nejča -> RE: Ogrevanje v mikrovalovki (15.3.2006 9:41:16)
|
Malo znanosti: stvari (živila ali neživila) se v mikrovalovki segrejejo zaradi tega, ker vsebujejo vodo. Mikrovalovi so podobni radijskim in vplivajo na molekule vode tako, da se le-te začnejo sukati okoli svoje osi, pri tem se sprošča energija in zadeva se segreje. Se pravi, da se hrana segreje zaradi vsebnosti vode in jasno, če ima več vode, rabi dlje časa, da se segreje. Previdni moramo biti z živili, ki vsebujejo dosti maščobe (mleko, maslo) zaradi interakcije maščoba-voda, ki pri segrevanju nista ravno prijateljici (poznamo pri navadni kuhi) in zato izberemo segrevanje z nižjo močjo. Problem so tudi živila, ki so iz delov z veliko vode in iz delov z malo vode (npr. kos mesa s kostjo, hrenovke z ovojem, cela jajca v lupini), saj se deli z malo vode, preveč in prehitro segrejejo in zato tako živilo raznese. In še nekaj, segrevanje vedno poteka iz notranjosti živila proti zunanjosti in zato je pomembno, da po segrevanju raznih kašic, juh, pirejev, zadevo vedno dobro premešamo, da se temperatura enakomerno porazdeli. Če poslušamo radio že sigurno 100 let in ni še nikomur nič, zakaj ne bi uporabljali mikrovalov?
|
|
|
|