Na LJ tržnici pazite (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

nejča -> Na LJ tržnici pazite (1.3.2006 22:15:04)

Na centralni tržnici sem hotela kupiti pastinak na stojnici z zastavo 'slovenska pridelava'. Ker ga ni imela, je rekla, da je še zmrznjena zemlja in ga ne morejo skopati.
Tko je bilo 3 tedne, pol pa pridem ta ponedeljek in mi reče, da sedaj ga pa ima. Pokaže mi pet korenin, zapakiranih v plastično embalažo, original iz Italije. Gor pa lepo po italijansko piše, da so to korenine cikorije oz. radiča!!! Sem čist ven padla in pol je res priznal, da sploh ne ve, kaj je to pastinak in ga tudi ne goji. No potem sem pa podvomla, če sploh kaj pridela pri sebi doma. Zadeva bi bila za inšpektorje, bog ve, kaj vse prodajo ljudem, ki v dobri veri kupijo 'domače pridelano'!!!

Marogica -> RE: Na LJ tržnici pazite (1.3.2006 22:20:12)

Če hočeš domačo pridelavo, ne hodi na tržnice. V MB je tako, da več kot polovica branjevk ne prideluje samih, ampak kupujejo v "engros" (na veliko) robo, ki je II. kvalitete, vendar tako poceni, da se jim splača kupovat in na tržnici drago prodajat. Sem izvedela od nekoga, ki to dela.
Tržnica je postala "farbanje" bio-eko izdelkov. Pri nas obstaja prava ekotržnica, ki je ob sredah in petkih(ali samo petkih???), kjer pa dobiš res takšno robo, ki jo iščeš.

srki -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 6:52:32)

Jaz takim ljudjem, ki mislijo in kupujejo "domače" rečem samo to, da so naivni. Ne mi zamerit, ampak tako je. Danes pa res ni nič domače. OK, tisto, ko res sam pridelaš pa veš kako si to tudi pridelal, pa še to je tudi vse zastrupljeno, saj konec koncev ne veš, kakšno seme si kupil, pa še zrak je onesnažen, pa vsa svinjarija se nabere na lepi zeleni solatki in še čim drugim. Tudi drugi izdelki naj bi bilo domači, npr. piščančje meso, vem pa, iz zanseljivih virov, da na embalažo lepijo da je "slovenskega porekla", v resnici pa ni.

CUKRČEK -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 7:02:25)

Oh, kaj vse prodajo kot bio in domače....bolje da ne veste.

Anonimen -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 7:27:58)

To sem jaz že zdavnaj rekla, da bio in eko ni. Prodaja se pa fajn, to pa ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

lelaval -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 8:52:53)

Zato pa jaz raje kupim kar v trgovini. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Jutra -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 9:06:49)

Na lj. tržnici še vedno prodajajo od nekdaj priznane trnovske solatarice, ki same pridelujejo zelenjavo na vrtovih[sm=smiley2.gif] Ampak teh je žal vedno manj. 

Anonimen -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 10:01:09)

... če tega ne kupijo v Trstu na grosistični tržnici.
Tam je vse polno bio in eko slovenskih branjevk. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

p.s. "... nič ne bom rekel, sam to bom djal ..."

Magi* -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 10:45:41)

vsak se po svoje odloči, komu bo zaupal. jaz imam "svojo" branjevko. ji zaupam. odlično pozna sadje in zelenjavo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. vem pa, da pri njih pridelujejo samo nekatere vrste zelenjave, dve sorti jabolk, dve vrsti buč, ima tudi kislo zelje in repo (100% domače kisano, ker poznavalci dobro poznamo razliko) itd in ne prodaja nič drugega. večkrat si tudi iz Pule pripeljem zelenjavo, ki jo pridela znanka. je tisti brokoli popolnoma drugačen kot ta, ki ga lahko kupimo v trgovini.

če nimam časa, pa kupim zelenjavo in sadje tudi v trgovini. tko pač je, da enmu pač moraš zaupat, drugače pa se ti zmeša ali pa lahko začneš vse od A do Ž pridelovat sam.

Mikica -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 13:59:27)

Že dolgo ne verjamem več pravljicam o bio in eko...

Vilma -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 14:57:01)

Jaz pa mislim, da tisti, ki želite uporabljat ekološke izdelke, da se morate odpravit na kmetije.
In to za različne pridelke na različne kmetije.

nejča -> RE: Na LJ tržnici pazite (2.3.2006 19:46:19)

Sploh me ni zmotilo to, da ni eko in domače, moti me slabo poznavanje izdelkov, ki jih prodaja in laganje, da je nekaj doma pridelal (pa čeprav je gnojil in škropil z umetnimi snovmi). Nekdo, ki slabo ali sploh ne pozna nevsakdanja živila, je lahko hitro opeharjen oz. mu lahko tudi škodi (alergije....).
Sam toliko, da ne bomo spet na dolgo razpredali kaj je to eko in bio.

urbancek -> RE: Na LJ tržnici pazite (3.3.2006 11:25:27)

Mi pa imamo bio in eko (neuradno). Škropiva sploh ne uporabljamo, gnojimo pa samo s hlevskim gnojem. Kravam nastiljamo listje in ne žaganja, poleti pa so v planini. Sadje je tako kot pač je, zelenjava pa tudi. Včasih se kakšen črviček naseli in vsaj vem, da če je dobro za črva, je tudi zame. Boj se tistega sadja in tiste zelenjave, ki jih tudi črvi ne marajo. Ljudje kupujemo z očmi (priznam, tudi sama sem taka) in ne s pametjo. Meni ni problem prodati jajca po 30 SIT, ker vsak ve kakšne kvalitete so. Še dražji bi lahko bili, pa bi jih vsak z veseljem vzel.

Lp

Anonimen -> RE: Na LJ tržnici pazite (3.3.2006 11:56:55)

Urbancek, katero sadje pa pridelujete brez špricanja?

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (3.3.2006 12:13:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Stran: [1]