gradnja? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

simi73 -> gradnja? (7.3.2006 19:46:02)

Saj ne vem, če paše tole na ta forum, pa vseeno.
Zanima me, če je kdo na tem forumu, ki se malce bolj spozna na zakonodajo o urejanju prostora, pa gradnji in te zadeve...
S partnerjem se odločava za gradnjo hiške na parceli, ki bi nama jo podarila moja starša. Tu pa nastopi problem oz. dilema: imava dve možnosti - prva je, da se odmeri zazidljiva parcela blizu hiše mojih staršev (recimo dobrih 10m stran), druga pa je, da dobim parcelo, ki je trenutno kmetijsko zemljišče prve kategorije (brez posebnih zaščit) in nekje predvideno za gradnjo, ko se bo spremenil prostorski akt občine za to območje, je pa ta parcela večja in lepša, kot tista zazidalna, pa še drugih hiš ni tako blizu. Ali je možno doseči spremembo namembnosti zemljišča za to nezazidalno parcelo v zazidalno (baje se da neka vloga na ministrstvo za okolje in prostor[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ).
Na občini so rekli, da lahko sami pripravimo spremembo prostorskega plana za to območje, samo to nam ni v interesu, ker ostalih parcel, ki so tudi kmetijska zemlja ne bi spreminjali. V interesu občine pa trenutno ni, da bi oni pripravili prostorski plan.
Če je tista možnost za spremembo namembnosti res možna, bi verjetno tudi kar precej stalo, da bi to dosegla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] . Po eni strani bi veliko raje to lepšo parcelo izkoristila za gradnjo, po drugi strani pa ne vem, če ne bi bilo boljše zidat na prvi parceli, ko so vse komunalne zadeve že tam, pa še spremembe ni treba delat.
Če kdo ve, kako je s to spremembo, bi ga prosila, za pomoč - kaj je potrebno narediti, kaj in kam se pošlje vloga ipd...
upam, da nisem preveč zmedeno napisala situacije in da mi bo vsaj nekdo lahko priskočil na pomoč. Hvala že vnaprej.
lp

Udb -> RE: gradnja? (7.3.2006 19:56:53)

Najbrž ti ne bom preveč v pomoč, ampak poskusi raje na temle forumu - ti bodo ziher znali pomagati!! http://www.podsvojostreho.net/portal.php

simi73 -> RE: gradnja? (7.3.2006 19:59:02)

Udb, hvala. Bom poskusila še tam.

poliloni -> RE: gradnja? (7.3.2006 22:20:37)

Pri nas je stric imel tako zemljišče, ki naj bi mu spremenili namembnost in moram reč, da čaka že zelo dolgo, da se te stvari rešijo....
Držim pesti!

bubče -> RE: gradnja? (7.3.2006 22:54:07)

jah...odvisno kako se vama mudi...na občini vam morajo dati možnost, da zaprosite za spremembo namembnosti zemljišča...(pri nas za to obstaja obrazec)... spremembe se morajo narediti do drugega leta, kar pomeni, da je tudi možno, da ne sprejemjo več vlog...saj gre najprej le ta v postopek na sami občini, potem se pripravi predlog sprememb, ki ga potrdi občinski svet in nato gre vse skupaj še na ministrstvo, kjer pa to potrdijo ali pa tudi ne....torej ni 100%,da bi ta parcela postala kdaj zazdljiva...

druga možnost je to, kar so vam na občini rekli, vendar se vam ne splača, saj bi morali celotno komunalno infrastrukturo financirati sami, kar pa stane precej precej...govorimo o več 1.000.000,00 sit....

torej jaz vam predlagam, da se še enkrat pozanimata, kako in kaj na občini....

kljub temu pa mislim, da je vseeno bolje graditi na opremljeni parceli .... ker na neopremljeni boste ali pa tudi ne (če ne dobite soglasij).... porabili preveč denarja, priključki so spet v milijonskih zneskih....

lp

min@ -> RE: gradnja? (7.3.2006 23:39:03)

Mislim, da ti nezazidljive parcele ne splača spreminjati v zazidljivo, razen če ni v planu občine, pomoje se ti to ne splača ne finančno in ne časovno. Naprej torej moraš parcelo spremeniti v zazidljivo, s tem pa ti parceli zvišaš vrednost in moraš občini plačati določen davek(samo mislim, da to pride v poštev če to parcelo prodaš). Ta "nova" parcela pa je tudi komunalno neopremljena, torej so stroški tudi tu, poleg tega ti ostane še zdajšna zazidljiva parcela, za katero tudi moraš plačevati davek, če ne postaviš na njej stavbe.

