RE: POMOČ (Polna verzija)

Forum >> [Zanositev] >> Upamo skupaj

Sporočilo

Špelka -> RE: POMOČ (8.3.2006 9:09:56)

Draga anonimna!

Samo to ti želim povedati - moč je v tebi in tvoje življenje je zate! Zato nehaj biti predpražnik vašemu "malemu kraju" in živi tako, kot tebi ugaja. Najprej pa se moraš naučiti ljubiti samo sebe, da si boš to sploh zaželela! Namreč, bulimija je tipičen odraz sovraštva do sebe. Nehaj razmišljati, da živiš le še za druge, da boš to in to naredila za otroka, moža, starše... Ne - zase moraš, kot je rekla že Skorpija!!!!!! Drugače se odrečeš moči, ki jo imamo ljudje in postaneš robot!

Jaz ti za začetek predlagam knjige Luise L. Hay: Življenje je tvoje, Moč je v tebi in Telo je tvoje. Tudi avtorica je bila žrtev predstav drugih, še največ pa svojih. No, njej je uspelo pobegniti iz začaranega kroga. Morda pa ti potrebuješ le pozitiven zgled in nekaj začetnih korakov?

Tukaj je pa za pokušino odlomek iz njene knjige Telo je tvoje: "BULIMIJA - Možni vzrok: Brezupna groza. Sovraštvo o sebe besno mašite vase in odvajate. Nov miselni vzorec: Življnje me ljubi, hrani in podpira. Varno in lepo je živeti. "

Draga Anonimna, želim ti, da si sonce sami sebi in da stopiš iz črede in postaneš človek.

Lp, Špelka

Vilma -> RE: POMOČ (8.3.2006 12:10:12)

Zastopim, da te je sram. Predstavljam si tudi, kako bi znala okolica odreagirati, če bi slučajno izvedeli. Razumem te tudi okoli denarja in da je šest jurjev vsakič, ko greš na srečanje veliko zate, sploh še si nezaposlena.
Pa vendar si želiš izstopiti iz tega, kajne? In še vedno obstajajo druge poti, ti jih bom opisala kot jih jaz vidim, ti pa se boš odločila ok? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Sem prebrala na straneh ženske svetovalnice, da zdravljenje traja toliko časa, kolikor traja bulimija. Na začetku si napisala, da odvajala jemlješ že dve leti. Torej bolezen traja vsaj toliko časa. In verjetno bo tudi zdravljenje. Vem, da se mogoče v tem trenutku to sliši oddaljeno in depresivno, pa vendarle lahko na vsako stvar pogledaš tudi s pozitivne strani.
Torej kar koli boš naredila, rezultatov ne moreš pričakovati jutri, pojutrišnjem, skratka takoj. Kar je po eni strani dobro! Imaš čas. Čas, da začneš z majhnimi koraki.
To, da si si priznala bolezen je velik korak. To, da si že kontaktirala Muzo sta dva velika koraka! To, da si poskušala povedati partnerju za bolezen tudi!
Pa vendarle, kaj lahko še storiš?
Poskusi pisati dnevnik. Napiši za prav vsak dan, kaj poješ. S tem se boš opazovala in pridobila neke vrste kontrole, kaj daš v svoje telo. Ko boš sistematično en mesec spremljala vrsto in količino hrane, ki jo zaužiješ, boš mogoče čez čas že tako močna in si zastavila majhne cilje. Recimo danes bom pojedla en čips manj. Jutri pa mogoče eno čokolado. Boš videla, če ti to pomaga.
Na društva pa lahko tudi pokličeš, kar stane manj kot da se voziš v Ljubljano. Na Muzi so bolj tako tako s telefonskim svetovanjem, vem pa, da ima Ženska svetovalnica vsak dan uradne ure za anonimno svetovanje. Od ponedeljka do srede od 8.00-18:00 ure, ob četrtkih in petkih pa od 8:00-12:00 ure. Telefon je 434 72 61. Ko boš poklicala, boš anonimna. Tvoja okolica ne rabi vedet za to. Lahko jim poveš šele naknadno, če se boš odločila za to. Ali pa sploh ne.
Lahko pa mi pišeš tudi na privat. Ne morem ti obljubit, da ti bom znala pomagat, da bom jaz našla rešitev zate. Saj veš, da moraš to sama. Lahko pa ti obljubim, da bom  da bom potrpežljiva, da te bom spodbujala in ti vlivala samozavesti. In prepričana bodi, da me ne boš razočarala! Tudi če boš naredila vse kontra kot jaz mislim, da je prav!
In draga anonimna, poiskati je treba tudi vzrok, zakaj to počenjaš. Vzroki so lahko različni in trenutno lahko samo ugibam o tem. Mogoče si imela nesrečno otroštvo, nasilne starše, mogoče se ti je zgodila spolna zloraba, posilstvo. Mogoče si izgubila kakšno zate pomembno in ljubljeno osebo in poskušaš to praznino nadomestiti s hrano. Mogoče si v času pubertete doživljala take telesne spremembe in ti nihče ni znal takrat pomagati. Ne vem in ne bi več ugibala. Lahko pa poveš, če želiš. Na privat ali pa tukaj javno. Odločitev je tvoja.
Ti želim za začetek en mali korak k velikemu uspehu!  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]

