rezident (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> rezident (4.3.2006 11:29:28)

Ko sem prelistala na hitro obrazec za dohodnino sem na prvi strani zaznala nerazumljivo besedo "rezident". V letu 2005 sem bil rezident Republike Slovenije v času od___________do__________

Kot rezident države članice RU izpolnjujem pogoje iz 10. člena ZDoh-1.    Da
                                                                                                              (obkrožite)

Kaj napisati tukaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

CatJa -> RE: rezident (4.3.2006 22:26:03)

6. člen Zakona o dohodnini jasno opredeljuje kdo je rezident:

(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
   1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
   2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali misiji Republike Slovenije pri Evropski komisiji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
   3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
   a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali misiji Republike Slovenije pri Evropski komisiji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
   b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
   c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
   4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
   5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

Stran: [1]