Upam, da sem ti kaj pomagala, toliko se jaz spomnem kako to poteka, ne vem pa čisto točno kateri postopki, vloge...so potrebni, ker je vsak primer drugačen, odvisno je tudi, kako s tem operira občina...drugače pa najboljše da vprašaš kakšnega strokovnjaka, ali pa pokličeš v kakšen urbanistični biro, tam ti bodo po mojem mnenju najbolje znali pomagati.

Ali pa vprašaj na: http://www.arhiforum.si/ ali pa na: http://www.peg-online.net/

Anonimen -> RE: gradnja? (8.3.2006 7:33:07)

Sej ne da bi se hvalila, ampak ker sem od stroke (ampak dobesedno) ti bom poskušala na kratko odgovorit.

1. Za kakršnekoli podatke si pridobi Lokacijsko informacijo za gradnjo manj zahtevnega objekta  (vlogo oddaš na občini, kjer imajo tudi obrazce). Daj vlogo za obe parceli.
Občina ti bo napisala kaj in pod kakšnimi pogoji lahko gradiš na posameznih parcelah. Kljub temu, da se je sedaj taksa povečala na cca. 4.000sit, daj vlogo za obe parceli. Pa sej ni taka reč reskirat tistih 8.000.

Za zazidljivo parcelo ti bodo povedali pogoje gradnje, za nezazidljivo (če je res) ti bodo pa povedali, če se ali se ne pripravlja nov prostorski akt.

2. Sprememba namembnosti iz kmetijskega v stavbno NE OBSTAJA VEČ!!!!!!!!!!! Tudi ne obstaja več plačilo nadomestila spremembe iz kmetijskega v stavbno!

Namenska raba prostora iz kmetijskega v poselitveno območje se lahko spremeni samo skozi postopek sprejema prostorskega akta.

NA KRATKO O POSTOPKU

Sprememb iz kmetijskega v stavbno se ne dela več po domače. Z novim zakonom se lahko v poselitveno območje uvrščajo parcele v postopku priprave strateškega dokumenta občine tj. Strategije prostorskega razvoja občine. Občan lahko poda predloge katera zemljišča se uvrščajo v poselitev in katera ne v postopku sprejamanja tega dokumenta. Obstajata še Prostorski red občine, ki pa samo natačneje opredeljuje kaj in kje se lahko gradi oz. pravila gradnje na območju občine. Izvedbeni prostorski akt (bivši zazidalni načrt) je Občinski lokacijski načrt in je to najbolj natančen prostorski dokument, ki predpisuje kaj in kako in kje.

Tebi osebno se ne splača it delat Občinskega lokac. načrta, ker če ni zemljišče že sedaj opredeljeno kot zazidljivo, ti OLN (občinski lokacijski načrt) ne koristi. BTW en tak dokument stane okoli 5-10mio (ali več odvisno od velikosti območja). S predlogom bi se morala vključiti v postopke, ki se vodijo za Strategijo prostorskega razvoja občine (SPRO). Po izkušnjah sodeč so še v teku, tako da se kar pozanimaj in napiši kak dopis na Občino.

Komunalno urejanje - dolga zgodba in sploh ne poceni. Zaradi čedalje večjega monopola in stroškov pri izgradnji komunalnih vodov že od primarcev do parcele oz. hiše se izogibaj postavljanju hiše na samo. Ker po novem boš tudi primarne vode vlekla sama. Oz. ti ne bodo dovolili zidat. Zakaj? Občina je, po zakonu, dolžna zagotavljat komunalno opremljena zemljišča za gradnjo in zakaj bi ti dovolila zidat v neki vukojebini do katere ti mora pripeljat vse primarce, če pa ti lahk gradiš znotraj obstoječih naselij kjer je komunalna opremljenost primerna. Če pa maš preveč denarja in si sam potegneš vse komunalne vode, pol pa kar. Ampak to ni okol 1mio, kot ti je ena napisala, ampak konkretno več.