petruskaL -> RE: POMOČ (8.3.2006 14:14:44)

Anonimna...pogum in strokovna pomoč...to rabiš.
Pogum nosiš v sebi, strokovno pomoč poišči ...

Strinjam se z vsemi stvarmi ki so jih punce napisale edino pri zigkar me je zmotilo to, da imej odvajala doma, da so kot cigareti, če jih imaš za vsak slučaj....v mojem primeru to nikakor ni bilo in ni izvedljivo (cigareti)res pa je da nekateri lažje zdržijo na ta način, vendar je odvisno od vsakega posameznika katere "finte" mu bolj zaležejo in odgovarjajo...
Edini pravi nasvet v tvojem primeru draga anonimka je da si resnično poiščeš strokovno pomoč. Naj te ne bo strah in poišči svoje finte...

Srečno

*Karmen* -> RE: POMOČ (8.3.2006 16:03:32)

petruskaL. Tudi meni se je zdelo, da to, kar sem napisala, ne bo lepo izgledalo. Sam, pri meni je res pomagalo. Vedno sem imela v mislih: če bo pa res hudo, bom pa enga prižgala... Ampak ga nisem, ker ravno zaradi tega, ker sem jih imela na dosegu roke, nikoli ni bilo tako zelo hudo. Verjamem pa, da ta finta ne pomaga vsakemu.
Sem pa odgovorila na prvi strani in tam sploh še ni bilo govora o kakšni bulimiji. Le o neprestanem jemanju odvajal. Zato sem tudi ponudila tak odgovor. Svetovala sem ji, da se tega drži dokler ne najde strokovne pomoči. Kajti treba je začeti takoj, še tisti moment.
Ampak, ko sem spremljala poročanje anonimne še naprej, se mi je pa moj odgovor zdel vedno bolj trapast... Priznam, kar precej sem podcenila njene težave. Mnoge ste takoj pomislile na bulimijo, jaz pa žal ne... In bi se rada vsem opravičila za tak svojeglav odgovor.

Anonimna, kako pa je s teboj? Si že naredila kakšen korak naprej? Držimo pesti, da ti čimprej uspe in vse smo s teboj!!! Ti pa se še kaj javi s kakšno dobro novičko!!!

Lp vsem in lep dan!!!

Anonimen -> RE: POMOČ (9.3.2006 19:50:43)

Hej, sej nisi mogla vedet, da je tk kakor je.
Ne vem sicer, če bilahko ravno pokazala na eno stvar zaradi česar sem prišla tako daleč. Nikoli me ni nobeden posilil ali zlorabil, tudi tepena sem bila samo enkrat pa še takrat tako mala, da se sploh ne spomnim, razen kolikor se sedaj iz tega zabavamo. Ne, ne oči, ne mamca nista bila nikoli taka in čeprav bo mogoče malo čudno, glede na to, kako sem jaz zabredla, sta mi v veliko čem vzor in si želim vzgajati tako kot onadva in imeti zakon tak kot ga imata. Seveda ni popoln, ampak želim si, da bi se po več kot tridesetih letih zakona tudi jaz še crtljala pri možu in se lubčkala in se klicala z ljubkovalnimi imeni. Res pa je, da je bil ta zakon sklenjen in ves čas žrtvovan in prilagojen s strani moje mamce. V tem se sne strinjam.

