajček potrebuje pozornost ...




KODA -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 21:15:50)

Mi imamo doma pol perzijko.Ko sta tamaledva bila dojenčka,z mačje strani ni bilo nobenih izpadov.Prej bi rekla,da se je začela obnašat kot čuvaj.Ko je zaslišala jok iz spalnice,je že pritekla nas opozorit z mijavkanjem.Šedanes.,ko jih zasliši,da jokata,se začne jima drgnit ob noge.




aja -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (15.3.2006 22:24:47)

Punce, sem prav vesela, da vidim kako normalno razmisljate...jaz sem odrasla med mucki in kuzki (pa ko sem zrasla sem se cel zivalski vrt domov znosila) in sem bila vedno bolj odporna kot moji vrstniki, ki so ziveli v sterilnem okolju.

No, sedaj pa cakamo dojencka in doma imava kuzka, ki je kot druzinski clan. Ze sedaj mu razlozim, da cakamo dojencka in ko se uleze zraven mene, da vedno glavico na trebuh. Po mojem cuti, da se nekaj dogaja :-))) Vseeno pa me je skrbelo, kako bo sprejel dojencka...pa sem povabila na obisk dve prijateljici z dojencki, da nas kuza od blizu vidi male clovecke. Ena od njiju je porodnicarka in sem bila kar malo napeta kako bo in sem mislila, da bo kaj komplicirala glede cistoce, itd...pa je bila stokrat bolj kul kot jaz. Ta malega je dala ze v predsobi na tla, da ga je kuza prevohal in potem sta se z malim skupaj plazila po tleh in cez pol ure celo skupaj zobala piskote. Pa sem si rekla, ce zdravnica ne komplicira s tujim psom potem pa res ni bojazni...pravi, da je to se za odpornost otrocka dobro.


Se nekaj v razmislek...od prijateljev puncka ima levkemijo in jim v bolnico vozijo psicke za terapijo in sedaj jim je zdravnik svetoval, da puncki kupijo kuzka. Zivalice imajo dokazane terapevtske ucinke na nas in na otroke. Samo, da se tega niti ne zavedamo.

Tako da uzivajte z zverinicami....moja mami vedno rece "kako srecen je mali, ki se bo rodil in ga bo cakal tak zlat kuzek". Pa se prav ima...

Aja




kati* -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (16.3.2006 9:21:40)

krfljolca ... kar se sena tiče - sej ne kupiš seno pri kmetu oz. ga ne pobereš na njivi. Seno, ki ga kupiš v trgovini je precej "obdelano". In tud glede toksoplazme sem jaz spraševala zdravnico in G med nosečnostjo in ni nobene panike v kolikor je to hišni zajec, ki je v glavnem notri.




Anonimen -> RE: novorojenček in domače živali-vprašanje (16.3.2006 9:36:18)

Evo se še jaz oglašam.
Kaj pa mamice iz kmetij?Tam je polno živali.
Jaz sem zrasla gor z mucki in kužki.Moji so zrasli gor v družbi muce
in kužka.Timi pa v družbi kar treh kužkov in treh muck.
Od njih sigurno ni dobil alergijo na kravje mleko.Za razvoj otroka je družba
živali samo pozitivna.




Stran: [1]