Če so še kaka vprašanja - na plan z njimi. Meni ni težko odgovarjat.

LP  .

kalbo -> RE: gradnja? (8.3.2006 7:55:46)

Pikec, sam en mičken popravek na sicer dobro obrazložitev: Tisto je lokacijska informacija o parceli in ne lokacijska informacija za gradnjo manj zahtevnega objekta, slednja ne obstaja.

Pa še to: na občini je treba kar malo podrezat pa mal pojamrat, ker se jim ponavadi niti riti do omare s fascikli ne da dvignit.

Anonimen -> RE: gradnja? (8.3.2006 8:04:07)

Tisto je lokacijska informacija, ki se daje za določeno parcelo!

Poznamo pa tri vrste Lokacijskih informacij (LI):

1. LI za gradnjo (zahtevnega, manj zahtevnega objekta)
2. LI za gradnjo enostravnih objektov
3. LI za promet z neprimičninami

Nekatere občine jo imajo še za odmero oz. dodelitev gradbene parcele....

Vsebina izdane LI je potem odvisna od namena za katerega se uporablja v nadaljevanju LI.

V katero kategorijo se kater objekt uvršča se mi ne da razlagat, ker je predolgo, podajam link:

Pravilnik o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči
- ČISTOPIS
(Uradni list RS, št. 114/03 in 130/04

BTW: ZAKONSKI ROK ZA IZDAJO LI JE 15 dni OD PREJEMA VLOGE.

Delala na občini in sem rit vedno primigala do omare s fascikli, to da je bila pač prazna ni bila moja krivda.
Nismo vsi (no js bivša) občinarji lene riti do amena. Da so ljudje dobili v 15 dneh sem bila dostikrat do 22:00 v službi, pa nisem dobila plačanih nadur. Nekateri smo pač [sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif]. Ampak delo je bilo narejeno. Pripombe so pa bile, ja, ker vsak misli, da mora takoj dobit stvari. Sej vem, da mene osebno ne napadaš Kalbo, ampak vsi pa tud nismo isti, tko kot računalničarji niso vsi [sm=zaspan.gif] (stereotip - upam da nisi računalničar)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

bubče -> RE: gradnja? (8.3.2006 8:14:07)

no, pa da še jaz povem, pikec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], sem tudi iz kao 'stroke' in pri nas še sprejemamo pobude za spremembe namembnosti zemljišča....iz kmetijskega v stavbno in obratno ;).....ni plačljivo, seveda....se pa pobuda občana vedno obravnava.....

in lokacijska informacija ti pač ne bo pomagala, saj na kmetijskem zemljišču ne moreš graditi HIŠE...za kar pa mislim, da tukaj govorimo....stran vržen denar......tako, da.....

Anonimen -> RE: gradnja? (8.3.2006 8:23:40)

<in lokacijska informacija ti pač ne bo pomagala, saj na kmetijskem zemljišču ne moreš graditi HIŠE...za kar pa mislim, da tukaj govorimo....stran vržen denar......tako, da..... <

Ja to že, da ne more graditi. A ji nisem napisala? 
Bo pa vedla če se tam kaj pripravlja (nov akt mislim), to tud mora pisat na LI, ane? Vsaj na naših vedno piše. Konec koncev, če se pripravlja nov akt mora bit to napisano tam nekje pod točko 8 - podatki o pripravi aktov, oziroma pod točko 11 - podatki v zvezi s spremembami in dopolnitvami oziroma pripravo novih prostorskih aktov.

Tako, da ni nujno proč vržen denar, res pa je, da to informacijo lahko pridobi ustno, pa ji ni treba dajat vloge.
Ker pa sem sama en glup ziheraš, mam vedno raje stvari črno na belem, pa tud če moram plačat neki malga (no sej 4.000 ni tko mal, ampak zihr je zihr)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Konec koncev Občina tudi finančno odgovarja za (ne)pravilnost podatkov napisanih v LI.

kalbo -> RE: gradnja? (8.3.2006 9:06:38)

Tisto, kar si prpopčkala tam gor je le pravilnik na katerega se sklicuje  zakon o graditvi objektov. Tisto lohk tud prpopčkaš gor, nebi škodlo. če pa ker rabi, mam pa v Wordu vse. Dovolj je le en mailček na privat.