Je pa res, da sem že zelo mlada oz mala morala biti precej odgovorna, družila sem se z bratom in sestro, ki sta kar precej starejša od mene. Tako tudi nisem imela veliko vrstnikov svojih let, ampak njuno družbo. Tudi med njimi sem veljala kot zelo odraslo bitje in so mi vsi hodili k meni in mi jamrali. In če je kje zagustlo, so prišli k meni, da sem jaz urejala odnose. Tako, samo se slabši je bilo tudi doma, saj sem jaz kot ljubljenka lahko rekla vse pa se mi ni zamerlo, poleg tega sem znala na umirjen način in se nisem skregala posredovat.
Sama pa sem seveda veš čas morala biti dobre volje in nikakor ni moralo biti kaj narobe in tudi ko je bilo, me niso ravno resno jemali.
Drugače nas je vzgajala mamca, saj je bila skoz doma, le v eni stvari pa je imel oči velik vpliv- v tem, da nikoli ne smeš pokazat čustev, ker tako vsi vedo, kje si ranljiv in te lahko prizadanejo ali se na tem okoristijop. Tako sem s časom začela živeti kot robot. Smejala sme se, spravljala v dobro voljo vse, ki so bili slabe volje ali žalostni, mirila prepire,..., svoje čustve pa sem potiskala nekam daleč. Tako tudi nikoli nisem imela nobene prave prijateljice ali prijatelja, dokler da nisem spoznala svojega moža.
Velik šok za mene je bil tudi, ko sta se naša dva odločila, da bota odprla firmo in takrat ju ni bilo nič več doma. Predstavljajte si, prej je bila mamca skoz doma in skrbela za nas, nam kuhala (predvsem bratu in sestri, ki sta bolj komplicirala). Ves čas je bila tu za nas in hodila na sestanke in je vedela kaj je v šoli, kako nam gre in nam pomagala, potem pa sta šla brat in sestra v LJ študirat, jaz pa v sedmem razredu, mamce pa kar naenkrat ni bilo doma cel dan, kosilo sem imela v šoli, nobeden se ni zanimal za moje ocene, ali sem v šoli ali ne,...Seveda mi je uspeh padel, šele takrat jih je malo ruknilo, pa tudi ne za dolgo. Pa sploh ne zamerim mamci tega. Vesela sem za njo, da je začela spet malo živeti in je naredila še kaj za sebe in ne vse samo za nas. Moje mnenje je, da bi morala storiti to že prej. Je pa bil šok.

Tako, nekaj sem povedala, kar bi mogoče lahko bil razlog. Vendar mi je grozno, ker vem če bi mamca in oči to kdaj prebrala, bi ju pobralo od žalosti in misli, da sta zabluzla kot starša. Ker nista. Nikoli ju nebi zamenjala ali spremenila.!

Špelka -> RE: POMOČ (9.3.2006 23:03:09)

Draga anonimna!

Hvala, da si delila svojo zgodbo z nami. To je prvi in veeeelik korak naprej. In iz tega sklepam, da imaš moč in željo po sprememmbah. POglej malo po tvojem "malem kraju" - koliko tistih, ki te obsojajo, če le malo skreneš s svoje ustaljene poti - koliko teh je resnično srečnih? Stavim, da nihče. Zato si drzni in pokaži svoj pravi obraz, kajti verjemi - ko boš začutila svoj pravi jaz, boš začutila tudi svojo pravo moč. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]  In takrat te pač ne bodo več brigali pogledi manj srečnih ljudi - [sm=hudicek.gif] [sm=hudicek.gif] [sm=hudicek.gif]  - takrat boš iskala družbo iskrenih in resnično odprtih in srečnih ljudi. Pa saj mislim,, da to že vse veš - le pogum moraš še zbrati za prvi korak.

Kot zgoraj Vilma, ti tudi jaz ponujam svoj opomoč, brez obsojanja, smiljenja, nepotrpežljivosti. Piši mi na privat, če hočeš. [sm=smiley32.gif] [sm=smiley32.gif] Veš kaj - tudi jaz, tako kot vsi ostali, smo imeli in še vedno imamo svoje travme, svoje posebnosti in svoja čudaštva. Skrrivnost je le v tem, koliko smo si jih pripravljeni priznati in jih sprejeti. To vse pa zahteva ljubezen do sebe... Ta je predpogoj. Vedi, da nihče, prav nihče ni zate bolj pomemben kot ti sama! Nihče ti ne more toliko pomagati kot ti sama. In nihče te ne more bolj osrečiti kot ti sama sebe! [sm=smiley27.gif] [sm=smiley27.gif] [sm=smiley27.gif]  Si edinstvena in neponovljiva - mar ni to zadosten razlog da pokažeš vse kar si, akjti takega ne bo več na tem svetu!

Kakorkoli že - želim ti poguma in ljubezni do sebe! [sm=lev.gif] [sm=smiley27.gif] [sm=lev.gif] [sm=smiley27.gif] [sm=lev.gif] [sm=smiley27.gif]

LP, Špelka

Skorpija -> RE: POMOČ (10.3.2006 9:43:10)

Anonimna!

