Vrtiček? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke

Sporočilo

LORELAJ -> Vrtiček? (13.3.2006 23:18:17)

Pozdravljeni!

Zanima me kam se lahko obrnem, če katera pozna, za ureditev večje gredice pred hišo?

Rada bi zasadila trajnice in na določenih delih bi si pustila prostor za sezonsko cvetje. Vendar ne vem kje začeti oz kakšno zelenje in rože posaditi.

Prosim za pomoč!

india -> RE: Vrtiček? (14.3.2006 7:13:26)

Ne razumem natančno,kakšno vrsto pomoči bi želela? Nekoga,ki bi ti uredil vrt, ali samo kakšne nasvete, revije, nekaj,kjer boš dobila ideje in predloge?

Če potrebuješ revije, potem poglej nekaj tem nižje, če pa potrebuješ naslov kake firme, pa moraš najprej povedati, od kod si, da ti lažje svetujemo. V MB sta 2 privat podjetji,kise ukvarjata s tem, pa tudi od marsiaktere vrtnarije ti pridejo zasadit  kar se dogovoriš. Vendar so te stvari kar drage.

Magi* -> RE: Vrtiček? (14.3.2006 7:54:53)

če hočeš imeti že prvo leto tipi-topi urejen vrtiček, potem najami nekoga, da ti bo uredil zasaditev. če imaš raje eksperimentiranje z rožicami in zasaditvami (kar da posebne užitke), pa verjetno ne bo takoj prvo leto najlepše izgledalo.

jaz sem v roke vzela kup knjig in jih preštudirala, kakšno zemljo imamo, pa kakšna lega je, kako potuje sonce po vrtu, kje je največ sonca, kje je stalno senca itd. potem smo se lotili zemlje, posejali travo... glede na to, da je kar nekaj rastlin že prebivalo na vrtu od prejšnjih lastnikov, sem prvo leto bolj opazovala, kaj vse imamo in sproti še kaj posadila. zdaj, ko že vem, kaj je gor, kaj je dobro in kaj ni, se bom lotila vrtička po svojem načrtu. sem pa ohranila precej starega, le nekaj rastlinic bom poskusila presaditi na bolj primeren prostor in seveda posadila bom veliko novih. komaj čakam.

BTW: na našem vrtu v LJ že cvetijo zvončki[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

lelaval -> RE: Vrtiček? (14.3.2006 9:06:48)

Odvisno, ali je na tem delu, kjer bi rada imela rožice, cel dan sonce, ali je popoldansko oz. dopoldansko. Glede na te 'razmere', poglej v kakšno knjigo ali vprašaj, katere rože bi uspevale in potem lahko sadiš.
Od trajnic imam jaz vrtnice, na drugih delih rododendrome, pa 'zajčke' (ko cvetijo so ful lepe), lahko pa zasadiš forzicijo, enoletnice pa različne: sončnice (nekaj se jih potem itak samih zaseje), če želiš večje - kane, sicer pa smrdljivke (so lahke za vzdrževanje), spomladi pa tulipane in narcise.
Je pa res, da moraš gledat, kdaj katera roža cveti (mesece), da imaš potem celo leto 'v cvetju'.
Pa obilo uspeha ti želim. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]