Tisto o lenih ritih pa...hm, če nisi bla lena rit, si bla svetla izjema, ker zna bit po občinah katastrofa, dokler malo ne zaropotaš. Pa spet ne smeš preveč, k se ji zameriš...pol pa...Ah birokrati....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

bubče -> RE: gradnja? (8.3.2006 9:14:41)

ja, pa govorila sem o več milijonih sit , ne o enem (dej prosim, preberi preden blekneš)....glede gradnje komunalnih vodov.... ;)

Anonimen -> RE: gradnja? (8.3.2006 9:16:44)

Kalbo jst sem enkrat prpravla en prispevek o teh zadevah za lokalno glasilo pa ga nikoli nisem oddala.

Je pa v njem obrazloženo vse od A do Ž. Če bi bil interes lahko brez kakršnekoli škode zadevo prlimam kam tukaj na forum. (upam, da bom našla zadevo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image])

V zadevi je obrazloženo VSE; OD PLANIRANJA DO GRADNJE. Ampak je dolga zadeva. Tako, da če je interes lahko gor nalimam.  Je pa na kratko in poenostavljeno obrazloženo, tako da folku nio treba brat vseh jajc od zakonov do pravilnikov, ker tega je še za moj okus (pa sem vajena vsega hudga) preveč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Anonimen -> RE: gradnja? (8.3.2006 9:25:45)

Bubče - sem preblala, kot da gre govor o mal več kot 1.000.000 sit. In razumela kot da je nekaj več kot 1mio - pač slabo razumevanje prebranega teksta, ki se ga lahko tudi tako razume kot sem ga jaz.

Če bi napisala recimo 'več mio sit', bi pa verjetno razumela kot si ti mislila. Sori no.

Se še enkrat opravičujem za slabo prebran tekst in napačno razumevanje. In ja; drugič bom pa molčala, sej konec koncev še nisem čist končala programov opremljamljanja stavbnih zemljišč. Pač delam prvič in priznam, da mi manjka izkušenj. Jih ima pa zato sodelavec, ki uvaja, toliko več. ****, sej vem, da se moram še dost naučit (mi pa gre ob teh cifrah fejst na bruhanje, to res ni zame...[sm=smiley29.gif]-mislim na pisanje programov opremljanja).

simi73 -> RE: gradnja? (8.3.2006 9:34:12)

Uf, sem sprožila eno vročo debato[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Pa ni bil to moj namen. Res hvala vsem za info glede teh sprememb namembnosti in možnosti gradnje...
Od vsega tega se mi že kr malo meša - tako kot je rekel kalbo - na občini se res nič kaj ne zmigajo (brez zamere pikec0), celo nadrla nas je referentka na oddelku za okolje in prostor, da ma že poln kufer naše familije, ker itak blokiramo vse...pa nismo mel pojma za kaj se je šlo (kasneje izvedeli, da je težil en lastnik sosednjega zemljišča zarad ceste preko naše zemlje, čeprav mu do njegove parcele vodi občinska pot).
Smo pa že dal lokacijsko za to kmetijsko in je bilo napisano, da gradnja ni možna do spremembe prostorskega akta. Ta sprememba pa ni v interesu občine zato je ne bodo delal. Da bi se sami lotili tega pa tud finančno ne bi zmogli.
Sicer ta parcela ni nekje v rovtah, mimo je speljan glavni vod vodovoda, pa mimo gre tud vod elektrike (ne vem, kakšne moči), pa kanalizacijo bodo delal letos ali drugo leto ob meji s to parcelo.
Verjetno bova res kar na zazidalni zidala,  čeprav so zraven tud sosedi, pa še sama žlahta je okol. Bodo vsaj pri zidanju pomagal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].
Hvala vsem še enkrat za pomoč, če pa bom imela še kakšno posebno vprašanje, pa te kontaktiram na privat pikec0.
hvala in lep dan

Stran: [1]