Po tem, kar si napisala, je bilo tvoje otroštvo vse prej kot srečno. Zaradi tega sedaj nima smisla nikogar obsojati, tvoja starša te imata sigurno rada in ti želita dobro a žal očitno niste našli tistega kontakta, ki ga potrebuje družina... In kar je sedaj pomembno, je to, da se ti tega osvobodiš in greš naprej. Nima smisla, da v sebi nosiš stare bremene in skušaš sebe večno držati v sliki, v kakršni bi te radi videli tvoji, oziroma je od tebe pričakovana. Sedaj si odrasla in imaš svoje življenje, svoje želje in svoje možnosti. Torej spusti to breme z ramen in pojdi naprej!!!

Če te dosedaj niso nikoli upoštevali kot osebo in nikoli jemali resno seveda niti sama pri sebi ne veš, da je kdaj res lahko hudo, res si lahko žalostna, res te lahko prizadanejo ljudje okoli tebe in res se ti ni potrebno vedno ukvarjati s težavami drugih, če se s tvojimi ne ukvarja nihče. Moraš si dopovedati, da cel svet in sreča trvojih bližnjih ne sloni na tvojih ramenih - na njih naj sloni le tvoja sreča, saj so vsi odrasli in znajo poskrbeti zase. In predvsem ti nisi nič kriva! Ampak čisto nič!!!! Za svojo srečo ali nesrečo je vsak odgovoren sam!

Po svoje so te zlorabili, saj si še kot mala morala prevzemati preveč odgovornosti, tvoje stiske in težave pa so bile zanemarjene. To ni prav! In kar ti zdaj preostane je to, da prelomiš to spono v sebi, ki te drži v začaranem krogu in greš naprej. Veliko pomeni, da si nam to napisala, to je korak naprej. Zdaj pa se le opogumi in poišči pomoč. Zlobe in privoščljivce pa žal najdeš povsod - v malih in velikih krajih, a vedi, da si nad njimi in da ti ne morejo preprečiti dostopa do sreče! Tako rekoč so le mali prdci - ko pridejo mimo zasmrdi in je malce neprijetno a smradek hitro izgine...

Anonimen -> RE: POMOČ (10.3.2006 12:42:47)

Sej veš, tisti opravljivci me še najmanj ganejo, ker se mi nikoli ni zdelo vredno jih poslušat in se ozirat na njih. Pač če nimajo ka j drugega počet in je njihovo življenje tako dolgočasno, pol se pa naj ubadajo z drugimi.
Boli me, ko vidim, da prizadanem domače. Za mene ni hujšega kot mamcin ali očijev razočaran pogled. Mislim, da bi me majn bolelo, ko bi me skupi stolkla pa prebičala. SMOTANA SEM ZARADI TEGA, AMPAK TO JE TISTO, ZARADI ČESAR NE MOREM NAPREJ IN SE NE REŠIM! nO, OK, ni to edini razlog, je pa velik. Težko je, ko veš, da si bolj ko ne edina oseba, na katero se lahko še mamca zanese in se ji zaupa in pojamra. Nočem je razočarat.  Vem, da bi jo ful prizadelo, če bi kdaj vse to zvedela ali prebrala.
Že tako je prepričana, da je popušila na celi črti kot mama in pri vzgoji.
Vem, da sem zvelčana s to svojo slabo vestjo in da rajši sebe uničim, kot pa da bi prizadela druge. Vendar bi me to pa še prej uničlo.

Špelka -> RE: POMOČ (10.3.2006 12:51:31)

Glej anonimna!

Bolj kot ne se mi zdi, da sama že vse veš glede tvoje mamice in tvojih "žrtvovanj". Veš tudi, da zato ne moreš naprej. Veš tudi, da take žrtve od tebe tvoja mami ne pričakuje niti se je ne želi. Zdaj je pa samo še na tebi, da se odločiš: TI ali ONADVA? Za svoje odločitve je pač še vedno odgovoren vsak sam, s posledicami vred.

P.S.: Tistega zadnjega stavka o zveličanju in uničenju pa ne razumem....

Lp, Špelka

Anonimen -> RE: POMOČ (10.3.2006 13:09:57)

ne, nisem mislila zveličana ampak zvelčana (naveličana, poln kufer me mate;)))

Ja, sej vem, da morem se odločit. Upam da mi bo uspelo počasi prit ven iz tega mišljenja. Danes imam kar dober dan in sem precej pozitivno usmerjena. Bomo vidli konec meseca, kako bo, ko bo prišla M[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] (mogoče pa le ne bo :)) spet in bom na tleh.
Ampak do takrat je še nekaj časa, tako da malo bom pa naredla kaj na sebi,al!

Špelka -> RE: POMOČ (10.3.2006 13:52:42)

seveda boš, ker čutim, da si prou želiš sprememb in da ne sediš križem rok... In tam, kjer je volja, tam je pot, in tam kjer je pot, je tudi cilj!!!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Veš, kot sem že rekla, saj imamo vsi in vedno svoje ...ne-vem-kako-bi-rekla.... čudaštva, no, in vsi se non-stop ubdamo z njimi. In gre en, pa pride drugi. Ampak učenje naj bi bilo naše poslanstvo na tem svetu, al kako? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

*Karmen* -> RE: POMOČ (11.3.2006 11:40:32)

Anonimna! Sej najbrž že sama veš: če boš hotela osrečiti druge, če boš hotela ugajati drugim, potem ne boš osrečila sebe in tudi sama sebi ne boš ugajala. Žal moramo skoraj vsi narediti v življenju ta korak: odločiti se, da bomo osrečili sebe, da bomo ugajali sebi, pa čeprav se bo potem nekaj ljudi obrnilo stran od nas. Prav gotovo pa se zaradi tega ne obrnejo stran od nas starši. Mogoče malce tečnarijo, mogoče naredijo malce razočaran obraz... Ampak na koncu nas vedno sprejmejo z ljubeznijo, take kot smo. Kot sem že napisala: ta korak moramo narediti prav vsi. Če ne prej pa takrat, ko se odselimo ali ločimo svoje gospodinjstvo od gospodinjstva staršev. Nekateri to izvedemo prav na hitro, brez kakšnih velikih muk, drugi pa to speljejo malce težje, z več strahu, kaj se bo potem dogajalo. Ampak pomembno je, da to storiš.

Anonimna, mogoče bo predlog malce šokanten, ampak, ali si že pomislila, da bi svojo mamo povabila kdaj na kavico in bi ob pitju le-te malce poklepetali o vsej zadevi. Saj je ni treba obsojat ali se nanjo dret...
Le povej ji, da imaš težave s tem, da bi rada ustregla vsem, da pa zaradi tega ne moreš ustreči sebi. Povej ji, da bi rada zaživela v svojem svetu in si vzela vsaj nekaj tednov samo za reševanje svojih težav. Tega ti nobena ljubeča mati ne more odreči. Mislim, da te bo razumela. Včasih tudi ti potrebuješ njeno pomoč, ne le ona tvoje.

Ti pa se potrudi in si poišči pomoč. Začni s tistimi majhnimi korakci, ki peljejo k velikim spremembam. Mogoče bo tvoj prvi in zelo pomemben korak to, da se boš morala navaditi kdaj reči tudi besedo NE in NE MOREM ali pa DOVOLJ IMAM.

Kakorkoli boš že ukrepala, ti želim veliko sreče in uspehov. Pa še kaj se javi!!! Lep dan!!!

Špelka -> RE: POMOČ (13.3.2006 15:12:02)

Karmen ti je noro lepo in pametno svetovala. Z vsako njeno besedo se strinjam. Jaz bi pa tukaj dodala še en košček: namreč - saj verjetno veš, da se vzorci obnašanja in mišlenja v družinah zelo radi ponaljajo? Zato mislim, da če si želiš vzgojiti svoje otroke v samostojne in samozavestne ljudi, moraš v to najprej vzgojiti samo sebe, da jim boš lahko maksimalen zgled v živlenju. Pa ne mislim popolnosti, nihče ni popoln, le truditi se, učiti se po svojih najboljših močeh. Vsekakor pa misliti pozitivno - to je ena največjih lakcij, ki jih tarš lahko da svojemu otroku: POZITIVNI OPTIMIZEM. Is tvojih besed v zadnjem sporočilu prišel..... Ohrani ga in neguj ga! Vse naj naj ti želim! [sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif] LP, Špelka

Anonimen -> RE: POMOČ (14.3.2006 7:51:07)

hvala vam  vsem za vzpodbudne besede!
Ja, jasno mi je, da ne bom mogla vredu vzgajati otrok, če še sama ne morem sebe porihtat. Nisem res ne za vzgled.
Mogoče mi bo uspelo počasi se odtegnat od naših. Saj malo mi že uspe in se počutim boljši, potem pa mi kdo reče, da sem se tk spremenila in da sploh ne vejo, kaj se z mano dogaja, da včasih sem bla pa tk fajna, pa se je dalo z  mano pogovarjat,..... Takrat pa spet padem nazaj. Naučit se moram, da me take stvari ne bodo ganile, pa bo!
Morem nazaj na delo! Se še kaj slišimo in še enkrat hvala!

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]